Witam !
Mam bardzo amatorskie pytanie - jak obsługiwać mini kega (5L) z BA ? Właśnie przyszła do mnie przesyłka a i dziś wypada mi butelkowanie piwa... stąd parę pytań :
1. czy keg przed użyciem dezynfekować ?
2. ile ekstraktu słodowego użyć do refermentacji (ma przebiegać w kegu, do butelek używałem zawsze 200g na 20L piwa)
3. ile piwa można nalać do kega, żeby nie ryzykować jego pęknięcia w związku z refermentacją ? (zgaduję, że nie do pełna, tylko zostawia się ileś miejsca na powietrze)
Z góry dziękuję za (p)odpowiedzi
Mam bardzo amatorskie pytanie - jak obsługiwać mini kega (5L) z BA ? Właśnie przyszła do mnie przesyłka a i dziś wypada mi butelkowanie piwa... stąd parę pytań :
1. czy keg przed użyciem dezynfekować ?
2. ile ekstraktu słodowego użyć do refermentacji (ma przebiegać w kegu, do butelek używałem zawsze 200g na 20L piwa)
3. ile piwa można nalać do kega, żeby nie ryzykować jego pęknięcia w związku z refermentacją ? (zgaduję, że nie do pełna, tylko zostawia się ileś miejsca na powietrze)
Z góry dziękuję za (p)odpowiedzi
Comment