Ulepszenia w filtratorze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #31
    A jak usuniesz resztki zacieru, który zostanie wewnątrz rurki? Z pewnością wyrośnie tam pleśń...

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #32
      IMO przepłukanie wodą pod ciśnieniem zaraz po użyciu), potem przepłukanie roztworem dezynfekującym powinno załatwić sprawę. W końcu w browarnictwie domowym stosuje sie też chłodnice przeciwbieżne, gdzie IMO jest więcej tych zakamarków niż w tej chłodnicy. Takiego kranika od kadzi nie rozbiera się na części za każdym myciem. Ja w każdym razie ani razu go nie rozbierałem, a jakoś nie wyrósł mi grzyb z kranu.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo
        Mając takie ekspresowe tempo filtrowania zmieniłem sposób wysładzania. Pozwoliłem na odessanie brzeczki przedniej do końca, potem do młóta wlałem 13l wody 80*C, dokładnie rozmieszałem, odczekałem kilka minut na powtórne ułożenie złoża i szybka filtracja.
        Raz próbowałem takiego sposobu wysładzania, ale o dziwo wydajność nie wyszła lepsza niż zwykle. Spróbuj raz zrobić eksperyment i wysładzać normalnie, z ciągłym dolewaniem wody, może wydajność poprawiła się dzięki jakiemuś innemu czynnikowi?

        Pamiętaj też, ze wydajność to nie wszystko - przy wysładzaniu ważne tez jest, żeby nie wypłukać za dużo garbników z łuski, nie wiem czy mieszanie młóta temu czasem nie sprzyja...

        Comment

        • Kieswy
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.07
          • 64

          #34
          to ja jeszcze dodam coś od siebie...

          jakiś czas temu kupiłem rurkę dziesiątkę (o taką w Warszawie nietrudno); niestety znacznie gorzej wypada sprawa trójnika symetrycznego 10/10/10.

          Znalazłem taki na ulicy Karczunkowskiej (ale to drugi koniec końca miasta). Wszelkie hurtownie chłodnicze, wentylacyjne, grzewcze, wszelkiej maści sklepiki, serwisy nie mówiąc o stodołach budowlanych nie maja takiego asortymentu lub (jest taki sklep na Dźwigowej) posiadają jedynie trójniki 3/8'' (choć nie wierzę aby nie dało się rozepchać takiego otworu - miałoby to tę zaletę, że nie trzeba by było lutować).

          Dlatego zastanowiłbym się nad konstrukcją z rurki 12mm (trójniki widziałem w jednej ze stodół; cienkie brzeszczoty za złotówkę także)

          PS. Czy ktoś z Warszawy posiada kilka centymetrów lutu bezołowiowego?

          PS2. Posiadam 70 centymetrowy nadmiar rurki kwasówki 10mm (8mm otwór). W sam raz do wykonania osi mieszadła (wedle patentu Marka33). Oddam w dobre ręce.

          PS3. Miękką rurę miedzianą bardzo łatwo wyginać, formować...

          PS4. Czemu w omawianym projekcie owal zasysający ma większa średnice przepływu niż lewar?
          Oddam się za sękacz!

          Comment

          • krogo
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.03
            • 66

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
            Raz próbowałem takiego sposobu wysładzania, ale o dziwo wydajność nie wyszła lepsza niż zwykle. Spróbuj raz zrobić eksperyment i wysładzać normalnie, z ciągłym dolewaniem wody, może wydajność poprawiła się dzięki jakiemuś innemu czynnikowi?

            Pamiętaj też, ze wydajność to nie wszystko - przy wysładzaniu ważne tez jest, żeby nie wypłukać za dużo garbników z łuski, nie wiem czy mieszanie młóta temu czasem nie sprzyja...
            Duża wydajność to przede wszystkim zasługa bardzo drobnego śrutowania. Ale w wiaderkach po takim śrutowaniu filtrowanie zajęło mi 2-3 godziny. Drugim czynnikiem było niewątpliwie wydłużenie czasu zacierania. Zacierałem co prawda "na lenia" ale znacznie dłużej niż do negatywnej próby jodowej (69->66*C przez 60 minut, potem wrzątkiem podniosłem temepraturę i jeszcze 40 minut 72->70*C).
            Sądzę, że taki sposób wysładzania ma wpływ na wydajność ale nie tak znaczącą jak te dwa czynniki.

