Dno emaliowanego gara

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Publius
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.01
    • 78

    Dno emaliowanego gara

    Ano właśnie.... zakupiłem tenże produkt. Jego dno przypomina góry i doliny a ja mam kuchnię z płytą.
    Wymyśliłem coś takiego: mam ciężkie fabryczne imadło (~ 30 kg) gdybym tak położył je na dnie gara to może by sie odkształciło i zostało w miare płaskie?
    Jak myślicie?
    A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Blacha jest elastyczna i jak zdejmiesz imadło to wróci na dawne położenie. Chyba, że chcesz je trzymać tak długo aż gar zardzewieje A z tymi górami i dolinami to nie przesada trochę Pewnie jest lekko wypukłe do wewnątrz ale to chyba problemu nie robi, bo jak wlejesz 20 kg wody plus wsypiesz 5 kg słodu, to ten ciężar sam przygniecie dno do płyty

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      #3
      Coś mnie się wierzyć nie chce, że garnek emaliowany da się tak łatwo zniekształcać i odkształcać. Jeśli pagórki są do wewnątrz to może i nie problem ale co jeśli mają guzy na zewnątrz?

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Zrób eksperyment, skoro kobieta nie dowierza. Rozsyp na stole delikatną warstwę mąki i połóż na niej pusty gar i zobacz na mące gdzie nie dociskało dno. Potem zrób to samo z garem pełnym wody i zobaczysz, że dociska jak należy.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
        Coś mnie się wierzyć nie chce, że garnek emaliowany da się tak łatwo zniekształcać i odkształcać.
        Nie odkształcają się ściany gara bo są zwinięte w walec ale dno nie jest aż tak grube, ani emalia nie jest betonem, żeby zachować sztywność. Jeżeli Publius da radę wygiąć dno 30 kg imadłem to i 30 kg brzeczką da radę Tona pierza waży tyle samo co tona ołowiu
        Last edited by Shlangbaum; 2006-03-21, 00:27.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Zrób eksperyment, skoro kobieta nie dowierza. Rozsyp na stole delikatną warstwę mąki i połóż na niej pusty gar i zobacz na mące gdzie nie dociskało dno. Potem zrób to samo z garem pełnym wody i zobaczysz, że dociska jak należy.
          Może ja mam jakieś inny gar, ale 20l brzeczki nie robi na nierównym dnie wrażenia.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Jeżeli Publius da radę wygiąć dno 30 kg imadłem to i 30 kg brzeczką da radę Tona pierza waży tyle samo co tona ołowiu
          To zacznij robić młotki z pierza. Imadło jest mniejsze niż 20l brzeczki, więc wywrze większe ciśnienie na dnie. Ja bałbym, się raczej o to, czy emalia nie odpryśnie podczas taiego prostowania.
          Last edited by Marcin_wc; 2006-03-21, 00:32.

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
            Może ja mam jakieś inny gar, ale 20l brzeczki nie robi na nierównym dnie wrażenia.
            U mnie nie ma z tym żadnego problomemu. Niech Publius zrobi eksperyment to będzie wiedział w praktyce a nie w teori.

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              Zrób eksperyment, skoro kobieta nie dowierza. (...)
              Nie odkształcają się ściany gara bo są zwinięte w walec ale dno nie jest aż tak grube, ani emalia nie jest betonem, żeby zachować sztywność.
              Nie dowierzam nadal. Prędzej emalia odpryśnie. Rozumiem zabawy z nierdzewką ale z garnkiem emaliowanym?
              Ps. Mój garnek jest jak beton

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Emalia nie jest sprężysta, więc odradzam zabawy z prostowaniem dna.

                Comment

                • JAckson
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6123

                  #9
                  Ja także mam płytę ceramiczną i dlatego zrezygnowałem z kupna dużega gara emaliowanego. Na kilkanaście sklepów jakie odwiedziłem wszystkie miały w ofercie gary z pogiętym dnem. To nie są garnki na płytę ceramiczna. Zakupiłem niestety mniejszy garnek emaliowany (13dm3) który ma w miarę równe dno, ale to wersja przejściowa.

                  29 litrów wody nie docisnęło dna gara który kiedyś pożyczyłem od Jerzego na próbę. Woda nie zagotowała się nawet po 1,5h. Potem dałem sobie spokój.
                  Trzeba uważać także na tanie garnki z blachy. Najczęściej mają dno wgięte do góry i także nie poddają się naciskowi płynu.
                  MM961
                  4:-)

                  Comment

                  • Publius
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.01
                    • 78

                    #10
                    Jak wywieram nacisk ręką to dno się odkształca - ztąd koncepcja z imadłem, może gdyby powstało w garze czas jakiś to dno odkształciłoby się na dobre?
                    Informacja od producenta: garnki emaliowane do 20L idą do pieca na płaskich podstawach, te 29L i więcej stawiane są na kolcach. Właśnie dlatego powstają te denne odkształcenia.

                    Włożę więc imadło do gara, postoi to do piątku - może coś z tego będzie.
                    Skompletowałem już cały sprzęt i surowce, na piątek planuję pierwsze zacieranie
                    A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Publius
                      Informacja od producenta: garnki emaliowane do 20L idą do pieca na płaskich podstawach, te 29L i więcej stawiane są na kolcach. Właśnie dlatego powstają te denne odkształcenia.

                      Włożę więc imadło do gara, postoi to do piątku - może coś z tego będzie.
                      To jeszcze wstaw do pieca

                      Comment

                      • Publius
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.01
                        • 78

                        #12
                        Zrobiłem eksperyment zgodnie z zaleceniami Shlangbauma.
                        Niestety nic a nic nie dociska.
                        Na szczęście w drugim mieszkaniu mam kuchenkę gazową - browarowi grozi przeprowadzka.
                        Co do imadła - nie jest to chyba najlepszy pmysł, po takim naciąganiu emalia odpryśnie na bank.
                        A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

                        Comment

                        • Publius
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2006.01
                          • 78

                          #13
                          Potwierdzam: browar Publiusa warzy w Podgorzu na Placu Zgody (Bohaterow Getta).
                          Czy jest to pierwszy browar w starym Podgorzu?
                          A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

                          Comment

                          • joelka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.03
                            • 817

                            #14
                            A z tym pytaniem to powinieneś pofatygować się do tematu o spisie browarów domowych i tam ewentualnie uruchomić szukanie.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X