Wypatrzyłem gdzieś na zagranicznym forum i zrobiłem swoje. Mieszadło powoduje ciągłe natlenianie brzeczki, a jak tlen wpływa na drożdże to chyba wiadomo . Sprzęt taki szczególnie może się przydać piwowarom mającym hodowlę drożdży na skosach albo dla tych, co trzymają je w zamrażarce. Swoje urządzenie zmontowałem z tego co miałem w domu i proszę nie krytykować jakości wykonania .
Aby zbudować takie mieszadło potrzebne będą:
- zasilacz 12V DC
- wentylator do komputera
- mały magnes (ja użyłem neodymowego)
- jeszcze mniejszy magnes (z niego zrobiłem mieszadełko)
- kilka pierdół, które widac na zdjęciach
Montaż jest prosty. Do wentylatora należy przykleić większy magnes; nie radzę przyklejać super glue zanim nie stwierzdzimy, że mieszadło dobrze miesza. Wentylator przykęcamy do stabilnej powierzchni aby nie latał po stole. Nad wentylatorem umieszczamy coś płaskiego (u mnie kawałek pudełka na CD) - oczywiście na jakichś podpórkach. Odległość między większym magnesem a mniejszym trzeba ustalić w testach. Mały magnesik pokryłem materiałem nadającym się do kontaktu z żywnością, czyli owinąłem kawałkiem folii. Normalnie magnes jest niklowany ale nie wiem czy nikiel może kontaktować się z brzeczką, a ponadto mieszadełko w folii nie stuka w kolbce.
Resztę widać na fotkach.
Aby zbudować takie mieszadło potrzebne będą:
- zasilacz 12V DC
- wentylator do komputera
- mały magnes (ja użyłem neodymowego)
- jeszcze mniejszy magnes (z niego zrobiłem mieszadełko)
- kilka pierdół, które widac na zdjęciach
Montaż jest prosty. Do wentylatora należy przykleić większy magnes; nie radzę przyklejać super glue zanim nie stwierzdzimy, że mieszadło dobrze miesza. Wentylator przykęcamy do stabilnej powierzchni aby nie latał po stole. Nad wentylatorem umieszczamy coś płaskiego (u mnie kawałek pudełka na CD) - oczywiście na jakichś podpórkach. Odległość między większym magnesem a mniejszym trzeba ustalić w testach. Mały magnesik pokryłem materiałem nadającym się do kontaktu z żywnością, czyli owinąłem kawałkiem folii. Normalnie magnes jest niklowany ale nie wiem czy nikiel może kontaktować się z brzeczką, a ponadto mieszadełko w folii nie stuka w kolbce.
Resztę widać na fotkach.
Comment