Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
Kapturki na butelki
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShermanButelki były w temperaturze pokojowej. Być może to jednak wada butelki bo wszystkie inne były ok.
Tematem było :
W jaki sposób ( najtaniej ) zabezpieczać wypasteryzowane butelki ? ( bez względu na to czy wyprażane czy pasteryzowane pirosiarczynem )
W tej dyskusji chodzi o to jakie mamy wypraktykowane sposoby zabezpiecznia , czystych butelek dziś , tak aby mozna ich było użyć np. za 3 tygodnie bez potrzeby ponownej pasteryzacji ..... były juz używane kapsle , kapturki z B.A. kapturki termokurczliwe ,folia Al , folia śniadaniowa ....czy jeszcze ktoś ma jakiś sprytny patent ?
Comment
-
-
Slavoy wpadł na pomysł, który się sprawdza bezbłędnie (na 60 warek moze 3-4 sztuki butelek były be) - po umyciu i osuszeniu (butelki w skrzynce do góry dnem) przykrywa je folią śniadaniową (tą przeźroczystą), ale nie sztuka po sztuce, tylko nakrywa skrzynkę, oczywiście dbając o to, żeby krawędzie nie były odchylone. Po takim zabiegu skrzynki miesiącami stoją w piwnicy, potem tylko ciach - roztwór piro (1 łyżeczka na pół litra) przelewamy z jednej do drugiej, stawiamy znów do góry dnem w skrzynkach, żeby odciekły i w miarę możliwości nieco wyschły, a potem - rozlew.
Pirosiarczyn odparowuje, więc zagrożenia skażeniem chemicznym nie ma Jest to wydaje mi się zdecydowanie najmniej pracochłonny sposób dezynfekcji (60 butelek - 10 minut góra)
Comment
-
-
Albo nawet nie tyle poucinane palce z rękawiczek, tylko same takie gumowe palce, z gatunku tych co w laboratoriach lub na produkcji stosują. Pewnie można w aptece kupić.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
Comment