No właśnie wczoraj sterylizując fermentator jakimś zamiennikiem ACE zawierającym chlor, zauważyłem, że fermentator mimo 5 krotnego płukania, dalej "walił" chlorem. Zostawiłem go bez pokrywki na 0,5h i to też niewiele pomogło. Zobaczymy czy nie wpłynie to na smak zrobionego wczoraj porterka.
dezynfekcja sprzętu - pomysł
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskifermentator mimo 5 krotnego płukania, dalej "walił" chlorem. Zostawiłem go bez pokrywki na 0,5h i to też niewiele pomogło. Zobaczymy czy nie wpłynie to na smak zrobionego wczoraj porterka.
Comment
-
-
Zrobiłem małe rozeznanie i porównałem zestaw dezynfekacyjny browamator (pirosiarczan sodu + kwasek cytrynowy) i Chemipro OXI także z oferty browamatoru. Koszt 1 L roztworu dezynfekującego: (Nie uwzględniałem ewentualnych rabatów przy zakupie)
pirosiarczyn + kwasek cytrynowy - 0,8 zł/L
Chemipro OXI - 0,36 zł/L
Zaleta Chemipro OXI to brak konieczności płukania i czas dezynfekcji od 2 do 5 minut. Co do Chemipro OXI to nie wiem czy tak samo "zabija" zapachem jak pirosiarczyn.. moze ktoś się wypowie ?
PS. Joelka, a Ty co stosujesz ?Last edited by DanielJakubowski; 2006-02-21, 14:58.Pozdrawiam
dj
Comment
-
-
Ano zdarzyło się ze dwa razy użyć flasha (tego słabszego) i ładnie wybielał mi fermentor, przy czym jeszcze go rozcieńczałam. Zapach chloru i tak zostawał.
Teraz "bawię się" tylko wrzątkiem i pirosiarczynem sodu. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że będąc po 13 warce zwiększa się ryzyko zakażenia chociażby przez zużyty fermentor: zarysowania itp. Zamierzam po 20stej warce wymienić wiadra a stare przeznaczyć na przechowywanie słodu.
Comment
-
-
Chemipro OXI nie ma w ogóle zapachu. Sam to ustrojstwo stosuję.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiKoszt 1 L roztworu dezynfekującego: (Nie uwzględniałem ewentualnych rabatów przy zakupie)
pirosiarczyn + kwasek cytrynowy - 0,8 zł/L
Chemipro OXI - 0,36 zł/L
i też nie śmierdzi, jest wydajny i szybki w użyciu (3-5 minut)
Używam od drugiej warki i jestem bardzo zadowolony.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika konyA Iodophor wychodzi ok. 0,066 zł/L
i też nie śmierdzi, jest wydajny i szybki w użyciu (3-5 minut)
Używam od drugiej warki i jestem bardzo zadowolony.Pozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiWszystko ladnie, wszystko pięknie... ale pochwal się jeszcze gdzie to kupujesz Wymaga płukania ?
Iodophor kupiłem w BA (akurat teraz go nie ma, bo sprawdziłem).
Spłukuje się go ze dwa razy zimną wodą i po robocie.
Może powinienem dodać, że cały czas mam na myśli dezynfekcję fermentorów, rurek, kraników itp.
Butelki to osobna sprawa, z nimi to już zabawa w wannie i do piekarnika.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika konyJuż tu gdzieś kiedyś o tym rozmawialiśmy...
Iodophor kupiłem w BA (akurat teraz go nie ma, bo sprawdziłem).
Spłukuje się go ze dwa razy zimną wodą i po robocie.
Może powinienem dodać, że cały czas mam na myśli dezynfekcję fermentorów, rurek, kraników itp.
Butelki to osobna sprawa, z nimi to już zabawa w wannie i do piekarnika.Pozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiTzn. on się do butelek nie nadaje ? Ja zwykle myje butelki, zalewam roztworem na 1 h i przykrywam.
Do butelek nie używam żadnej chemii poza płynem do mycia naczyń.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiSkoro tak mówisz, to i ja przechodzę na Chemipro OXI. Wychodzi taniej niż pirosiarczyn i nie trzeba sie przy tym dusić. Joelka przemyśl to
Comment
-
-
Jedynym środkiem do dezynfekcji, którego nie trzeba spłukiwać, jest czysty spirytus. Pozostałe wydzielają substancje zabijające drobnoustroje (Chemipro - tlen atomowy, Iodophor - jod), ale powinno sie spłukiwac produkty ich rozkładu (jakieś zazwyczaj wodorotlenki sodu lub coś podobnego)
Comment
-
-
Comment