termometr ciekłokrystakiczny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Publius
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.01
    • 78

    termometr ciekłokrystakiczny

    Zakupiłem to cudo w browamatorze, faza burzliwa trwa już sześć dni temperatura w pomieszczeniu to 18 stopni, tym czasem ten termometr wskazuje 16.
    Po mojemu nie jest możliwe aby temperatura fermentującej brzeczki była niższa niz temperatura otoczenia. Reklamować?
    A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    A przyklejony jest do szklanego czy plastykowego fermentora?

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23932

      #3
      może fermentor "czerpie" niższą temperaturę od podłogi
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Publius
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.01
        • 78

        #4
        do plastikowego.
        A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          A przyklejony jest do szklanego czy plastykowego fermentora?
          A co to za różnica?

          Comment

          • Tomek-Pasieka
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.10
            • 197

            #6
            a jesteś pewien, że termometr pokojowy pokazuje właściwą temperaturę? Bo u mnie okazało się np., że zaniżał o 3 stopnie (rany... a ile negatywów przez niego wywołałem...)

            Comment

            • Publius
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.01
              • 78

              #7
              Wniosłem do pomieszczenia trzy termometry, wszystkie zgodnie pokazują 18, a tamten dalej 16. Jak dla fermentacji to nawet lepiej - jeżeli rzeczywiście ciągnie z podłogi. Dodam jeszcze, że faza burzliwa trwa szusty dzień i wciąż utrzymuje się piana.
              A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Publius
                Wniosłem do pomieszczenia trzy termometry, wszystkie zgodnie pokazują 18, a tamten dalej 16. Jak dla fermentacji to nawet lepiej - jeżeli rzeczywiście ciągnie z podłogi. Dodam jeszcze, że faza burzliwa trwa szusty dzień i wciąż utrzymuje się piana.
                Moim zdaniem z tym termometrem jest coś nie tak. Zazwyczaj nie są one zbyt dokładne, tylko ładnie wygladają. Postaw fermentor na jakimś stołku, żeby był odizolowany od podłogi, chociaż mało prawdopodobne jest tak, żeby to ona tak go schłodziła.

                Comment

                • joelka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.03
                  • 817

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Publius
                  Wniosłem do pomieszczenia trzy termometry, wszystkie zgodnie pokazują 18, a tamten dalej 16. Jak dla fermentacji to nawet lepiej - jeżeli rzeczywiście ciągnie z podłogi. Dodam jeszcze, że faza burzliwa trwa szusty dzień i wciąż utrzymuje się piana.
                  A trzymałeś te 3 termometry na tej wysokości co ciekłokrystaliczny? Bo wiesz, jak u mnie mam 3 termometry w pokoju ( a mam) to są wachania nawet o 4 st zależnie od tego czy term jest bliżej drzwi, okna itp.

                  A tak czy inaczej to żal byłoby mi wydac kasę na t.ciekłokrystaliczny. Jakoś nieufałabym pomiarom które mam odczytać od koloru. Każdy postrzega konkretny kolor inaczej

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                    A co to za różnica?
                    Szkło jest lepszym izolatorem i wcale nie musi na zewnętrznej ściance pokazywać temperatury wewnątrz naczynia. Wtedy potwierdziłoby się, że to może od podłogi ciągnie.

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                      Szkło jest lepszym izolatorem i wcale nie musi na zewnętrznej ściance pokazywać temperatury wewnątrz naczynia. Wtedy potwierdziłoby się, że to może od podłogi ciągnie.
                      Mógłbys podać o ile lepszym?

                      Mimo wszystko wydaje mi się to zbyt wydumane. Ale mam nadzieję, że doszekamy sie lepszych testów, tzn. fermentor odizolowany od podłogi, jedem termometr w i jeden koło fermentora.

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                        Mógłbyś podać o ile lepszym?
                        Nie. Mądralo Pamiętam z fizyki, że w tabelce zawsze był jako lepszy izolator niż to tworzywo sztuczne, na które popularnie mówi się "plastyk". Podręcznik do liceum może nie był dla naukowców ale wątpię, czy miałby powody kłamać w tej sprawie
                        Attached Files
                        Last edited by Shlangbaum; 2006-02-26, 19:02.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          Nie. Mądralo Pamiętam z fizyki, że w tabelce zawsze był jako lepszy izolator niż to tworzywo sztuczne, na które popularnie mówi się "plastyk". Podręcznik do liceum może nie był dla naukowców ale wątpię, czy miałby powody kłamać w tej sprawie
                          Nie wiem o co Ci chodzi. Pokaż mi w którym miejscu podważyłem prawdziwość tej informacji? Chciałem się dowiedzieć o ile ma większa przewodność cieplną, bo samo to, że jest lepszy niewiele mówi. Różnica o 0,01w/mK też sprawia, że szkło jest gorszym przewodnikiem, a w praktyce raczej niewiele daje.

                          PS. Cieszę się, że popisałeś się możliwością wstawiania obrazków
                          Last edited by Marcin_wc; 2006-02-26, 19:11.

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                            Nie wiem o co Ci chodzi. Pokaż mi w którym miejscu podważyłem prawdziwość tej informacji?
                            W tym:
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                            Mimo wszystko wydaje mi się to zbyt wydumane.
                            Jeżeli nie miałeś cynicznych i ironicznych zamierzeń wobec mnie to przepraszam

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                              W tym:


                              Jeżeli nie miałeś cynicznych i ironicznych zamierzeń wobec mnie to przepraszam
                              Moim zdanim wydumane jest to, że od podłogi dociera aż tyle chłodu do termometru, który od tygodnia jest na fermentorze w którym jest wyższa temp niz w pokoju, nawet jeśli jest on izolatorem. Tym razem nie było tam żadnej ironi.

                              Twoje zdrowie

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X