Płytka elektryczna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    Płytka elektryczna

    Czy wg. Was taka płytka elektryczna wystarczy od ogrzania 20 kg zacieru oraz zagotowania i podtrzymania gotowania brzeczki? Garnek zamierzam postawić na obu palnikach (1000+1500W). Może znajdzie się ktoś z "branży" .
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Wystarczy, w domu i tak nie możesz użyć dużo wiekszej mocy.
    Instalacja by nie wytrzymała.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Palnik gazowy oferowany w BA ma 8,1 kW - ponad 3 razy więcej niż płytka elektryczna. Czy palnik gazowy 1kW jest tak samo efektywny jak elektryczny el. grzejny o takiej samej mocy?

      Comment

      • przemar
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.09
        • 74

        #4
        Jeśli gar obejmie obie płytki to może zagotujesz 20l. Do utrzymania temp. wrzenia potrzebna jest mniejsza moc niż do jej zagotowania. Ważne jest jeszcze aby gar miał płaskie dno jeśli bedzie lekko wklesłe to po butach. Ja mam garczek 18l i płytkę o mocy 1500W do zagotowania 17-18l wspomagam się rozlewając to na 3 garczki dopiero po zagotowaniu zlewam do jednego w którym utrzymuje spokojnie wrzenie.

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Nawet jeśli dno będzie lekko wklęsłę to ciężar zacieru je wyprostuje.
          A jak spisuje się 1,5 kW przy podgrzewaniu zacieru? Jest przepisowe 1 st. C/min?

          Comment

          • przemar
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.09
            • 74

            #6
            Niestety nie wyprostuje, wiem to z autopsji.
            Ustawiam gar tak, aby płytka była na srodku dna, tam promień jest najmniejszy, i nawet pod pełnym obciążeniem nie ma całkowitego styku powierznich dna z płytką, co znacznie oczywiście wydłuża czas zagotowania. Próbowałem dno trochę podprostować na środku z zastosowaniem rozwiązania siłowego, ale nie ma szans.
            Jesli garczek wsparł by się na tych palnikach swoim rantem, albo zewnętrzne krawędzie płytek były by blisko rantu to powierzchnia wymiany ciepła była by tak znikoma że nie widzę mozliwości w realnie rozsądnym czasie doprowadzenia brzeczki do wrzenia, biorąc jeszcze pod uwage, że w tych płytkach grzejnych jest element bimetaliczny który co jakiś czas wyłącza prąd zapobiegając przegrzaniu płytki. Wówczas temeratura brzeczki się nie podnosi to też przetestowałem trzymając termoment dotykający dna. Natomiast w momencie włączenia grzania miejscowe przegrzanie przy dnie jest błyskawiczne i trzeba koniecznie mocno mieszać w czasie zacierania żeby nagle nie było przy dnie bezpośrednio nad płytką ponad 80C, ja osiągam 1C/min zacierając, ale ostro mieszając.
            Załatwiam sobie duży gar z kranikiem z kuchni wojskowej i będę przechodził na taboret gazowy.

            Comment

            • kangurpl
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.03
              • 2660

              #7
              Ja używam gara z płytką grzejną 1800 W i jest to wystarczająca moc.
              Zarówno do zagotowania jak i utrzymywania temperatury.
              Brak pełnego kontaktu garą z płytka grzejną nie ma dużego wpływu na wymianę ciepła !!!
              W kolejnym temacie opowiadacie te same bajki !!!
              Powietrze nie jest izolatorem cieplnym i ciepło z grzałki dalej ogrzewa garnek, powiedziałbym nawet że zapobiega to miejscowemu przegrzewaniu brzeczki przez grzejnik.
              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
                Ja używam gara z płytką grzejną 1800 W i jest to wystarczająca moc.
                Zarówno do zagotowania jak i utrzymywania temperatury.
                Brak pełnego kontaktu garą z płytka grzejną nie ma dużego wpływu na wymianę ciepła !!!
                W kolejnym temacie opowiadacie te same bajki !!!
                Powietrze nie jest izolatorem cieplnym i ciepło z grzałki dalej ogrzewa garnek, powiedziałbym nawet że zapobiega to miejscowemu przegrzewaniu brzeczki przez grzejnik.
                To bardzo dobrze, poprawiłeś mi humor .

                Comment

                • przemar
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.09
                  • 74

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
                  Ja używam gara z płytką grzejną 1800 W i jest to wystarczająca moc.
                  Zarówno do zagotowania jak i utrzymywania temperatury.
                  Brak pełnego kontaktu garą z płytka grzejną nie ma dużego wpływu na wymianę ciepła !!!
                  W kolejnym temacie opowiadacie te same bajki !!!
                  Powietrze nie jest izolatorem cieplnym i ciepło z grzałki dalej ogrzewa garnek, powiedziałbym nawet że zapobiega to miejscowemu przegrzewaniu brzeczki przez grzejnik.
                  Nie masz do konca racji brak styku źródła ciepła z odbiornikiem powoduje zmniejszenie znaczne wydajności źródła, nie cała energia cieplna jest przekazywana do odbiornika. Jak napisałem również w moim przypadku nie uniemozliwia to zagotowania brzeczki, ale wydłuża ten czas, obniżając sprawność układu. Dlatego w płytach grzejnych ważny jest właśnie idealny styk dna z palnikiem.

