Nierdzewka czy kwasiak ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Alchemych
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.12
    • 349

    Nierdzewka czy kwasiak ?

    Zastanawiam się czy ma znacznie jaki stop użyje się do budowy kotła zaciernego i fermentora. Czy stal kwasoodporna będzie lepsza niż nierdzewka?
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alchemych
    Zastanawiam się czy ma znacznie jaki stop użyje się do budowy kotła zaciernego i fermentora. Czy stal kwasoodporna będzie lepsza niż nierdzewka?
    Moim zdaniem, jeśli masz wybór to chyba kwasówka. Łatwiej w czystości utrzymać i produkty spożywcze różnego rodzaju nie dostają metalowego posmaku.
    Ale nie traktuj tej opinii wiążąco, mogę się mylić. Nie jestem specjalistą i moje doświadczenia w tym względzie są nad wyraz skromne.

    Comment

    • kham
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.01
      • 751

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alchemych
      Zastanawiam się czy ma znacznie jaki stop użyje się do budowy kotła zaciernego i fermentora. Czy stal kwasoodporna będzie lepsza niż nierdzewka?
      Stal kwasoodporna nie musi być zasadoodporna. Co oznacza kłopoty przy myciu środkami o odczynie zasadowym.

      Comment

      • mlody_w_fachu
        Porucznik Browarny Tester
        • 2006.12
        • 325

        #4
        A czy "kajnrówka" nie była by lepsza???
        po prostu mlody_w_fachu
        - - -
        gdzieniegdzie znany jako winorobek

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu
          A czy "kajnrówka" nie była by lepsza???
          co było by lepsze ?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • mlody_w_fachu
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.12
            • 325

            #6
            Przepraszam, chodzi oczywiście o stal kajnerówą.
            po prostu mlody_w_fachu
            - - -
            gdzieniegdzie znany jako winorobek

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu
              Przepraszam, chodzi oczywiście o stal kajnerówą.
              pochodzę z wlkp i nie kumam tego
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • mlody_w_fachu
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.12
                • 325

                #8
                Stal kajnerowa.

                Prosze o usunięcie poprzednich postów z racji błędów ortograficznych, które się tam pojawiły.
                po prostu mlody_w_fachu
                - - -
                gdzieniegdzie znany jako winorobek

                Comment

                • Alchemych
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2003.12
                  • 349

                  #9
                  Odświeżam temat i pytanie: jaką stal najlepiej użyć do konstrukcji kotła zaciernego i fermentora? Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne odpowiedzi.

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    Myślę, że wystarczy najzwylkejsza stal kwasoodporna przeznaczona do kontaktu z żywnością.

                    Comment

                    • skandal
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1439

                      #11
                      Stal kwasoodporna jest stalą nierdzewną. Stal do tego co chcesz musi być nierdzewna i najlepiej kwasoodporna, dostosowana do kontaktu z żywnością.

                      Comment

                      • kham
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.01
                        • 751

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
                        Stal kwasoodporna jest stalą nierdzewną. Stal do tego co chcesz musi być nierdzewna i najlepiej kwasoodporna, dostosowana do kontaktu z żywnością.
                        Stal kwasoodporna nie jest stalą nierdzewną! Kurde, niby skąd różnica w nazwie? Stal kwasoodporna jest odporna na działanie kwasów lecz może być bardziej nawet niż stal czarna wrażliwa na zasady. A ługi właśnie są często stosowane do dezynfekcji w przemyśle spożywczym.

                        Comment

                        • skandal
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1439

                          #13
                          Czyli co kwasoodporna nie jest nierdzewna niby? Kwasówka jest nierdzewna ale nie każda nierdzewna jest kwasoodporna bo kwasoodporność uzyskuje się przez dodpowiednie dodatki.

                          Comment

                          • Krzysztof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.04
                            • 1689

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
                            Stal kwasoodporna nie jest stalą nierdzewną! Kurde, niby skąd różnica w nazwie? Stal kwasoodporna jest odporna na działanie kwasów lecz może być bardziej nawet niż stal czarna wrażliwa na zasady. A ługi właśnie są często stosowane do dezynfekcji w przemyśle spożywczym.
                            Każda stal kwasoodporna jest stalą nierdzewną.

                            Na studiach słyszałem definicję:
                            - stal nierdzewna - odporna na warunki atmosferyczne i działanie słabych kwasów i zasad.
                            - stal kwasoodporna - odporna na działanie kwasów i zasad.
                            Oczywiście wszystko w umiarkowanym zakresie. Jak wlejesz kwas solny i azotowy jednocześnie to nie gwarantuję za skutek.
                            Oczywiście stali kwasoodpornych jest wiele rodzajów. Nim wiecej dodatków tym większa odporność na czynniki chemiczne.

                            Do wytworzenia fermentora czy kotła warzelnego osobiście zakupiłbym zwykłą stak kwasoodporną o symbolu 306.
                            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                            www.twojmalybrowar.pl

                            Comment

                            • kham
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.01
                              • 751

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                              Każda stal kwasoodporna jest stalą nierdzewną.

                              Na studiach słyszałem definicję:
                              - stal nierdzewna - odporna na warunki atmosferyczne i działanie słabych kwasów i zasad.
                              - stal kwasoodporna - odporna na działanie kwasów i zasad.
                              Oczywiście wszystko w umiarkowanym zakresie. Jak wlejesz kwas solny i azotowy jednocześnie to nie gwarantuję za skutek.
                              Oczywiście stali kwasoodpornych jest wiele rodzajów. Nim wiecej dodatków tym większa odporność na czynniki chemiczne.

                              Do wytworzenia fermentora czy kotła warzelnego osobiście zakupiłbym zwykłą stak kwasoodporną o symbolu 306.
                              Upsss... na studiach powinieneś usłyszeć, że nie ma stali nierdzewnej, kwasoodpornej i żaroodpornej. Są stale trudnordzewiejące o podwyższonej odporności na warunki atmosferyczne za to najczęściej o zmniejszonej odporności na działanie wysokiej temperatury, o podwyższonej odporności na... itd.
                              W poniedziałek będę miał tu technologa, jeśli nie zapomnę to zapytam go o link do jednego z producentów gdzie dość szczegółowo jest to wyjaśnione.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X