Warzenie w piwnicy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojtomasz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.01
    • 135

    Warzenie w piwnicy

    Blokowanie kuchni do celów piwowarskich na kilka godzin jest możliwe tylko w nocy. Postanowiłem przenieść się do piwnicy. Byłbym nieszczery gdybym nie przyznał, że żona mnie w tym wspiera.
    Do zrealizowania potrzeba było pokonanie pewnych przeszkód. Woda i gaz już załatwione, ale jest kłopot z odpływem zużytej wody. Ze względu na różnicę poziomu, potrzebna jest pompa do przepompowania ścieku ze zlewu do kanalizacji. W sklepie znalazłem ustrojstwo za 1500zet, w sieci inne za ponad 1000zł. To trochę za dużo jak na mój biznes plan. Czy ktoś z szanownych kolegów wypraktykował zastosowanie jakiejś amatorszczyzny? Zastanawiam się nad zastosowaniem starej pompki od pralki. Jakieś inne sugestie?
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Ja zakupiłem w tym samym celu taki sprzęt


    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • kiszot
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2001.08
      • 8108

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
      Woda i gaz już załatwione, ale jest kłopot z odpływem zużytej wody. Ze względu na różnicę poziomu, potrzebna jest pompa do przepompowania ścieku ze zlewu do kanalizacji.
      To Ty masz kanalizację powyżej piwnicy?
      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

      Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
      So von Natur, Natur in alter Weise,
      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

      Comment

      • wojtomasz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.01
        • 135

        #4
        [QUOTE=Shlangbaum]Ja zakupiłem w tym samym celu taki sprzęt

        I taka pompa ogrodowa nie zapycha się? A jak poradziłeś sobie z automatyką?

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Dopiero kupiłem, na razie pompowałem tym tylko wodę ale w instrukcji jest napisane, że pompa nadaje się do gęstych zabrudzonych cieczy z elementami stałymi, jak np. gnojówka. A skoro nadaje się do gnojówki, to i z brzeczką sobie poradzi A co do automatyki to kombinuję zespół rurek i zaworów do tego by jedną pompę użyć w kilku obiegach:

          -gar zacierny --> filtrator ciśnieniowy
          -gar warzelny --> tank
          -gar warzelny --> kanalizacja
          -tank --> tank
          -zbiornik z odkażaczem --> wypełnienie całej instalacji
          Last edited by Shlangbaum; 2007-01-07, 23:34.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Maidenowiec
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2287

            #6
            Jesteś przekonany co do słuszności swojego pomysłu? Dzięki za linka, zaciekawiła mnie ta pompa, co prawda do innego zastosowania, ale tam jest taki myk, że maksymalna temperatura cieczy to 35*C. W związku z tym do pompowania gorącej brzeczki na przykład się nie nada
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

            Thou shallt not spilleth thy beer!

            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
              tam jest taki myk, że maksymalna temperatura cieczy to 35*C. W związku z tym do pompowania gorącej brzeczki na przykład się nie nada
              Ja będę pompował brzeczkę już po schłodzniu jej chłodnicą zanurzeniową do temperatury fermentacji Nada się więc.

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                #8
                Już miałem nadzieję, że masz jakiś sprytny patent na ominięcie tego i chciałem go zgapić
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • wojtomasz
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.01
                  • 135

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                  A co do automatyki to kombinuję zespół rurek i zaworów do tego by jedną pompę użyć w kilku obiegach:

                  -gar zacierny --> filtrator ciśnieniowy
                  -gar warzelny --> tank
                  -gar warzelny --> kanalizacja
                  -tank --> tank
                  -zbiornik z odkażaczem --> wypełnienie całej instalacji
                  Widzę, że tu jakiś RIMS powstaje. Co do automatyki, pogłówkuję jeszcze i napiszę co wymyśliłem.

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #10
                    To nie RIMS, nie podoba mi się jego sposób działania - jest mało romantyczny Robię po prostu browar na kółkach, możliwy do przewiezienia na warsztaty, giełdy i inne imprezy okołopiwne.

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • wojtomasz
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.01
                      • 135

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                      To Ty masz kanalizację powyżej piwnicy?
                      Wylot jest w piwnicy, ale zlew niżej

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
                        Wylot jest w piwnicy, ale zlew niżej
                        to to nie jest chyba zlew tylko wylew lub przelew
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • JAckson
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2004.05
                          • 6123

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          to to nie jest chyba zlew tylko wylew lub przelew
                          Jeżeli piwnica jest mocno zagłębiona to często się zdarza, że kanalizacja biegnie pod stropem piwnicy. Dla umywalek, zlewów itp. w piwnicy stosuje się przepompownie ścieków czasem studnie bezodpływowe z pompą.
                          Last edited by JAckson; 2007-01-08, 14:32.
                          MM961
                          4:-)

                          Comment

                          • wojtomasz
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2006.01
                            • 135

                            #14
                            Trochę to wszystko się pokomplikowało i tylko poczucie humoru szanownych kolegów pozwala mieć nadzieję na pomyślną przyszłość. Zbuduję zbiornik buforujący napływającą wodę chłodniczą i inne płyny, pompę z czujnikiem poziomu do automatyki i gotowe.

                            Comment

                            • Makaron
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 2107

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                              Ja będę pompował brzeczkę już po schłodzniu jej chłodnicą zanurzeniową do temperatury fermentacji Nada się więc.

                              A jak wsyterylizujesz ta pompe? i czy nie bedzie ona przypadkiem zbuerala brudu wewnarz?
                              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X