Szczególnie napis "Price: £75.00" zasługuje na uwagę Ciekawe są na pewno, choć za drogie, podobną beczkę do kiszonki ze sklepów rolniczych zamierzam jednak wykorzystać do zbudowania ciśnieniowego fermentatora.
Ale pomijajac cene . Czy przypadkiem nie bedzie z tymi beczkami tego problemu co z minikegami? Czyli bardzo spienione piwo? Albo czy nie bedzie problemu z wysterylizowaniem przed kolejnym uzyciem?
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Piwo zapewne bedzie się ostro pienić, bo pieni się przecież przy korzystaniu z kegów 18l. Cóż, taka uroda domowego trunku
A ze sterylizacją chyba nie powinno być problemów. W końcu przy wszystkich jest wzmianka o szerokim otworze, a wiec zwracają na to uwagę.
Zakupilem taka beczke. Poki co nieuzywana, ale wydaje sie ciekawa. Dopelnia sie ja dwutlenkiem wegla z naboju, zatem nie trzeba spozyc calosci na raz. Zobaczymy w praktyce jak to wyjdzie.
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Beczka jest bardzo wygodna w użyciu. Bardzo latwo ją umyć i zdezynfekować. Samo nalewanie piwa do szklanki nie miałem problemów z pianą. Latwo ustawić ciśnienie podczas nalewania piwa. By opróżnić beczkę niezbędny jest nabój z CO2, który uzupełnia niedobór gazu. Jedynym zauważalnym problemem jest brak możliwości schłodzenia beczki w domowych warunkach. Chyba ,ze ktoś ma bardzo dużą lodówke
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Tamten link już nie działa. Ale też szukam jakiejś alternatywy dla butelek. Właśnie miałem robić następną warkę, ale zorientowałem się, że nie mam na tyle butelek. Znalazłem coś takiego:http://http://www.wilkinsonplus.com/.../0022554_l.jpg
Ale mam kilka pytań z tym związanych.
- Czy jeśli w tym umieszczę całą partię piwa, to czy będzie trzeba w miarę szybko to wypić? Są jakieś przeciwwskazania do dłuższego przechowywania w tym piwa?
- W miarę opróżniania beczułki maleje ciśnienie w niej. Czy naboje z CO2 rozwiążą ten problem?
- Czy trzeba używać CO2. Czy nie wystarczy nagazowanie piwa w ten sposób co w butelkach? No i czy jeśli już użyję nabojów, to czy trzeba dalej przed przelaniem do takiej beczki dodawać ekstrakt, aby piwo się nagazowało?
Nie wiem czy tamten link działa więc daję jeszcze jeden:http://www.wilkinsonplus.com/invt/0022554
Koszt takiego pojemnika jest duży, użyteczność średnia a koszt butelek niewielki. Ja sam ostatnio wyrzuciłem blisko 40 butelek do konenera, bo nie było komu ich odebrać za free a zagracają mi piwnicę.
Koszt takiego pojemnika jest duży, użyteczność średnia a koszt butelek niewielki. Ja sam ostatnio wyrzuciłem blisko 40 butelek do konenera, bo nie było komu ich odebrać za free a zagracają mi piwnicę.
E-prezesie robocizna. Robocizna jest najdroższa. Wydaje mi się, że na chwilę obecną nie ma raczej alternatywy dla kegów typu Cornerlius (np. tych od Pepsi).
Ale mam kilka pytań z tym związanych.
- Czy jeśli w tym umieszczę całą partię piwa, to czy będzie trzeba w miarę szybko to wypić? Są jakieś przeciwwskazania do dłuższego przechowywania w tym piwa?
- W miarę opróżniania beczułki maleje ciśnienie w niej. Czy naboje z CO2 rozwiążą ten problem?
- Czy trzeba używać CO2. Czy nie wystarczy nagazowanie piwa w ten sposób co w butelkach? No i czy jeśli już użyję nabojów, to czy trzeba dalej przed przelaniem do takiej beczki dodawać ekstrakt, aby piwo się nagazowało?
Nie wiem czy tamten link działa więc daję jeszcze jeden:http://www.wilkinsonplus.com/invt/0022554
A mógłby ktoś coś na ten temat?
Co do kosztu to wychodzi jakieś 85zł. Jeśli ma się problem z dostępem do butelek, to myślę, że takie coś mogło by być. Tylko właśnie mam wątpliwości z użytkowaniem tego. Jeśli ktoś mógłby coś na ten temat napisać byłbym wdzięczny.
Comment