            A co do garbników... Sądzę, że większym zagrożeniem jest wydłużanie czasu filtracji. W moim przypadku nie ograniczałem przepływu wypływającej brzeczki. Przy tradycyjnym wysładzaniu nie mógłbym sobie pozwolić na takie szybkie odessanie brzeczki.

            Comment

            • krogo
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.03
              • 66

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kieswy
              PS4. Czemu w omawianym projekcie owal zasysający ma większa średnice przepływu niż lewar?
              Dzięki temu jest stosunkowo duża powierzchnia otworów pomimo wąskiego nacięcia.

              Połączenia były lutowane tzw. "srebrem technicznym". Podobno nie ma w tym ołowiu. Czy można to gdzieś kupić? Nie wiem. Dostałem kawałek od znajomego.

              A co do trójnika to rzeczywiście trzeba było trochę kombinować - najpierw trójnik a potem średnica zestopniowana za pomocą rurek o różnej średnicy.

              W moim wypadku nie są to rurki z miękkiej miedzi. Ale gdybym miał to robić w domu "na kolanie" to tych moich rurek tak bym nie dał rady wygiąć.

              Comment

              • krogo
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.03
                • 66

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                A jak usuniesz resztki zacieru, który zostanie wewnątrz rurki? Z pewnością wyrośnie tam pleśń...
                Po pierwszym wypłukaniu wlewam do baniaka 5cm wrzątku na dno, wkładam filtr, chwilę wygotowuję a potem odsysam wrzątek wężykiem silikonowym.

                W podobny sposób można skutecznie zdezynfekować (oczywiście bez gotowania) - dzieki "wynalazkom" Codera mam teraz dużo bardzo skutecznego i niedrogiego środka do dezynfekcji (ClO2).

                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo
                  Duża wydajność to przede wszystkim zasługa bardzo drobnego śrutowania.
                  Też tak sądzę, dlatego myślę, że wysładzanie nie-ciągłe to tylko strata czasu.

                  Nb. zbyt drobne śrutowanie też jest niezdrowe - drobno zmielona łuska chętniej oddaje garbniki. Czytałem, że prawidłowo zmielona śruta powinna mieć konsystencję kaszy jęczmiennej, z b. niewielką ilością mąki, i staram się do tego stosować (ale wydajność jest wtedy marna - ~60%).

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo
                    A co do trójnika to rzeczywiście trzeba było trochę kombinować - najpierw trójnik a potem średnica zestopniowana za pomocą rurek o różnej średnicy.
                    Ja problem grubego trójnika rozwiązałem w ten sposób, że wężyk (też gruby) przymocowałem bepośrednio do niego. Nie jest to specjalnie wygodne, ale działa. I chyba ssanie jest lepsze dzięki dużej średnicy wężyka.

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                      w jaki sposób wyginałeś rurkę i czym robiłeś nacięcia ?
                      Aby ładnie wygiąć rurkę musisz ją zginać na czyms owalnym o śrenicy zbliżonej do docelowej (np noga stołu). Żeby nie nastąpiło załamanie ścianek przy zginaniu (może sie tak stać przu małym promieniu gięcia) trzeba wypełnić rurkę suchym piaskiem.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-11-22, 11:04.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • krogo
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2007.03
                        • 66

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                        I chyba ssanie jest lepsze dzięki dużej średnicy wężyka.
                        Siła ssania (podciśnienie) zależy tylko od różnicy wysokości (czyli o ile wylot rurki jest niżej niż poziom zacieru). A przy cieńszej rurce łatwiej się zasysa.

