A nie lepiej wykonać coś z kwasówki lub miedzi, ciut większego np 50 l.?
30 litrów można wymieszać w normalnym garnku. Ciekawy jestem jak będzie rozwiązana sprawa mieszadła.
-30l ponieważ - kupiłem w miarę tanio (z transportem 60PLN), większego mi się nie chce dźwigać, robota z miedzi czy kwasówki - nie wiem co ze spawaniem i sądze że nie zmieściłbym się w 60PLN! A poza tym to pierwszy kociołek i brak mi doświadczenia. Po prostu zobaczymy co z tego wyjdzie, może będą modyfikacje (rims?)
-30 l - tyle moim zdaniem do domu wystarczy bo fermentory są przeważnie ~30l.
Plan jest taki:
-grzanie na taborecie gazowym - jak na razie.
-filtr do zacieru i chmielu: chyba coś takiego http://schmidling.netfirms.com/empp.htm
trochę jest problem bo dno kega jest wklęsłe i filtr z rurki miedzianej taki jak proponowany http://www.browar.biz/forum/attachme...1&d=1125255185 może nie 'odessać' zacieru z dna. Myślę że jak filtr będzie wygjęty 'w dół' to wysładzanie wypchnie brzeczkę do kranika. Kranik kulkowy, wszystko montowane za zacisk lub gwinty aby nie lutować (podczas gotowania trochę cyny i ołowiu może przenikać do brzeczki) może filtr byłby wyciągany do mycia i gotowania zacieru - żeby dokładnie mieszać dno i zapobiec przypalaniu. Martwię się o uszczelkę bo musi być na zewnątrz i może się 'przysmażyć' - podczas gotowania wody zauważyłem że duża część ciepła 'idzie bokiem'
-mieszalnik chyba z silniczka od wycieraczek samochodowych 12V w formie śmigła aby zacier 'wędrował pionowo'. Nie wiem czy nie trzeba będzie dodać łańcuszków aby zamieszać dno. Przykrywka od garnka 'na wagę' z supermarketu pasuje (przypadkowo).
Po zacieraniu, filtracji kociołek miałby być umyty i wykorzystany do gotowania brzeczki, następnie chłodnica zanurzeniowa, kranikiem do fermentora no i to trzeba będzie dżwigać
Marek.
ps. cięcie dziury:
-do brzegu kega od wewnątrz przyłożyłem otwieracz do piwa(!) mazak i objechałem dookoła
-powoli naciąłem gumówką rysę po linii (o używaniu okularów ochronnych nie przypominam - jak widać u mnie są częścią integralną zestawu) jak się to robi powoli to wychodzi w miarę równo, po objechaniu 3 razy 'przebiłem się'. (po wszystkim pomyślałem że może dobrze by było zrobić to na wymiar pokrywki - ale przypadkiem samo się zrobiło dobre).
dalsze prace będą dokumentowane.
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
admin zagląda tu i tam i zgłaszanie takich spraw powinno odbywać się poprzez PW/email (a najlepiej poprzez zgłoszenie postu moderatorowi - ikonka wykrzyknika przy każdym poście). teraz poprawiłem, na przyszłość proszę zgłaszać się bezpośrednio do mnie a nie poprzez post w danym temacie który mogę przegapić.
kolejne zdjęcia - dziurka! (jak ja lubię dziurki!)
dziurkę: wywierciłem fi8 i następnie rozwierciłem tym ustrojstwem (rozwiertakiem),
widać kranik - mam nadzieję że na zasadzie 'naczyń połączonych' zassa z dna kega,
no i siatka na filtr.
Marek
ps. zdaje się następna warka w tym ustrojstwie - jeszcze trochę miedzi i będzie filtr! (przy okazji chłodnica) wie ktoś jak spawać 'twardo' miedź tzn. nie chcę cyny!
Attached Files
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Działać będzie na pewno (jak się nie zapcha), powierzchnia zbierania brzeczki jest dość mała, sprawdzone na forum filtrownice są kilka lub nawet kilkanaście razy dłuższe. Wyjdzie w praniu tzn. w warzeniu. Stawiam na poprawne działanie, może z przydługą filtracją.
Witam,
Również zabieram się za konstrukcję kociołka zaciernego. KEG namierzony w sieci. Największy problem mam (wciąż w fazie projektu) z sitem. Czy ktoś próbował zastosować wkład filtracyjny z filtrów kątowych instalacji wodnych? Wkład jest solidny, z nierdzewki, ale ma plastikowe przyłącze gwintowe. Nie wiem czy wytrzyma temperaturę.
Comment