Czy wg. Was taka płytka elektryczna wystarczy od ogrzania 20 kg zacieru oraz zagotowania i podtrzymania gotowania brzeczki? Garnek zamierzam postawić na obu palnikach (1000+1500W). Może znajdzie się ktoś z "branży" .
Płytka elektryczna
Collapse
X
-
Wystarczy, w domu i tak nie możesz użyć dużo wiekszej mocy.
Instalacja by nie wytrzymała.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
-
-
Jeśli gar obejmie obie płytki to może zagotujesz 20l. Do utrzymania temp. wrzenia potrzebna jest mniejsza moc niż do jej zagotowania. Ważne jest jeszcze aby gar miał płaskie dno jeśli bedzie lekko wklesłe to po butach. Ja mam garczek 18l i płytkę o mocy 1500W do zagotowania 17-18l wspomagam się rozlewając to na 3 garczki dopiero po zagotowaniu zlewam do jednego w którym utrzymuje spokojnie wrzenie.
Comment
-
-
Niestety nie wyprostuje, wiem to z autopsji.
Ustawiam gar tak, aby płytka była na srodku dna, tam promień jest najmniejszy, i nawet pod pełnym obciążeniem nie ma całkowitego styku powierznich dna z płytką, co znacznie oczywiście wydłuża czas zagotowania. Próbowałem dno trochę podprostować na środku z zastosowaniem rozwiązania siłowego, ale nie ma szans.
Jesli garczek wsparł by się na tych palnikach swoim rantem, albo zewnętrzne krawędzie płytek były by blisko rantu to powierzchnia wymiany ciepła była by tak znikoma że nie widzę mozliwości w realnie rozsądnym czasie doprowadzenia brzeczki do wrzenia, biorąc jeszcze pod uwage, że w tych płytkach grzejnych jest element bimetaliczny który co jakiś czas wyłącza prąd zapobiegając przegrzaniu płytki. Wówczas temeratura brzeczki się nie podnosi to też przetestowałem trzymając termoment dotykający dna. Natomiast w momencie włączenia grzania miejscowe przegrzanie przy dnie jest błyskawiczne i trzeba koniecznie mocno mieszać w czasie zacierania żeby nagle nie było przy dnie bezpośrednio nad płytką ponad 80C, ja osiągam 1C/min zacierając, ale ostro mieszając.
Załatwiam sobie duży gar z kranikiem z kuchni wojskowej i będę przechodził na taboret gazowy.
Comment
-
-
Ja używam gara z płytką grzejną 1800 W i jest to wystarczająca moc.
Zarówno do zagotowania jak i utrzymywania temperatury.
Brak pełnego kontaktu garą z płytka grzejną nie ma dużego wpływu na wymianę ciepła !!!
W kolejnym temacie opowiadacie te same bajki !!!
Powietrze nie jest izolatorem cieplnym i ciepło z grzałki dalej ogrzewa garnek, powiedziałbym nawet że zapobiega to miejscowemu przegrzewaniu brzeczki przez grzejnik.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurplJa używam gara z płytką grzejną 1800 W i jest to wystarczająca moc.
Zarówno do zagotowania jak i utrzymywania temperatury.
Brak pełnego kontaktu garą z płytka grzejną nie ma dużego wpływu na wymianę ciepła !!!
W kolejnym temacie opowiadacie te same bajki !!!
Powietrze nie jest izolatorem cieplnym i ciepło z grzałki dalej ogrzewa garnek, powiedziałbym nawet że zapobiega to miejscowemu przegrzewaniu brzeczki przez grzejnik.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurplJa używam gara z płytką grzejną 1800 W i jest to wystarczająca moc.
Zarówno do zagotowania jak i utrzymywania temperatury.
Brak pełnego kontaktu garą z płytka grzejną nie ma dużego wpływu na wymianę ciepła !!!
W kolejnym temacie opowiadacie te same bajki !!!
Powietrze nie jest izolatorem cieplnym i ciepło z grzałki dalej ogrzewa garnek, powiedziałbym nawet że zapobiega to miejscowemu przegrzewaniu brzeczki przez grzejnik.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemar.... Dlatego w płytach grzejnych ważny jest właśnie idealny styk dna z palnikiem.
Nie zamieszczają informacji o jaką płytę grzejną chodzi.
