robię kociołek!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Titus_Fox
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.10
    • 400

    #16
    hehe, wygląda jak świński flak

    Comment

    • Marek-C
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 848

      #17
      no niestety palnik robi swoje
      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
        no i filtrator wersja ostateczna.
        Po co z nim to zrobiłeś

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • Marek-C
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 848

          #19
          żeby z tego




          zrobić to





          trzeba niestety użyć palnika!


          dobra mądrale - już wam więcej nie pokaże! O!
          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

          Comment

          • Rolek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.08
            • 1038

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
            (...)

            dobra mądrale - już wam więcej nie pokaże! O!
            Pokazuj, pokazuj.
            Mimo wszystko, musisz chyba przyznać, że po potraktowaniu palnikiem siatka nabrała raczej mało apetycznego wyglądu.
            Jeśli jednak spełni swoją rolę (w co wierzę), to chyba nieważne, że wygląda jak wygląda - ważne, że filtruje.

            Comment

            • Greg
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2003.11
              • 72

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
              [...] Kranik kulkowy, wszystko montowane za zacisk lub gwinty aby nie lutować (podczas gotowania trochę cyny i ołowiu może przenikać do brzeczki) [...]
              Marek.
              Tak...
              po pierwsze, lut do instalacji miedzianych składa się z Sn97% Cu3%, ołowiu tutaj niet,
              po drugie, nie chcesz stosować nieszkodliwej cyny, ale za to zastosowałeś szkodliwy cynk, który jest składnikiem mosiądzu i będzie się rozpuszczał w kwaśnym środowisku zacieru.

              Comment

              • Marek-C
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 848

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Greg_
                Tak...
                po pierwsze, lut do instalacji miedzianych składa się z Sn97% Cu3%, ołowiu tutaj niet,
                po drugie, nie chcesz stosować nieszkodliwej cyny, ale za to zastosowałeś szkodliwy cynk, który jest składnikiem mosiądzu i będzie się rozpuszczał w kwaśnym środowisku zacieru.

                tia - a jak się pytałem 2 tygodnie temu?
                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                Comment

                • Greg
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.11
                  • 72

                  #23
                  Nie ze złej woli, bynajmniej... po prostu dziś zauważyłem ten temat.

                  Comment

                  • cafepiwosz
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.09
                    • 85

                    #24
                    Wielką zaletą kega jest właśnie wklęsłe dno, bo można zastosować piękne filtracyjne dno - perforowaną płytę wyłożoną na całym dnie kega i spod tej płyty ciągnąć przefiltrowaną brzeczkę. Zobacz jak zrobił to Naczelnik w "swoim warzeniu". Stosując filtr rurkowy, pozbawiasz się tej możliwości. Możesz coś zrobić dobrze, albo byle jak - rurka w tym wypadku jest wyborem na byle jak.

                    Comment

                    • Marek-C
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 848

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
                      Wielką zaletą kega jest właśnie wklęsłe dno, bo można zastosować piękne filtracyjne dno - perforowaną płytę wyłożoną na całym dnie kega i spod tej płyty ciągnąć przefiltrowaną brzeczkę. Zobacz jak zrobił to Naczelnik w "swoim warzeniu". Stosując filtr rurkowy, pozbawiasz się tej możliwości. Możesz coś zrobić dobrze, albo byle jak - rurka w tym wypadku jest wyborem na byle jak.
                      tiaaaaa! przecież walczę żeby nie było 'filtra rurkowego' tylko coś w rodzaju siatki - przyjżyj się w tym poście! "no i filtrator wersja ostateczna." to jest siatka! a zwinąłem żeby w tym samym gotować i mieć możliwość mieszania po dnie!

                      ale dzięki za rady - ten kociołek to pierwsze podejście do tematu - rozwojowe: rurkę można wykręcić i ... kombinować dalej.

                      Marek
                      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                      Comment

                      • cafepiwosz
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.09
                        • 85

                        #26
                        Nie za bardzo zrozumiałeś. Nie chodzi o siatki tylko perforowane płyty. Zrobię pare zdjęć, i w czwartek podłącze do posta. Obrazowo będzie lepiej.

                        Comment

                        • Marek-C
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 848

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
                          Nie za bardzo zrozumiałeś. Nie chodzi o siatki tylko perforowane płyty. Zrobię pare zdjęć, i w czwartek podłącze do posta. Obrazowo będzie lepiej.

                          wiem widziałem jak to wygląda (w postach Naczelnika), ale moim zdaniem to jest tylko kadź zacierna, ja chciałbym mieć 'zacierno-ważelną' (jak na razie)

                          ale jestem wdzięczny za zainteresowanie.


                          Marek
                          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #28
                            To jeszcze prostsze. Wyjmujesz płytę filtracyjną i mieszadło i masz kadź warzelną.

                            Comment

                            • Marek-C
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 848

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                              To jeszcze prostsze. Wyjmujesz płytę filtracyjną i mieszadło i masz kadź warzelną.
                              no i czym odfiltruję chmiel?

                              Ale fajnie że ktoś podpowiada - sprawa kadzi f-z będzie dopracowywana, tak jak pisałem to moje pierwsze podejście. Dodatkowo staram się tak postępować żeby możliwe były modyfikacje.

                              dzięki Marek
                              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                              Comment

                              • naczelnik
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 1884

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                                no i czym odfiltruję chmiel?
                                Po gotowaniu schlodzisz brzeczke, "zakrecisz"nia, poczekasz az osad chmielowy zbierze sie na srodku kadzi i zlejesz brzeczke znad osadu. Proste ?
                                Last edited by naczelnik; 2006-03-08, 15:24.
                                Popieram domowe browary!

                                Polakom gratulujemy naczelnika

                                Zamykam browar.
                                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X