Odprowadzanie pary w czasie warzenia

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

Różnice temperatur głównie pochodzą z błędu pomiarowego termometrów, proponuję skalowanie do termometru lekarskiego. Zmierzyć temp. lekarskim a następnie piwowarskim (byle nie w pupie ). Ja mieszkam 400m nad poziomem morza (GPS) i wrzenie brzeczki mam od 99*C.

WES w wyparkach próżniowych odparowuje podobno przy 20*C, a może to tylko plotka .

Comment

• kham
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.01
      • 751

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
      WES w wyparkach próżniowych odparowuje podobno przy 20*C, a może to tylko plotka .
      Jakoś nie wierze. Taki ekstrakt powinien być aktywny enzymatycznie, pewnie by się pochwalili.

Comment

• mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
        Jakoś nie wierze. Taki ekstrakt powinien być aktywny enzymatycznie, pewnie by się pochwalili.
        Enzymy biorą udział w rozkładzie skrobi, później są zbędne. Podjazd do 78*C przy zacieraniu unicestwia wszystkie. W ekstraktach nie ma enzymów bo i po co.

Comment

• kham
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.01
          • 751

Enzymy biorą udział w rozkładzie skrobi, później są zbędne. Podjazd do 78*C przy zacieraniu unicestwia wszystkie. W ekstraktach nie ma enzymów bo i po co.
          Ludzie różne kombinacje odstawiają a brak enzymów nie przeszkadza tylko przy najprostszym zastosowaniu.

Comment

• fellix-f1
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.12
            • 157

A ja, doczytałem się, że wszystkie enzymy "zabija" dopiero gotowanie brzeczki.

Pozdrawiam

Comment

Przetwarzanie...
            X