czy ktoś z szanownych forumowiczów jest w posiadaniu Kapslownicy dwuramiennej ''Emily'' z wymienną głowicą do kapslowania butelek po winach musujących dostępnej m.in. w sklepie WES? Czy jest to udana konstrukcja, warta polecenia?
Pozdrawiam serdecznie
Ja uzywam podobnego zestawu w Michigan, USA, i musze powiedziec, ze jestem z niego bardzo zadowolony. Moj zestaw (zdjecie) wyglada dokladnie tak jak "zestaw sprzetowy II", lecz moje 2 wiadra sa wielkosci 5 galonow - czyli 19 litrow, a nie 30(??).
Moim zdaniem "zestaw sprzetowy I" nie ma zadnego sensu, bo niezbedne jest wiadro do wazenia, tj. z rurka fermentacyjna, ten pojemnik w tym zestawie jest tylko do rozlewania piwa do butelek. Podobnie jest z zestawami III i IV; nie potrzebne sa ci 2 pojemniki do rozlewania piwa, bardziej przydalo by sie 2 pojemniki do fermentacji i jeden do rozlewania.
Do wazenia uzywam przepisow i gotowych srodkow z Brewers Best, (zdjecie).Te zestawy przychodza z recepta danego piwa i ze wszystkim, co potrzebujesz na uwazenie 5 galonow piwa. Wczoraj uwazylem India Pale Ale, teraz piwo sie fermentuje, za tydzien rozleje je do butelek
PS. To narzedzie do kapslowania dziala bardzo dobrze, chociasz slyszalem, ze lepsze sa kapslowki, ktore mozesz "postawic" na stole, jak np. ten.
PS2: Gratuluje Bossowi doskonalej strony internetowej i forum!!!
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Scooby_Brew
Ja uzywam podobnego zestawu w Michigan, USA, i musze powiedziec, ze jestem z niego bardzo zadowolony. Moj zestaw (zdjecie) wyglada dokladnie tak jak "zestaw sprzetowy II", lecz moje 2 wiadra sa wielkosci 5 galonow - czyli 19 litrow, a nie 30(??).
Moim zdaniem "zestaw sprzetowy I" nie ma zadnego sensu, bo niezbedne jest wiadro do wazenia, tj. z rurka fermentacyjna, ten pojemnik w tym zestawie jest tylko do rozlewania piwa do butelek. Podobnie jest z zestawami III i IV; nie potrzebne sa ci 2 pojemniki do rozlewania piwa, bardziej przydalo by sie 2 pojemniki do fermentacji i jeden do rozlewania.
Do wazenia uzywam przepisow i gotowych srodkow z Brewers Best, (zdjecie).Te zestawy przychodza z recepta danego piwa i ze wszystkim, co potrzebujesz na uwazenie 5 galonow piwa. Wczoraj uwazylem India Pale Ale, teraz piwo sie fermentuje, za tydzien rozleje je do butelek
PS. To narzedzie do kapslowania dziala bardzo dobrze, chociasz slyszalem, ze lepsze sa kapslowki, ktore mozesz "postawic" na stole, jak np. ten.
PS2: Gratuluje Bossowi doskonalej strony internetowej i forum!!!
No to ja Ci stary współczuję.
Ty nawet nie wiesz co to jest zacieranie, co to jest dochodzenie do smaku piwa poprzez wasne doświadczenia i próby. Ty po prosu bierzesz gotowca według przepisu i uważasz że robisz własne piwo . Gówno prawda. Ty robisz piwo z puszki według przepisu kogoś innego. To tak jakbys na przyjęciu z okazji zaręczyn podał zupę pomidorową z puszki Knorra jako własne dzieło. Typowo amerykańskie podejście. Rzygać mi się chce. Tfu.
Hmmm.... moze kiedys zrobie wlasna recepte, na razie lubie kupowac "zestawy". Daje mi to pewnosc, ze sie nie pomyle: slody, chmiele, zacierki i drozdze sa wywazone do danej recepty, mam podany OG i FG, czas fermentacji i dojrzewania w butelkach itd. Dzieki temu moge wazyc rozne rodzaje piwa, np. w tym tygodniu - India Pale Ale, dwa tygodnie temu - Hefeweizen itd.
Swoja droga, to naprawde powaznie czujesz sie na ten temat...
Typowo amerykańskie podejście. Rzygać mi się chce. Tfu.
Po prostu sie zrelaksuj i... napij sie piwa - na zdrowie!
angasc, proszę nie tym tonem, ww post powinien znaleźć się w przechmielinach, ale skoro Scooby_Brew podszedł do sprawy bez emocji (dzięki), zostanie tutaj.
Dzienki za mile slowa!
Wracajac do tematu, to ja chcialem wyrazic moja opinie, ze "WESowy zestaw sprzętowy I" jest bezuzyteczny, bo wiadro na zdjeciu jest do rozlewania piwa a nie do fermentacji. Pojemnik do fermentacji musi miec rurke fermentacyjna. Po za tym, narzedzie do kapslowania w "Zestawie I", chociasz nigdy takiego nie uzywalem, nie wydaje mi sie uzyteczne. Takze, w tym komplecie nie jest dolaczony areometr piwowarski, niezbedny do warzenia piwa. Co prawda, moglbys np. wywiercic otwor w przykrywce tego wiadra, zrobic uszczelke z gumy i dokupic rurke fermentacyjna, i takze aerometr piwowarski i inne narzedzie do kapslowania. Dodalo by to jednak kosztu do tego kompletu.
Z drugiej strony, "WESowy zestaw sprzętowy II" jest prawie identycznym kompletem, ktorego ja uzywam i moim zdaniem jest to doskonaly zestaw dla poczatkujacego browarowicza. Masz tu wszystko, czego potrzebujesz: pojemnik fermentacyjny, pojemnik do rozlewania piwa, areometr i kapslownica. Moim zdaniem cena za ten zestaw jest dosyc dobra - w Stanach ten zestaw kosztuje ok. $100.
Wszysko, czego potrzebujesz, to butelki i masz 5 galonow piwa!
A mi się podoba w tej dyskusji że poznaję 'filozofię' warzenia piwa za oceanem!
hehe! U nich 5 galonów a my 30-50 litrów i mało! Kupują brewkita, jest na 5 galonów to robią 5 galonów. W Polsce dokupujemy ekstraktu (lub dosypujemy cukru, fuj!) i 20!
Może to podejście też ma coś ciekawego w sobie?
No a z drugiej strony - może kolega Scooby się da przekonać do zacierania?
Myślę że łączy nas miłość do piwa. I od tego zacznijmy!
Marek
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment