Nierdzewka czy kwasiak ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skandal
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1439

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
    Upsss... na studiach powinieneś usłyszeć, że nie ma stali nierdzewnej, kwasoodpornej i żaroodpornej. Są stale trudnordzewiejące o podwyższonej odporności na warunki atmosferyczne za to najczęściej o zmniejszonej odporności na działanie wysokiej temperatury, o podwyższonej odporności na... itd.
    W poniedziałek będę miał tu technologa, jeśli nie zapomnę to zapytam go o link do jednego z producentów gdzie dość szczegółowo jest to wyjaśnione.
    Proste pytanie. Jak wytłumaczysz to że w necie można znaleść pełno produktów w których w opisie stoi jak wół: stal nierdzewna, kwasoodporna? Jak dla mnie tłumaczenie jest zbędne.

    Comment

    • kham
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.01
      • 751

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
      Proste pytanie. Jak wytłumaczysz to że w necie można znaleść pełno produktów w których w opisie stoi jak wół: stal nierdzewna, kwasoodporna? Jak dla mnie tłumaczenie jest zbędne.
      To nazwy potoczne i niestety mylące. Np jak sobie wyobrażasz stal żaroodporną? W odpowiedniej temperaturze każda stal się odkształci ta tylko w nieco wyższej. Tak jest też ze stalą nierdzewną, też zardzewieje tyle, że dłużej to trwa.

      Comment

      • Krzysztof
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.04
        • 1689

        #18
        Stal kwasoodporna (kwasówka) – stal odporna na działanie kwasów o mniejszej mocy od kwasu siarkowego. Kwasoodporność uzyskuje się dzięki stabilizacji austenitu w normalnych warunkach, co można uzyskać dzięki wysokim zawartościom chromu (17–20%) i niklu (8-14%), oraz innych dodatków stopowych, takich jak mangan, tytan, molibden i miedź. Stale kwasoodporne stosowane są po polerowaniu. Jako że w wysokich temperaturach dodatki stopowe mają tendencję do łączenia się z węglem tworząc twarde węgliki, po spawaniu elementów wykonanych ze stali kwasoodpornych wymagana jest ich obróbka cieplna.
        Polska Norma PN-XX/H-86020 podaje szereg stali kwasoodpornych, między innymi oznaczane symbolami 0H18N9, 1H18N12T, H17N13M2T, OH13N28M3TCu, 0H22N24M4TCu.
        Stale kwasoodporne wykorzystuje się do budowy zbiorników kwasów oraz instalacji przemysłowych, do ich produkcji i dystrybucji, oraz innych instalacji zawierających kwasy, np. w przemyśle farbiarskimi, przy produkcji nawozów sztucznych itp.
        W celu zapobieżenia tworzeniu się węglików dodaje się tytan (T w oznaczeniu gatunku stali). Proces ten nazywa się stabilizacją, a takie stale - stabilizowanymi.

        Stal nierdzewna – ( Zwana także INOX ) stal odporna na działanie czynników atmosferycznych, rozcieńczonych kwasów, roztworów alkalicznych i podobnych. Nierdzewność stali uzyskuje się poprzez zwiększoną zawartość chromu. Im większa zawartość chromu, tym większa odporność stali na korozję. Zwykle stosuje się od 12% do 25% chromu. Zwiększona zawartość węgla także wpływa na wzrost nierdzewności stali, lecz zbyt duża jego zawartość powoduje kruchość stali. Stale nierdzewne podlegają obróbce cieplnej, hartowaniu i odpuszczaniu.
        Polska Norma PN-XX/H-86020 podaje szereg stali nierdzewnych, między innymi oznaczane symbolami OH13 (stal ferrytyczna z domieszką 13% chromu), 1H13, 2H13, 3H13, 4H13, H18, H17N2, 2H17N2, 3H17M.
        Stali nierdzewnych używa się na zbiorniki na wyroby z ropy naftowej, kolumny rektyfikacyjne, instalacje w przemyśle koksowniczym, łopatki turbin parowych, armaturę przemysłową i domową, narzędzia medyczne, sztućce, instalacje w przemyśle spożywczym, takielunek i okucia żeglarskie itp.
        Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_nierdzewna"
        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
        www.twojmalybrowar.pl

        Comment

        • emes
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 4275

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
          W celu zapobieżenia tworzeniu się węglików dodaje się tytan (T w oznaczeniu gatunku stali). Proces ten nazywa się stabilizacją, a takie stale - stabilizowanymi.
          Z całym szacunkiem, ale proces stabilizacji w metalurgii nie ma nic wspólnego z dodawaniem jakiegokolwiek dodatkowego składnika. Jeśli to co powyżej piszą w wikipedii, to jest to bzdura. Jestem tego na 100 % pewny. Stabilizacja to proces metalurgiczny z oddziaływaniem temperatur na dany stop, i nie ma nic wspólnego z dodawaniem dodatkowych metali.
          Ostatnia zmiana dokonana przez emes; 2007-02-24, 20:35.

          Comment

          • kham
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.01
            • 751

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
            Z całym szacunkiem, ale proces stabilizacji w metalurgii nie ma nic wspólnego z dodawaniem jakiegokolwiek dodatkowego składnika. Jeśli to co powyżej piszą w wikipedii, to jest to bzdura. Jestem tego na 100 % pewny. Stabilizacja to proces metalurgiczny z oddziaływaniem temperatur na dany stop, i nie ma nic wspólnego z dodawaniem dodatkowych metali.
            Nie jestem przekonany czy nie mylisz stabilizacji z uspokojeniem. Zadaniem uspokojenia jest zwiększenie odporności stali na kruche pęknięcia szczególnie w niskich temperaturach i przy cyklicznym obciążeniu.
            Najlepszą metodą na tworzenie się węglików jest stosowanie stali bezwęglowej ( zawartoś C<0,02%) która jest odporna na korozje międzykrystaliczną.