                        Comment

                        • waldek60
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.01
                          • 5

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                          Można gęściej i nacięcia powinny też mieć jak najwęższe szczeliny. Mam taki filtrator jednak zmieniłem go na plecionkę z nierdzewki ( zdjęta z węża ciśnieniowego) ma ze 100 000 drobniutkich otworków .
                          Zrobiłem również filtr z plecionki od węża ciśnieniowego identyczny jak Twój. Niestety po włożeniu do roztworu sody, plecionka lasowała się jak karbid. Dowodzi to, że nie jest wykonana z nierdzewki ale aluminium
                          Ponieważ metal ten wchodzi w reakcje z kwasami, alkoholem będę musiał zbudować inny filrt.

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika waldek60
                            Zrobiłem również filtr z plecionki od węża ciśnieniowego identyczny jak Twój. Niestety po włożeniu do roztworu sody, plecionka lasowała się jak karbid. Dowodzi to, że nie jest wykonana z nierdzewki ale aluminium
                            Ponieważ metal ten wchodzi w reakcje z kwasami, alkoholem będę musiał zbudować inny filrt.
                            Skąd Ty wytrzasnąłeś taki oplot? Mój jest na 100% z nierdzewki. Poza tym nawet gdyby był z alu to metal ten nie reaguje w ogóle z alkoholem a z kwasami tylko mocnymi. Zasady to inna bajka.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika waldek60
                              Ponieważ metal ten wchodzi w reakcje z kwasami, alkoholem będę musiał zbudować inny filrt.
                              A gdzie masz alkohol przy filtracji? Kwasów jakiś konkretnych też raczej nie ma.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-01-10, 22:56.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                                A gdzie masz alkohol przy filtracji? Kwasów jakiś konkretnych też raczej nie ma.
                                Idealne środowisko zacieru to ok. 5,5 pH - trudno to nazwać kwasem...

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • m2200
                                  Warzenie mocnych piw - za niskie BLG w garze + zbędna brzeczka w filtratorze
                                  m2200
                                  Cześć,

                                  ostatnio warzyłem dwa mocne piwa (wee heavy i RIS - właśnie go warzę). Oba piwa wedle receptur miały mieć 19 BLG. Podczas filtracji zagapiłem się i w obu przypadkach BlG w garze wyszło mi około 14 BLG. Powinno być około 17 żeby po odparowaniu paru litrów podczas...
                                  2017-08-12, 16:36
                                • Adin
                                  Guma w filtratorze
                                  Adin
                                  Witam wszystkich gorąco, to mój pierwszy post, gdyż dopiero zaczynam przygodę z domowym warzeniem piwa. Na początku tej przygody mam pytanie odnośnie filtratora z oplotu. Zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi w internecie wykonałem go poprzez nakłucie wężyka znajdującego się w środku, a...
                                  2016-09-26, 21:22
                                • bumbastic
                                  Jaka optymalna długość i rodzaj wężyka do wygodnego rozlewu?
                                  bumbastic
                                  To jeszcze dopytam jeśli mogę. Jak długi macie wężyk aby było wygodnie i czy musi być silikonowy czy daje radę igielitowy.
                                  2009-10-16, 10:40
                                • t800
                                  mocowanie filtratora
                                  t800
                                  Witajcie,
                                  Będę instalował filtrator z oplotu ze sracz-wężyka w fermentorze. Zakupiłem taki, który z jednej strony ma prostą końcówkę, z drugiej zaś zagiętą. I mam dylemat, którą końcówkę podłączyć pod kranik. Czy zastosowanie którejś końcówki będzie miało jakąś większą...
                                  2015-10-24, 22:29
                                • mecedo
                                  Coś złego dzieje się podczas fermentacji?
                                  mecedo
                                  Koledzy. Może coś doradzicie, bo nie jestem w stanie dojść, co mi wychodzi nie tak.

                                  Nie jestem w stanie uzyskać APA chmielonej na zimno o czystym, przyjemnym aromacie chmielowym, takim jaki produkują browary rzemieślnicze. Zawsze mam nieprzyjemny słodko-gorzki aromat (już w momencie...
                                  2015-09-12, 16:33
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...