A jak usuniesz resztki zacieru, który zostanie wewnątrz rurki? Z pewnością wyrośnie tam pleśń...
Ulepszenia w filtratorze
Collapse
X
-
IMO przepłukanie wodą pod ciśnieniem zaraz po użyciu), potem przepłukanie roztworem dezynfekującym powinno załatwić sprawę. W końcu w browarnictwie domowym stosuje sie też chłodnice przeciwbieżne, gdzie IMO jest więcej tych zakamarków niż w tej chłodnicy. Takiego kranika od kadzi nie rozbiera się na części za każdym myciem. Ja w każdym razie ani razu go nie rozbierałem, a jakoś nie wyrósł mi grzyb z kranu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo Wyświetlenie odpowiedziMając takie ekspresowe tempo filtrowania zmieniłem sposób wysładzania. Pozwoliłem na odessanie brzeczki przedniej do końca, potem do młóta wlałem 13l wody 80*C, dokładnie rozmieszałem, odczekałem kilka minut na powtórne ułożenie złoża i szybka filtracja.
Pamiętaj też, ze wydajność to nie wszystko - przy wysładzaniu ważne tez jest, żeby nie wypłukać za dużo garbników z łuski, nie wiem czy mieszanie młóta temu czasem nie sprzyja...
Comment
-
-
to ja jeszcze dodam coś od siebie...
jakiś czas temu kupiłem rurkę dziesiątkę (o taką w Warszawie nietrudno); niestety znacznie gorzej wypada sprawa trójnika symetrycznego 10/10/10.
Znalazłem taki na ulicy Karczunkowskiej (ale to drugi koniec końca miasta). Wszelkie hurtownie chłodnicze, wentylacyjne, grzewcze, wszelkiej maści sklepiki, serwisy nie mówiąc o stodołach budowlanych nie maja takiego asortymentu lub (jest taki sklep na Dźwigowej) posiadają jedynie trójniki 3/8'' (choć nie wierzę aby nie dało się rozepchać takiego otworu - miałoby to tę zaletę, że nie trzeba by było lutować).
Dlatego zastanowiłbym się nad konstrukcją z rurki 12mm (trójniki widziałem w jednej ze stodół; cienkie brzeszczoty za złotówkę także)
PS. Czy ktoś z Warszawy posiada kilka centymetrów lutu bezołowiowego?
PS2. Posiadam 70 centymetrowy nadmiar rurki kwasówki 10mm (8mm otwór). W sam raz do wykonania osi mieszadła (wedle patentu Marka33). Oddam w dobre ręce.
PS3. Miękką rurę miedzianą bardzo łatwo wyginać, formować...
PS4. Czemu w omawianym projekcie owal zasysający ma większa średnice przepływu niż lewar?Oddam się za sękacz!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziRaz próbowałem takiego sposobu wysładzania, ale o dziwo wydajność nie wyszła lepsza niż zwykle. Spróbuj raz zrobić eksperyment i wysładzać normalnie, z ciągłym dolewaniem wody, może wydajność poprawiła się dzięki jakiemuś innemu czynnikowi?
Pamiętaj też, ze wydajność to nie wszystko - przy wysładzaniu ważne tez jest, żeby nie wypłukać za dużo garbników z łuski, nie wiem czy mieszanie młóta temu czasem nie sprzyja...
Sądzę, że taki sposób wysładzania ma wpływ na wydajność ale nie tak znaczącą jak te dwa czynniki.
A co do garbników... Sądzę, że większym zagrożeniem jest wydłużanie czasu filtracji. W moim przypadku nie ograniczałem przepływu wypływającej brzeczki. Przy tradycyjnym wysładzaniu nie mógłbym sobie pozwolić na takie szybkie odessanie brzeczki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kieswy Wyświetlenie odpowiedziPS4. Czemu w omawianym projekcie owal zasysający ma większa średnice przepływu niż lewar?
Połączenia były lutowane tzw. "srebrem technicznym". Podobno nie ma w tym ołowiu. Czy można to gdzieś kupić? Nie wiem. Dostałem kawałek od znajomego.
A co do trójnika to rzeczywiście trzeba było trochę kombinować - najpierw trójnik a potem średnica zestopniowana za pomocą rurek o różnej średnicy.
W moim wypadku nie są to rurki z miękkiej miedzi. Ale gdybym miał to robić w domu "na kolanie" to tych moich rurek tak bym nie dał rady wygiąć.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziA jak usuniesz resztki zacieru, który zostanie wewnątrz rurki? Z pewnością wyrośnie tam pleśń...
W podobny sposób można skutecznie zdezynfekować (oczywiście bez gotowania) - dzieki "wynalazkom" Codera mam teraz dużo bardzo skutecznego i niedrogiego środka do dezynfekcji (ClO2).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo Wyświetlenie odpowiedziDuża wydajność to przede wszystkim zasługa bardzo drobnego śrutowania.
Nb. zbyt drobne śrutowanie też jest niezdrowe - drobno zmielona łuska chętniej oddaje garbniki. Czytałem, że prawidłowo zmielona śruta powinna mieć konsystencję kaszy jęczmiennej, z b. niewielką ilością mąki, i staram się do tego stosować (ale wydajność jest wtedy marna - ~60%).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo Wyświetlenie odpowiedziA co do trójnika to rzeczywiście trzeba było trochę kombinować - najpierw trójnik a potem średnica zestopniowana za pomocą rurek o różnej średnicy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziw jaki sposób wyginałeś rurkę i czym robiłeś nacięcia ?Last edited by jkocurek; 2007-11-22, 11:04.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziI chyba ssanie jest lepsze dzięki dużej średnicy wężyka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziMożna gęściej i nacięcia powinny też mieć jak najwęższe szczeliny. Mam taki filtrator jednak zmieniłem go na plecionkę z nierdzewki ( zdjęta z węża ciśnieniowego) ma ze 100 000 drobniutkich otworków .
Ponieważ metal ten wchodzi w reakcje z kwasami, alkoholem będę musiał zbudować inny filrt.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika waldek60 Wyświetlenie odpowiedziZrobiłem również filtr z plecionki od węża ciśnieniowego identyczny jak Twój. Niestety po włożeniu do roztworu sody, plecionka lasowała się jak karbid. Dowodzi to, że nie jest wykonana z nierdzewki ale aluminium
Ponieważ metal ten wchodzi w reakcje z kwasami, alkoholem będę musiał zbudować inny filrt.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika waldek60 Wyświetlenie odpowiedziPonieważ metal ten wchodzi w reakcje z kwasami, alkoholem będę musiał zbudować inny filrt.Last edited by kopyr; 2008-01-10, 22:56.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA gdzie masz alkohol przy filtracji? Kwasów jakiś konkretnych też raczej nie ma.
Comment
-
Comment