dekokcja z taboretem - jak to zrobić?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomcio83
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 258

    dekokcja z taboretem - jak to zrobić?

    kompletuję sprzęt do instalacji browarowej w piwnicy.
    Mam taboret gazowy, ale zastanawiam się na czym mógłbym podgrzewać, gotować dekokt? ( np. na Hefe Weizen). dodatkowa butla z palnikiem?, elektryczna kuchenka turystyczna?

    Jak wy sobie radzicie?
    (poza tym, że zacieracie infuzyjnie )
    rowarek esoła
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Jeżeli opatuliłbyś czymś główny war, tak żeby trzymał mniej-więcej stałą temperaturę przez minimum 30' (no powiedzmy ze spadkiem jedynie 1-2*), to mógłbyś go zdjąć z palnika i podgrzewać/gotować w nim dekokt. Potem szybka akcja z głównym garem na palnik i wlanie doń dekoktu. Oczywiście jeżeli nie choruje się na kręgosłup

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Infam
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.05
      • 715

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
      [...] na czym mógłbym podgrzewać, gotować dekokt? [...]
      Jak wy sobie radzicie?
      Oprócz taboretu mam do dyspozycji trzy 4-palnikowe kuchnie / płyty gazowe (ale podejrzewam, że ta odpowiedź Cię nie satysfakcjonuje )
      Last edited by Infam; 2006-10-10, 00:16.
      "Dużo to nie znaczy Dobrze
      Dobrze znaczy dużo"

      Comment

      • L-W
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.10
        • 6

        #4
        Najprościej przesunac palnik pod drugi gar. Związane jest to jednak z posiadaniem specjalnych podpórek pod garki, metalowych konstrukcji niezależnych od taboretu.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X