Zastanawiam się czy ma znacznie jaki stop użyje się do budowy kotła zaciernego i fermentora. Czy stal kwasoodporna będzie lepsza niż nierdzewka?
Nierdzewka czy kwasiak ?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AlchemychZastanawiam się czy ma znacznie jaki stop użyje się do budowy kotła zaciernego i fermentora. Czy stal kwasoodporna będzie lepsza niż nierdzewka?
Ale nie traktuj tej opinii wiążąco, mogę się mylić. Nie jestem specjalistą i moje doświadczenia w tym względzie są nad wyraz skromne.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AlchemychZastanawiam się czy ma znacznie jaki stop użyje się do budowy kotła zaciernego i fermentora. Czy stal kwasoodporna będzie lepsza niż nierdzewka?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandalStal kwasoodporna jest stalą nierdzewną. Stal do tego co chcesz musi być nierdzewna i najlepiej kwasoodporna, dostosowana do kontaktu z żywnością.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamStal kwasoodporna nie jest stalą nierdzewną! Kurde, niby skąd różnica w nazwie? Stal kwasoodporna jest odporna na działanie kwasów lecz może być bardziej nawet niż stal czarna wrażliwa na zasady. A ługi właśnie są często stosowane do dezynfekcji w przemyśle spożywczym.
Na studiach słyszałem definicję:
- stal nierdzewna - odporna na warunki atmosferyczne i działanie słabych kwasów i zasad.
- stal kwasoodporna - odporna na działanie kwasów i zasad.
Oczywiście wszystko w umiarkowanym zakresie. Jak wlejesz kwas solny i azotowy jednocześnie to nie gwarantuję za skutek.
Oczywiście stali kwasoodpornych jest wiele rodzajów. Nim wiecej dodatków tym większa odporność na czynniki chemiczne.
Do wytworzenia fermentora czy kotła warzelnego osobiście zakupiłbym zwykłą stak kwasoodporną o symbolu 306.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofKażda stal kwasoodporna jest stalą nierdzewną.
Na studiach słyszałem definicję:
- stal nierdzewna - odporna na warunki atmosferyczne i działanie słabych kwasów i zasad.
- stal kwasoodporna - odporna na działanie kwasów i zasad.
Oczywiście wszystko w umiarkowanym zakresie. Jak wlejesz kwas solny i azotowy jednocześnie to nie gwarantuję za skutek.
Oczywiście stali kwasoodpornych jest wiele rodzajów. Nim wiecej dodatków tym większa odporność na czynniki chemiczne.
Do wytworzenia fermentora czy kotła warzelnego osobiście zakupiłbym zwykłą stak kwasoodporną o symbolu 306.
W poniedziałek będę miał tu technologa, jeśli nie zapomnę to zapytam go o link do jednego z producentów gdzie dość szczegółowo jest to wyjaśnione.
Comment
-
Comment