hehe, wygląda jak świński flak
robię kociołek!
Collapse
X
-
żeby z tego
zrobić to
trzeba niestety użyć palnika!
dobra mądrale - już wam więcej nie pokaże! O!Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C(...)
dobra mądrale - już wam więcej nie pokaże! O!
Mimo wszystko, musisz chyba przyznać, że po potraktowaniu palnikiem siatka nabrała raczej mało apetycznego wyglądu.
Jeśli jednak spełni swoją rolę (w co wierzę), to chyba nieważne, że wygląda jak wygląda - ważne, że filtruje.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C[...] Kranik kulkowy, wszystko montowane za zacisk lub gwinty aby nie lutować (podczas gotowania trochę cyny i ołowiu może przenikać do brzeczki) [...]
Marek.
po pierwsze, lut do instalacji miedzianych składa się z Sn97% Cu3%, ołowiu tutaj niet,
po drugie, nie chcesz stosować nieszkodliwej cyny, ale za to zastosowałeś szkodliwy cynk, który jest składnikiem mosiądzu i będzie się rozpuszczał w kwaśnym środowisku zacieru.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Greg_Tak...
po pierwsze, lut do instalacji miedzianych składa się z Sn97% Cu3%, ołowiu tutaj niet,
po drugie, nie chcesz stosować nieszkodliwej cyny, ale za to zastosowałeś szkodliwy cynk, który jest składnikiem mosiądzu i będzie się rozpuszczał w kwaśnym środowisku zacieru.
tia - a jak się pytałem 2 tygodnie temu?Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Wielką zaletą kega jest właśnie wklęsłe dno, bo można zastosować piękne filtracyjne dno - perforowaną płytę wyłożoną na całym dnie kega i spod tej płyty ciągnąć przefiltrowaną brzeczkę. Zobacz jak zrobił to Naczelnik w "swoim warzeniu". Stosując filtr rurkowy, pozbawiasz się tej możliwości. Możesz coś zrobić dobrze, albo byle jak - rurka w tym wypadku jest wyborem na byle jak.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwoszWielką zaletą kega jest właśnie wklęsłe dno, bo można zastosować piękne filtracyjne dno - perforowaną płytę wyłożoną na całym dnie kega i spod tej płyty ciągnąć przefiltrowaną brzeczkę. Zobacz jak zrobił to Naczelnik w "swoim warzeniu". Stosując filtr rurkowy, pozbawiasz się tej możliwości. Możesz coś zrobić dobrze, albo byle jak - rurka w tym wypadku jest wyborem na byle jak.
ale dzięki za rady - ten kociołek to pierwsze podejście do tematu - rozwojowe: rurkę można wykręcić i ... kombinować dalej.
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwoszNie za bardzo zrozumiałeś. Nie chodzi o siatki tylko perforowane płyty. Zrobię pare zdjęć, i w czwartek podłącze do posta. Obrazowo będzie lepiej.
wiem widziałem jak to wygląda (w postach Naczelnika), ale moim zdaniem to jest tylko kadź zacierna, ja chciałbym mieć 'zacierno-ważelną' (jak na razie)
ale jestem wdzięczny za zainteresowanie.
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuTo jeszcze prostsze. Wyjmujesz płytę filtracyjną i mieszadło i masz kadź warzelną.
Ale fajnie że ktoś podpowiada - sprawa kadzi f-z będzie dopracowywana, tak jak pisałem to moje pierwsze podejście. Dodatkowo staram się tak postępować żeby możliwe były modyfikacje.
dzięki MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-Cno i czym odfiltruję chmiel?Last edited by naczelnik; 2006-03-08, 15:24.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
Comment