Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
Nierdzewka czy kwasiak ?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandalProste pytanie. Jak wytłumaczysz to że w necie można znaleść pełno produktów w których w opisie stoi jak wół: stal nierdzewna, kwasoodporna? Jak dla mnie tłumaczenie jest zbędne.
Comment
-
-
Stal kwasoodporna (kwasówka) – stal odporna na działanie kwasów o mniejszej mocy od kwasu siarkowego. Kwasoodporność uzyskuje się dzięki stabilizacji austenitu w normalnych warunkach, co można uzyskać dzięki wysokim zawartościom chromu (17–20%) i niklu (8-14%), oraz innych dodatków stopowych, takich jak mangan, tytan, molibden i miedź. Stale kwasoodporne stosowane są po polerowaniu. Jako że w wysokich temperaturach dodatki stopowe mają tendencję do łączenia się z węglem tworząc twarde węgliki, po spawaniu elementów wykonanych ze stali kwasoodpornych wymagana jest ich obróbka cieplna.
Polska Norma PN-XX/H-86020 podaje szereg stali kwasoodpornych, między innymi oznaczane symbolami 0H18N9, 1H18N12T, H17N13M2T, OH13N28M3TCu, 0H22N24M4TCu.
Stale kwasoodporne wykorzystuje się do budowy zbiorników kwasów oraz instalacji przemysłowych, do ich produkcji i dystrybucji, oraz innych instalacji zawierających kwasy, np. w przemyśle farbiarskimi, przy produkcji nawozów sztucznych itp.
W celu zapobieżenia tworzeniu się węglików dodaje się tytan (T w oznaczeniu gatunku stali). Proces ten nazywa się stabilizacją, a takie stale - stabilizowanymi.
Stal nierdzewna – ( Zwana także INOX ) stal odporna na działanie czynników atmosferycznych, rozcieńczonych kwasów, roztworów alkalicznych i podobnych. Nierdzewność stali uzyskuje się poprzez zwiększoną zawartość chromu. Im większa zawartość chromu, tym większa odporność stali na korozję. Zwykle stosuje się od 12% do 25% chromu. Zwiększona zawartość węgla także wpływa na wzrost nierdzewności stali, lecz zbyt duża jego zawartość powoduje kruchość stali. Stale nierdzewne podlegają obróbce cieplnej, hartowaniu i odpuszczaniu.
Polska Norma PN-XX/H-86020 podaje szereg stali nierdzewnych, między innymi oznaczane symbolami OH13 (stal ferrytyczna z domieszką 13% chromu), 1H13, 2H13, 3H13, 4H13, H18, H17N2, 2H17N2, 3H17M.
Stali nierdzewnych używa się na zbiorniki na wyroby z ropy naftowej, kolumny rektyfikacyjne, instalacje w przemyśle koksowniczym, łopatki turbin parowych, armaturę przemysłową i domową, narzędzia medyczne, sztućce, instalacje w przemyśle spożywczym, takielunek i okucia żeglarskie itp.
Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_nierdzewna"Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofW celu zapobieżenia tworzeniu się węglików dodaje się tytan (T w oznaczeniu gatunku stali). Proces ten nazywa się stabilizacją, a takie stale - stabilizowanymi.Ostatnia zmiana dokonana przez emes; 2007-02-24, 20:35.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emesZ całym szacunkiem, ale proces stabilizacji w metalurgii nie ma nic wspólnego z dodawaniem jakiegokolwiek dodatkowego składnika. Jeśli to co powyżej piszą w wikipedii, to jest to bzdura. Jestem tego na 100 % pewny. Stabilizacja to proces metalurgiczny z oddziaływaniem temperatur na dany stop, i nie ma nic wspólnego z dodawaniem dodatkowych metali.
Najlepszą metodą na tworzenie się węglików jest stosowanie stali bezwęglowej ( zawartoś C<0,02%) która jest odporna na korozje międzykrystaliczną.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamUpsss... na studiach powinieneś usłyszeć, że nie ma stali nierdzewnej, kwasoodpornej i żaroodpornej. Są stale trudnordzewiejące o podwyższonej odporności na warunki atmosferyczne za to najczęściej o zmniejszonej odporności na działanie wysokiej temperatury, o podwyższonej odporności na... itd.
W poniedziałek będę miał tu technologa, jeśli nie zapomnę to zapytam go o link do jednego z producentów gdzie dość szczegółowo jest to wyjaśnione.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
A tak wracając do tematu: fermentor należy wykonać ze stali kwasoodpornej, którą można myć roztworami myjącymi zasadowymi i kwaśnymi.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofCo rozumiesz pod pojęciem stale "trudnordzewiejące"?
No i muszę zwrócić honor. Rzeczywiście kwasoodporna jest zawsze nierdzewna. Za to istnieje ponoć kategoria pt stal wysoce kwasoodporna i ta nie przepada za zasadami. Tyle się dowiedziałem od technologa.
Wzmiankowana szronka już nie istnieje. Ktoś źle dobrał stal w projekcie a przed sądem się tłumaczył, że tak wynikało z onej strony. Zlikwidowali co by nie mieć kłopotów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamStal trudnordzewiejąca a nierdzewna mają się mniej więcej jak glin do aluminium, jeśli chodzi o nazwy.
No i muszę zwrócić honor. Rzeczywiście kwasoodporna jest zawsze nierdzewna. Za to istnieje ponoć kategoria pt stal wysoce kwasoodporna i ta nie przepada za zasadami. Tyle się dowiedziałem od technologa.
Wzmiankowana szronka już nie istnieje. Ktoś źle dobrał stal w projekcie a przed sądem się tłumaczył, że tak wynikało z onej strony. Zlikwidowali co by nie mieć kłopotów.
Istnieje jeszcze termin zwany korozyjnością stali. Jest to związane z uzywaniemi środków chemicznych do mycia. Korozyjność wyraża się w miligramach. Zeby to ustalić wkłada się bardzo dokładnie zważoną próbkę stali o okreslonych wymiarach do środka myjącego. Po 24 h wyjmuje się i ponownie wazy. Różnica to owa korozyjność. W ten sposób testuje się zaróno stal jak i środki chemiczne.
Z moich obserwacji kwasówki w browarnictwie (i przemyśle spożywczym) uzywa się zeby umzliwić utrzymanie instalacji w czystości przy użyciu odpowiedniej chemii.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dankoA ja bym zrobił kocioł z cuprum. Tak po staremu. Skoro ma w nim być robione piwo domowe niech będzie zbliżone do swoich odpowiedników sprzed lat.
Comment
-
-
Czyli zdecydowanie kwasówka, bo choć droższa to również odporniejsza na różne środki chemiczne. Teraz pozostaje zaoszczędzić na arkusz, pokroić laserem i dać go "migiem" zespawać
Dzięki za pomoc. Jeśli chodzi o konkrety to warzelnię zmajstruję z gotowych zbiorników (kegi - materiał 1.4301 czyli 304), a fermentory zaprojektuję ze wspomnianej przez Krzysztofa 306-tki. Ta 304-ka jest chyba mniej odporna na kwasy. Doszedłem jednak do wniosku że warzelni nie muszę odkażać tak mocno jak fermentorów, więc środków będę używał również łagodniejszych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AlchemychTeraz pozostaje zaoszczędzić na arkusz, pokroić laserem i dać go "migiem" zespawać.
Comment
-
Comment