A są dwa główne rodzaje: z elektrycznym elementem grzejnym( grzałka spiralna-bardzo stare rozwiązanie, rurkowy element grzejny) oraz indukcyjne, potocznie zwane ceramicznymi ( zdecydowana większość produkowanych ostatnimi laty kuchenek elektycznych).
I właśnie dla płyt indykcyjnych ilość dostarczanego ciepła jest zależa od: masy garnka ( a właciwie masy jego dna), rodzaju materiału z jakiego jest zrobione dno oraz od odległości tego dna od płyty. Przy krzywym dnie odległość garnka od płyty grzejnej rośnie i spada ilość ciepła indukowana w dnie garnka.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurplI to jest właśnie ta bajka jaką wiele osób głosi na forum.
Nie zamieszczają informacji o jaką płytę grzejną chodzi.
A są dwa główne rodzaje: z elektrycznym elementem grzejnym( grzałka spiralna-bardzo stare rozwiązanie, rurkowy element grzejny) oraz indukcyjne, potocznie zwane ceramicznymi ( zdecydowana większość produkowanych ostatnimi laty kuchenek elektycznych).
I właśnie dla płyt indykcyjnych ilość dostarczanego ciepła jest zależa od: masy garnka ( a właciwie masy jego dna), rodzaju materiału z jakiego jest zrobione dno oraz od odległości tego dna od płyty. Przy krzywym dnie odległość garnka od płyty grzejnej rośnie i spada ilość ciepła indukowana w dnie garnka.
Comment
-
-
Wg tej samej teorii "Świnia która głośno ryczy mało mleka daje".
Proponuję pozostań sobie przy swoim zdaniu a ja pozostanę przy swoim.
Przypomnę że temat dotyczy przydatności dwupłytowej kuchenki elektrycznej do warzenia piwa.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Pozwolę sobie włączyć się do dyskusji, choć na warzeniu piwa nie znam się zupełnie, natomiast na konstrukcji kuchenek elektrycznych trochę bardziej. Kuchnie indukcyjne, potocznie zwane ceramicznymi mogą stanowić większość obecnie produkowanych kuchni do zabudowy i wolnostojących, natomiast kuchenka o jaką zapytywał darco112 to kuchenka przenośna, z elektrycznym elementem grzejnym w postaci spirali z kanthalu, zatopionej w ceramice i okrytej żeliwną płytą, bo taka jest konstrukcja większości o ile nie wszystkich kuchenek turystycznych i przenośnych. W urządzeniach tego typu oczywiście ma znaczenie styk ogrzewanego naczynia z płytą, tak jak dla skutecznego prasowania żelazko musi stykać się z materiałem. Wbrew temu co napisał przemar, większość płyt tego typu, przynajmniej polskiej produkcji, nie jest wyposażana w żaden termostat, ani bezpiecznik bimetaliczny. Termostat taki może byc elementem kuchni służącym do regulacji temperatury, ale duża część kuchni ma płytki, w których moc reguluje się skokowo, dołaczając kolejne elementy spirali i takie płyty po ustawieniu wybranego poziomu pracują ze stałą mocą w sposób ciągły.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibibo taka jest konstrukcja większości o ile nie wszystkich kuchenek turystycznych i przenośnych. W urządzeniach tego typu oczywiście ma znaczenie styk ogrzewanego naczynia z płytą, tak jak dla skutecznego prasowania żelazko musi stykać się z materiałem.
Wbrew temu co napisał przemar, większość płyt tego typu, przynajmniej polskiej produkcji, nie jest wyposażana w żaden termostat, ani bezpiecznik bimetaliczny. Termostat taki może byc elementem kuchni służącym do regulacji temperatury, ale duża część kuchni ma płytki, w których moc reguluje się skokowo, dołaczając kolejne elementy spirali i takie płyty po ustawieniu wybranego poziomu pracują ze stałą mocą w sposób ciągły.
Ja używam kuchenki 3 palnikowej Amiki z płytkami grzejnymi jak pisze Kibi żeliwnymi i ona ewidentnie nawet przy nastawieniu na max co jakiś czas odłącza grzanie. Sprawdziłem to doświadczalnie przez ciągły pomiar temp. poprzez styk termometru z dnam garczka bezpośrednio nad płytką w czasie gotowania.
Może mam jakiś wypasiony model
pozdrówka
Comment
-
Comment