            Comment

            • skandal
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1439

              #21
              Ja też swojego jestem pewien, Kham-daj ten link, zobaczymy co piszą.

              Comment

              • Krzysztof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.04
                • 1689

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
                Upsss... na studiach powinieneś usłyszeć, że nie ma stali nierdzewnej, kwasoodpornej i żaroodpornej. Są stale trudnordzewiejące o podwyższonej odporności na warunki atmosferyczne za to najczęściej o zmniejszonej odporności na działanie wysokiej temperatury, o podwyższonej odporności na... itd.
                W poniedziałek będę miał tu technologa, jeśli nie zapomnę to zapytam go o link do jednego z producentów gdzie dość szczegółowo jest to wyjaśnione.
                Co rozumiesz pod pojęciem stale "trudnordzewiejące"?
                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                www.twojmalybrowar.pl

                Comment

                • Krzysztof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.04
                  • 1689

                  #23
                  A tak wracając do tematu: fermentor należy wykonać ze stali kwasoodpornej, którą można myć roztworami myjącymi zasadowymi i kwaśnymi.
                  Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                  www.twojmalybrowar.pl

                  Comment

                  • kham
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.01
                    • 751

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                    Co rozumiesz pod pojęciem stale "trudnordzewiejące"?
                    Stal trudnordzewiejąca a nierdzewna mają się mniej więcej jak glin do aluminium, jeśli chodzi o nazwy.
                    No i muszę zwrócić honor. Rzeczywiście kwasoodporna jest zawsze nierdzewna. Za to istnieje ponoć kategoria pt stal wysoce kwasoodporna i ta nie przepada za zasadami. Tyle się dowiedziałem od technologa.
                    Wzmiankowana szronka już nie istnieje. Ktoś źle dobrał stal w projekcie a przed sądem się tłumaczył, że tak wynikało z onej strony. Zlikwidowali co by nie mieć kłopotów.

                    Comment

                    • Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
                      Stal trudnordzewiejąca a nierdzewna mają się mniej więcej jak glin do aluminium, jeśli chodzi o nazwy.
                      No i muszę zwrócić honor. Rzeczywiście kwasoodporna jest zawsze nierdzewna. Za to istnieje ponoć kategoria pt stal wysoce kwasoodporna i ta nie przepada za zasadami. Tyle się dowiedziałem od technologa.
                      Wzmiankowana szronka już nie istnieje. Ktoś źle dobrał stal w projekcie a przed sądem się tłumaczył, że tak wynikało z onej strony. Zlikwidowali co by nie mieć kłopotów.

                      Istnieje jeszcze termin zwany korozyjnością stali. Jest to związane z uzywaniemi środków chemicznych do mycia. Korozyjność wyraża się w miligramach. Zeby to ustalić wkłada się bardzo dokładnie zważoną próbkę stali o okreslonych wymiarach do środka myjącego. Po 24 h wyjmuje się i ponownie wazy. Różnica to owa korozyjność. W ten sposób testuje się zaróno stal jak i środki chemiczne.

                      Z moich obserwacji kwasówki w browarnictwie (i przemyśle spożywczym) uzywa się zeby umzliwić utrzymanie instalacji w czystości przy użyciu odpowiedniej chemii.
                      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                      www.twojmalybrowar.pl

                      Comment

                      • danko
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.08
                        • 17

                        #26
                        A ja bym zrobił kocioł z cuprum. Tak po staremu. Skoro ma w nim być robione piwo domowe niech będzie zbliżone do swoich odpowiedników sprzed lat.

                        Comment

                        • andek111
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2006.12
                          • 2

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika danko
                          A ja bym zrobił kocioł z cuprum. Tak po staremu. Skoro ma w nim być robione piwo domowe niech będzie zbliżone do swoich odpowiedników sprzed lat.
                          I takiej puenty oczekiwałem, czytając posty poprzednie.

                          Comment

                          • Alchemych
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.12
                            • 349

                            #28
                            Czyli zdecydowanie kwasówka, bo choć droższa to również odporniejsza na różne środki chemiczne. Teraz pozostaje zaoszczędzić na arkusz, pokroić laserem i dać go "migiem" zespawać
                            Dzięki za pomoc. Jeśli chodzi o konkrety to warzelnię zmajstruję z gotowych zbiorników (kegi - materiał 1.4301 czyli 304), a fermentory zaprojektuję ze wspomnianej przez Krzysztofa 306-tki. Ta 304-ka jest chyba mniej odporna na kwasy. Doszedłem jednak do wniosku że warzelni nie muszę odkażać tak mocno jak fermentorów, więc środków będę używał również łagodniejszych.

                            Comment

                            • darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alchemych
                              Doszedłem jednak do wniosku że warzelni nie muszę odkażać tak mocno jak fermentorów,
                              A po co w ogóle odkażać warzelnię?

                              Comment

                              • wojtomasz
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2006.01
                                • 135

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alchemych
                                Teraz pozostaje zaoszczędzić na arkusz, pokroić laserem i dać go "migiem" zespawać.
                                Ależ oryginalny pomysł! Ciekawe ile za taki "amatorsko" (przy całym szacunku dla mig'a) wykonany garnek trzeba by było zapłacić?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X