                  Comment

                  • kangurpl
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.03
                    • 2660

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemar
                    .... Dlatego w płytach grzejnych ważny jest właśnie idealny styk dna z palnikiem.
                    I to jest właśnie ta bajka jaką wiele osób głosi na forum.
                    Nie zamieszczają informacji o jaką płytę grzejną chodzi.
                    A są dwa główne rodzaje: z elektrycznym elementem grzejnym( grzałka spiralna-bardzo stare rozwiązanie, rurkowy element grzejny) oraz indukcyjne, potocznie zwane ceramicznymi ( zdecydowana większość produkowanych ostatnimi laty kuchenek elektycznych).
                    I właśnie dla płyt indykcyjnych ilość dostarczanego ciepła jest zależa od: masy garnka ( a właciwie masy jego dna), rodzaju materiału z jakiego jest zrobione dno oraz od odległości tego dna od płyty. Przy krzywym dnie odległość garnka od płyty grzejnej rośnie i spada ilość ciepła indukowana w dnie garnka.
                    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                    Comment

                    • przemar
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.09
                      • 74

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
                      I to jest właśnie ta bajka jaką wiele osób głosi na forum.
                      Nie zamieszczają informacji o jaką płytę grzejną chodzi.
                      A są dwa główne rodzaje: z elektrycznym elementem grzejnym( grzałka spiralna-bardzo stare rozwiązanie, rurkowy element grzejny) oraz indukcyjne, potocznie zwane ceramicznymi ( zdecydowana większość produkowanych ostatnimi laty kuchenek elektycznych).
                      I właśnie dla płyt indykcyjnych ilość dostarczanego ciepła jest zależa od: masy garnka ( a właciwie masy jego dna), rodzaju materiału z jakiego jest zrobione dno oraz od odległości tego dna od płyty. Przy krzywym dnie odległość garnka od płyty grzejnej rośnie i spada ilość ciepła indukowana w dnie garnka.
                      I ponownie nie masz racji, również w kuczenkach ceramicznych ze spiralnym elementem grzejnym musi być zachowany styk garczka z całą powierzchnią nagrzanego pola grzejnego, gdyż w przeciwnym razie może dojść do uszkodzenia płyty. W indukcyjnych nadto koniecznym jest aby dno garczka wykonane było z ferromagnetyka.

                      Comment

                      • kangurpl
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.03
                        • 2660

                        #12
                        Wg tej samej teorii "Świnia która głośno ryczy mało mleka daje".
                        Proponuję pozostań sobie przy swoim zdaniu a ja pozostanę przy swoim.
                        Przypomnę że temat dotyczy przydatności dwupłytowej kuchenki elektrycznej do warzenia piwa.
                        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                        Comment

                        • przemar
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.09
                          • 74

                          #13
                          [QUOTE=kangurpl]Wg tej samej teorii "Świnia która głośno ryczy mało mleka daje".

                          No cóż, bezsensem jest prowadzić dysput na takim poziomie.

                          Comment

                          • kibi
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 1875

                            #14
                            Pozwolę sobie włączyć się do dyskusji, choć na warzeniu piwa nie znam się zupełnie, natomiast na konstrukcji kuchenek elektrycznych trochę bardziej. Kuchnie indukcyjne, potocznie zwane ceramicznymi mogą stanowić większość obecnie produkowanych kuchni do zabudowy i wolnostojących, natomiast kuchenka o jaką zapytywał darco112 to kuchenka przenośna, z elektrycznym elementem grzejnym w postaci spirali z kanthalu, zatopionej w ceramice i okrytej żeliwną płytą, bo taka jest konstrukcja większości o ile nie wszystkich kuchenek turystycznych i przenośnych. W urządzeniach tego typu oczywiście ma znaczenie styk ogrzewanego naczynia z płytą, tak jak dla skutecznego prasowania żelazko musi stykać się z materiałem. Wbrew temu co napisał przemar, większość płyt tego typu, przynajmniej polskiej produkcji, nie jest wyposażana w żaden termostat, ani bezpiecznik bimetaliczny. Termostat taki może byc elementem kuchni służącym do regulacji temperatury, ale duża część kuchni ma płytki, w których moc reguluje się skokowo, dołaczając kolejne elementy spirali i takie płyty po ustawieniu wybranego poziomu pracują ze stałą mocą w sposób ciągły.

                            Comment

                            • przemar
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.09
                              • 74

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi
                              bo taka jest konstrukcja większości o ile nie wszystkich kuchenek turystycznych i przenośnych. W urządzeniach tego typu oczywiście ma znaczenie styk ogrzewanego naczynia z płytą, tak jak dla skutecznego prasowania żelazko musi stykać się z materiałem.
                              Wbrew temu co napisał przemar, większość płyt tego typu, przynajmniej polskiej produkcji, nie jest wyposażana w żaden termostat, ani bezpiecznik bimetaliczny. Termostat taki może byc elementem kuchni służącym do regulacji temperatury, ale duża część kuchni ma płytki, w których moc reguluje się skokowo, dołaczając kolejne elementy spirali i takie płyty po ustawieniu wybranego poziomu pracują ze stałą mocą w sposób ciągły.
                              I o tym właśnie mówiłem.
                              Ja używam kuchenki 3 palnikowej Amiki z płytkami grzejnymi jak pisze Kibi żeliwnymi i ona ewidentnie nawet przy nastawieniu na max co jakiś czas odłącza grzanie. Sprawdziłem to doświadczalnie przez ciągły pomiar temp. poprzez styk termometru z dnam garczka bezpośrednio nad płytką w czasie gotowania.
                              Może mam jakiś wypasiony model
                              pozdrówka

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X