robię kociołek!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    #31
    dzięki!
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
      Po gotowaniu schlodzisz brzeczke, "zakrecisz"nia, poczekasz az osad chmielowy zbierze sie na srodku kadzi i zlejesz brzeczke znad osadu. Proste ?
      W elieganckiem towarzistwie to się naziwa wirpul
      Last edited by JAckson; 2006-03-08, 15:44.
      MM961
      4:-)

      Comment

      • Marek-C
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 848

        #33
        Zważcie mędrcy żem jako pacholę w tym zacnym towarzystwie! Alem wielce rad słuchać waszych wywodów!


        no to zdrówko!

        Marek
        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10782

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
          Nie za bardzo zrozumiałeś. Nie chodzi o siatki tylko perforowane płyty. Zrobię pare zdjęć, i w czwartek podłącze do posta. Obrazowo będzie lepiej.
          dzisiaj piątek a zdjęć niet
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #35
            skręciłem do kupy, naważyłem piwa, no i efekty końcowe:

            Jeśli chcesz sprzedać/kupić/wymienić sprzęt /surowce piwowarskie - zamieść tutaj swoje ogłoszenie.


            mieszalnika mi się jeszcze nie udało skonstruować - teraz muszę pomyśleć o malowaniu w domu - w maju komunia dziecka (no i oczywiście uwarzyć nieco piwa na tą okazję)


            Marek
            Last edited by Marek-C; 2006-03-21, 07:33.
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • szefi
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.12
              • 194

              #36
              Linki w necie...

              Nie wiem czy znalazłeś te strony w necie... ale zachęcony twoją ideą poszukałem i znalazłem dużo ciekawych pomysłów.
              Niektóre z instalacji wygladają niemal jak "profesjonalne".





              pozdrawiam

              Comment

              • Marek-C
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 848

                #37


                aż tak to nie będę szalał - chociaż...

                Marek
                Last edited by Marek-C; 2006-04-19, 06:47.
                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10782

                  #38
                  może ktoś wie gdzie można dostać taką siatkę
                  Last edited by anteks; 2006-04-19, 18:13.
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • szefi
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 194

                    #39
                    materiały specjalne ?

                    No to mam może już zadane kiedyś pytanie, ale...
                    Skąd bierzesz elementy, a właściwie to jakich używasz, (rurki, kranik, łaczki), czy używasz specjalnych do spożywczych czy standardów z wod-co ?

                    Comment

                    • Greg
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2003.11
                      • 72

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefi
                      No to mam może już zadane kiedyś pytanie, ale...
                      Skąd bierzesz elementy, a właściwie to jakich używasz, (rurki, kranik, łaczki), czy używasz specjalnych do spożywczych czy standardów z wod-co ?
                      Nie wiem, co masz na myśli, ale nie ma czegoś takiego jak kształtki miedziane specjalne do celów spożywczych. Kupujesz po prostu towar w sklepie / hurtowni z materiałami instalatorskimi wody użytkowej i CO, do tego lut Sn97Cu3 i do dzieła...
                      Odradzam stosowanie mosiądzu. Brzeczka piwna, jako że jest kwaśna, reaguje z cynkiem zawartym w mosiądzu. A ten obojętny dla zdrowia nie jest...

                      Comment

                      • szefi
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.12
                        • 194

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Greg_
                        Nie wiem, co masz na myśli, ale nie ma czegoś takiego jak kształtki miedziane specjalne do celów spożywczych. Kupujesz po prostu towar w sklepie / hurtowni z materiałami instalatorskimi wody użytkowej i CO, do tego lut Sn97Cu3 i do dzieła...
                        Odradzam stosowanie mosiądzu. Brzeczka piwna, jako że jest kwaśna, reaguje z cynkiem zawartym w mosiądzu. A ten obojętny dla zdrowia nie jest...
                        No tak, ale znalazłem w opisach osób które robiły takie RIMS'y że stosują specjalne rurki miedziane przeznaczone do wyższych temperatur niż te w CO.
                        Czy kraniki i łączki nie będą wchodziły w reakcję, nie dają posmaku metalu ?

                        Comment

                        • a_szypura
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2003.08
                          • 23

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefi
                          No tak, ale znalazłem w opisach osób które robiły takie RIMS'y że stosują specjalne rurki miedziane przeznaczone do wyższych temperatur niż te w CO.
                          Czy kraniki i łączki nie będą wchodziły w reakcję, nie dają posmaku metalu ?
                          Rurki i łączniki są zwykłe. Jedynie zastosowana izolacja rurek i kegów jest przeznaczona do pracy w wyższych temp (taka dla instalacji solarnych)
                          Last edited by a_szypura; 2006-04-20, 12:59.

                          Comment

                          • szefi
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.12
                            • 194

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a_szypura
                            Rurki i łączniki są zwykłe. Jedynie zastosowana izolacja rurek i kegów jest przeznaczona do pracy w wyższych temp (taka dla instalacji solarnych)
                            Super... to wyjaśnia
                            Ale mam kolejne pytanie na wielu stronach widać króćcie rurek wspawane do KEG'a.
                            Jak to zrobić, lub komu to zlecić ? Jakieś sugestie ?
                            A może lepiej najzwyklej wywiercić i wkręcić tylko czy będzie szczelne ?

                            Comment

                            • szefi
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.12
                              • 194

                              #44
                              Obiecane zdjęcie ? a może namiary ?

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
                              Nie za bardzo zrozumiałeś. Nie chodzi o siatki tylko perforowane płyty. Zrobię pare zdjęć, i w czwartek podłącze do posta. Obrazowo będzie lepiej.
                              Właśnie nabyłem kegi i podobnie jak kolega przymierzam sie do robienia kociołków .

                              Gdzie można taką blachę nabyć ?

                              Comment

                              • darko
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.06
                                • 2078

                                #45
                                Czy ktoś używał kadzi zaciernej/warzelnej zrobionej z KEG-a 50l na domowej kuchence gazowej? Ile czasu zajmuje zagotowanie ok 20-25 l brzeczki na największym palniku ok. 9 cm?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X