A jak usuniesz resztki zacieru, który zostanie wewnątrz rurki? Z pewnością wyrośnie tam pleśń...
Ulepszenia w filtratorze
Collapse
X
-
IMO przepłukanie wodą pod ciśnieniem zaraz po użyciu), potem przepłukanie roztworem dezynfekującym powinno załatwić sprawę. W końcu w browarnictwie domowym stosuje sie też chłodnice przeciwbieżne, gdzie IMO jest więcej tych zakamarków niż w tej chłodnicy. Takiego kranika od kadzi nie rozbiera się na części za każdym myciem. Ja w każdym razie ani razu go nie rozbierałem, a jakoś nie wyrósł mi grzyb z kranu.Comment
-
Mając takie ekspresowe tempo filtrowania zmieniłem sposób wysładzania. Pozwoliłem na odessanie brzeczki przedniej do końca, potem do młóta wlałem 13l wody 80*C, dokładnie rozmieszałem, odczekałem kilka minut na powtórne ułożenie złoża i szybka filtracja.
Pamiętaj też, ze wydajność to nie wszystko - przy wysładzaniu ważne tez jest, żeby nie wypłukać za dużo garbników z łuski, nie wiem czy mieszanie młóta temu czasem nie sprzyja...Comment
-
to ja jeszcze dodam coś od siebie...
jakiś czas temu kupiłem rurkę dziesiątkę (o taką w Warszawie nietrudno); niestety znacznie gorzej wypada sprawa trójnika symetrycznego 10/10/10.
Znalazłem taki na ulicy Karczunkowskiej (ale to drugi koniec końca miasta). Wszelkie hurtownie chłodnicze, wentylacyjne, grzewcze, wszelkiej maści sklepiki, serwisy nie mówiąc o stodołach budowlanych nie maja takiego asortymentu lub (jest taki sklep na Dźwigowej) posiadają jedynie trójniki 3/8'' (choć nie wierzę aby nie dało się rozepchać takiego otworu - miałoby to tę zaletę, że nie trzeba by było lutować).
Dlatego zastanowiłbym się nad konstrukcją z rurki 12mm (trójniki widziałem w jednej ze stodół; cienkie brzeszczoty za złotówkę także)
PS. Czy ktoś z Warszawy posiada kilka centymetrów lutu bezołowiowego?
PS2. Posiadam 70 centymetrowy nadmiar rurki kwasówki 10mm (8mm otwór). W sam raz do wykonania osi mieszadła (wedle patentu Marka33). Oddam w dobre ręce.
PS3. Miękką rurę miedzianą bardzo łatwo wyginać, formować...
PS4. Czemu w omawianym projekcie owal zasysający ma większa średnice przepływu niż lewar?Oddam się za sękacz!Comment
-
Raz próbowałem takiego sposobu wysładzania, ale o dziwo wydajność nie wyszła lepsza niż zwykle. Spróbuj raz zrobić eksperyment i wysładzać normalnie, z ciągłym dolewaniem wody, może wydajność poprawiła się dzięki jakiemuś innemu czynnikowi?
Pamiętaj też, ze wydajność to nie wszystko - przy wysładzaniu ważne tez jest, żeby nie wypłukać za dużo garbników z łuski, nie wiem czy mieszanie młóta temu czasem nie sprzyja...
Sądzę, że taki sposób wysładzania ma wpływ na wydajność ale nie tak znaczącą jak te dwa czynniki.
A co do garbników... Sądzę, że większym zagrożeniem jest wydłużanie czasu filtracji. W moim przypadku nie ograniczałem przepływu wypływającej brzeczki. Przy tradycyjnym wysładzaniu nie mógłbym sobie pozwolić na takie szybkie odessanie brzeczki.Comment
-
Połączenia były lutowane tzw. "srebrem technicznym". Podobno nie ma w tym ołowiu. Czy można to gdzieś kupić? Nie wiem. Dostałem kawałek od znajomego.
A co do trójnika to rzeczywiście trzeba było trochę kombinować - najpierw trójnik a potem średnica zestopniowana za pomocą rurek o różnej średnicy.
W moim wypadku nie są to rurki z miękkiej miedzi. Ale gdybym miał to robić w domu "na kolanie" to tych moich rurek tak bym nie dał rady wygiąć.Comment
-
W podobny sposób można skutecznie zdezynfekować (oczywiście bez gotowania) - dzieki "wynalazkom" Codera mam teraz dużo bardzo skutecznego i niedrogiego środka do dezynfekcji (ClO2).Comment
-
Nb. zbyt drobne śrutowanie też jest niezdrowe - drobno zmielona łuska chętniej oddaje garbniki. Czytałem, że prawidłowo zmielona śruta powinna mieć konsystencję kaszy jęczmiennej, z b. niewielką ilością mąki, i staram się do tego stosować (ale wydajność jest wtedy marna - ~60%).Comment
-
Ja problem grubego trójnika rozwiązałem w ten sposób, że wężyk (też gruby) przymocowałem bepośrednio do niego. Nie jest to specjalnie wygodne, ale działa. I chyba ssanie jest lepsze dzięki dużej średnicy wężyka.Comment
-
Aby ładnie wygiąć rurkę musisz ją zginać na czyms owalnym o śrenicy zbliżonej do docelowej (np noga stołu). Żeby nie nastąpiło załamanie ścianek przy zginaniu (może sie tak stać przu małym promieniu gięcia) trzeba wypełnić rurkę suchym piaskiem.Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-11-22, 11:04.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
Ponieważ metal ten wchodzi w reakcje z kwasami, alkoholem będę musiał zbudować inny filrt.
Comment
-
Zrobiłem również filtr z plecionki od węża ciśnieniowego identyczny jak Twój. Niestety po włożeniu do roztworu sody, plecionka lasowała się jak karbid. Dowodzi to, że nie jest wykonana z nierdzewki ale aluminium
Ponieważ metal ten wchodzi w reakcje z kwasami, alkoholem będę musiał zbudować inny filrt.
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
ostatnio warzyłem dwa mocne piwa (wee heavy i RIS - właśnie go warzę). Oba piwa wedle receptur miały mieć 19 BLG. Podczas filtracji zagapiłem się i w obu przypadkach BlG w garze wyszło mi około 14 BLG. Powinno być około 17 żeby po odparowaniu paru litrów podczas...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich gorąco, to mój pierwszy post, gdyż dopiero zaczynam przygodę z domowym warzeniem piwa. Na początku tej przygody mam pytanie odnośnie filtratora z oplotu. Zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi w internecie wykonałem go poprzez nakłucie wężyka znajdującego się w środku, a...
-
Channel: Sprzęt
-
-
To jeszcze dopytam jeśli mogę. Jak długi macie wężyk aby było wygodnie i czy musi być silikonowy czy daje radę igielitowy.
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witajcie,
Będę instalował filtrator z oplotu ze sracz-wężyka w fermentorze. Zakupiłem taki, który z jednej strony ma prostą końcówkę, z drugiej zaś zagiętą. I mam dylemat, którą końcówkę podłączyć pod kranik. Czy zastosowanie którejś końcówki będzie miało jakąś większą...-
Channel: Sprzęt
-
-
Koledzy. Może coś doradzicie, bo nie jestem w stanie dojść, co mi wychodzi nie tak.
Nie jestem w stanie uzyskać APA chmielonej na zimno o czystym, przyjemnym aromacie chmielowym, takim jaki produkują browary rzemieślnicze. Zawsze mam nieprzyjemny słodko-gorzki aromat (już w momencie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment