Czy nowe butelki trzeba jakoś specjalnie oczyszczać / dezynfekować?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    Czy nowe butelki trzeba jakoś specjalnie oczyszczać / dezynfekować?

    Witam,

    Mam pytanie, czy nowiutkie butelki prosto z huty trzeba myć w detergentach, czy wystarczy opłukać i wypasteryzować? Pytam, ponieważ zaoszczędziłoby mi to wiele pracy, a nie wiem, czy przypadkiem takie nowe butelki nie są pokryte jaką warstewką np. tłuszczu pozostającego po całym procesie ich produkcji. Sorry i dzieki.
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Butelki po opuszczeniu linii produkcyjnej są sterylne i czyste, w końcu temperatura w jakiej powstają robi swoje. Ewentualne zanieczyszczenia mogą dostać się w czasie transportu. Wg. mnie wystarczy sama pasteryzacja.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • michalh
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.12
      • 284

      #3
      W/g mnie wystarczy wypłukać i wypasteryzować.

      Comment

      • Browarzyciel
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.08
        • 357

        #4
        Dzięki, odejdzie 50% roboty. Butelki są fajnie zapakowane na palecie, więc podczas tramsportu nic się nie brudzą. Szczelna folia i kartonowe przegrody pomiędzy warstwami.
        BROWARZYCIEL
        Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
        eventy dla firm

        Comment

        Przetwarzanie...
        X