Jak otrzymać w butelce piwo wysycone CO2 i bez osadu drożdży na dnie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wyder
    • 2025.01

    Jak otrzymać w butelce piwo wysycone CO2 i bez osadu drożdży na dnie?

    Jak rozwiązywany jest ten problem w przemyśle?
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

    #2
    Zasadniczo tak: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=54390

    Comment


    • #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras
      "monoblok - jest to urządzenie w którym odbywa się nalew piwa do butelki (pod przeciwciśnieniem CO2) oraz jej zakapslowanie" - co to dokładnie znaczy "pod przeciwciśnieniem CO2"? Jak w ogóle przelać już nasycone CO2 i klarowne piwo do butelki?

      Comment

      • endrio
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.10
        • 222

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wyder
        Jak otrzymać w butelce piwo wysycone CO2 i bez osadu drożdży na dnie?

        Sposobem na otrzymanie takiego piwa może być np. pomoc jakiejś babci-sąsiadce w pracach ogrodowych lub zakupach, ale istnieje zagrożenie, że otrzymasz coś w puszce.
        O tym to już chyba musisz ją uprzedzic.

        PS. Wypełnij profil i trochę poczytaj. Pozdrawiam.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23964

          #5
          tu jest do odnalezenia kilka informacji (odnośnie sztucznego nasycania - to w nawiązaniu do rozmowy telefonicznej):
          Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • bolek22
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.10
            • 2

            #6
            w przemysle stosuje sie wysycanie piwa dwutlenkiem wegla za pomoca wtlaczania go do piwa, a nie tak jak to jest w tradycyjnych metodach, za pomoca wtornej fermentacji. Takze w domowych warunkach tego nie osiagniesz.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #7
              Mozna spróbować jak przy szampanie, tzn. po nagazowaniu trzymac odwrócone butelki, aż drożdże oszadza sie w szyjkach, nastepnie zamrozić tę część szyjki w której znajduje się osad, otworzyć, lodowy czop zostanie wypchniety, a piwo ponownie kapslujemy.
              jak już pisałem, metoda ta jest stosowana przy produkcji szampanów, a nie piwa i opis który zamisciłem jest bardzo okrojony. Wiecej informacji mogę podać, jesli będzie takie zapotrzebowanie.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X