Butle CO2

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Infam
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.05
    • 715

Butle CO2

Może Ktoś z Szanownych Forumowiczów mógłby mnie uświadomić w następujących kwestiach:
    1. Do jakiego ciśnienia napełniane są butle CO2 (~20kg) do celów spożywczych (czytaj: do nalewaków piwa);
    2. Czy zależność T, p oraz V CO2 możemy przybliżyć równaniem stanu dla gazu doskonałego pV/T=const. (było kiedyś ale pamięć nie ta i chyba byłem na zwolnieniu; niech Ktoś spróbuje się na mnie wyżyć a popamięta). W 30 *C miałem p<60 atm, w 25*C - ok. 62 atm - to jakiś nonsens.
    "Dużo to nie znaczy Dobrze
    Dobrze znaczy dużo"
  • reeb
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.09
    • 25

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
    Może Ktoś z Szanownych Forumowiczów mógłby mnie uświadomić w następujących kwestiach:
    Do jakiego ciśnienia napełniane są butle CO2 (~20kg) do celów spożywczych (czytaj: do nalewaków piwa);
    witam

Zwykle butle CO2 napełania się ciekłym dwutlenkiem węgla. Wraz ze wzrostem temperatury ciśnienie (w temp. 20 st.C ok. 58bar) wzrasta do ok 70bar przy circa 30st.C, powyżej zwykle wyrzuca zawór bezpieczeństaw ustawiony najczęściej na 150-200bar czasami nawet 300.
    bez reduktora sie nie obejdzie a przy znacznych przeplywach gazu i podgrzewacz sie pewnie przyda inaczej reduktor zamarznie.
    ...

Comment

Related Topics

Collapse

• ryvna
      Brak gazu w piwie
      ryvna
      Cześć.

Robiąc warkę zapomniałem sprawdzić BLG (ogólnie często o tym zapominam..) ale przy butelkowaniu po 3 tygodniach w fermentacji burzliwej BLG spadlo do 5,5. Stwierdziłem że więcej nie spadnie, zrobiłem roztwór z cukru 2,5g na 0,5l piwa i zabutelkowałem. Wczoraj mineły...
      2017-10-06, 08:05
    • roman-n
      Butle 2L Niemieckie
      roman-n
      Drodzy forumowicze,

muszę trochę szafy w domu przeczyścić. Na początek, wielkie butle zwrotne z niemieckich browarów Berliner Kindl, Bernauer, Schleppe i Husums.

Butle kompletne z porcelanowymi kapslami itede.

Cena za sztukę 20 PLN.

...
      2017-09-24, 11:37
    • grodek
      Sprzedam taboret gazowy z butlą gazową 11 kg
      grodek
      Mam do sprzedania taboret gazowy (kuchenkę) na gaz propan-butan o mocy cieplnej 7,5 kW z wbudowaną zapalarką piezoelektryczną. Podstawa ma wymiar ok. 40 x 40 cm. W zestawie jest też reduktor gazu wraz z wężem. Taboret jest bardzo stabilny i solidnie wykonany. Butla 11 kg na gaz propan-butan,...
      2024-03-10, 18:44
    • ART
      Nieczajna, Session Black IPA
      ART
      Piwo uwarzone na podstawie zwycięskiej receptury Pawła Wróbla w kategorii ... Session Black IPA w I Wielkopolskim Konkursie Piw Domowych.

ekstr, 12,5 alk. 5,3.

Piana gęsta obfita, beżowa, długotrwała.
      Gazu dużo. Może ciut za.
      Barwa - czarne nieprzejrzyste....
      2025-01-04, 23:48
    • ART
      Alebrowar, Saint no more 2024
      ART
      Nabyłem nie zauważając dopisku pod nazwą stylu black ipa.

dopiskiem bylo

with palo santo

być może uznałem że to miała być osoba pozująca za tego miłego mikołajaja na etce.

5,8 alc 14 blg

Aromat słodkiego...
      2024-12-26, 22:33
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...