Ulepszenia w filtratorze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #61
    Właśnie sprawdziłem materiał z jakiego jest wykonany mój filtr z plecionki, test magnesem neodymowym nie wykazał najmniejszej chęci przyciągania więc jest to dobrej klasy drut z kwasówki.

    Comment

    • kuczman
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.01
      • 146

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
      A czy ktos moze przytoczyc konkrety dotyczace szkodliwosci Aluminium?
      Al znajduje sie w piwie oraz sokach owocowych przechowywanych w opakowaniach aluminiowych. Jego stezenie rosnie w miare okresu przechowywania. Po dwunastu miesiacach przechowywania stezenie Al w piwie osiaga wartosc 10-20 mg/l.
      ...
      Znacznie wieksze zagrozenie stanowili aluminiowe naczynia do przygotowywania goracych potraw, dlatego stopniowo eliminowano je z produkcji.


      Dluga i bardzo ciekawa praca z Instytutu Medycyny Pracy i Zdrowia Srodowiskowego w Sosnowcu.

      Comment

      • krogo
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.03
        • 66

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
        ... test magnesem neodymowym nie wykazał najmniejszej chęci przyciągania więc jest to dobrej klasy drut z kwasówki.
        A oplot aluminiowy będzie przyciągany?

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo
          A oplot aluminiowy będzie przyciągany?
          Wiadomo nie będzie jaki metal ustaliłem przy cięciu - twardy, że szło się pociąć.
          Wyjaśnić chciałem czy to zwykła stal pokryta czymś szlachetniejszym czy pełna nierdzewka.

          Comment

          • nunek
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.01
            • 110

            #65
            Mój nowy filtr

            Jestem po pierwszych próbach nowego filtra zrobionego zgodnie z sugestiami Krogo.
            Średnica rurki miedzianej 22 mm, odstęp między szczelinami około 13 mm,
            grubość szczeliny 0,5 mm, rurka nacięta do połowy. Długość naciętej rurki 1240 mm.
            Długość węża 1,5 m.
            Pierwsza warka Stout ponad 14 kg zasypu, w tym ciemne słody, jęczmień palony, płatki owsiane filtrowała się razem z wysładzniem (łącznie 55 litrów) 1,5 godziny.
            Myślałem nad zagęszczeniem szczelin, ale po drugiej warce zrezygnowałem
            Po 15 minutach uzyskałem 28 litrów brzeczki 15 Blg i dobrze że miałem przygotowaną wodę do wysładzania bo na pewno bym jej nie zdążył zagrzać.
            Attached Files

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10796

              #66
              to jest filtr dwustronny ,czy może ta druga rurka służy do dmuchnięcia
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • kuczman
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.01
                • 146

                #67
                Filtr jest super- jestem zdania ze ten typ jest najbardziej funkcjonalny (tak uzycie jak i np. czyszczenie.
                Ale mam pytanie odnosnie zielonego weza ktorym odprowadzasz goraca brzeczke. Czy jest to ogrodowy waz do wody? Tak sugeruje jego kolor. Tymczasem nawet picie wody z takiego weza nie jest zalecane, szczegolnie po wygrzaniu jego na sloncu, z pcv wyplukuja sie szkodliwe zwiazki chemiczne. Jezeli to faktycznie pcv to inwestycja w silikonowy waz jest wysoce wskazana. To drugie po aluminium "be" ktorego nalezy unikac w zdrowej instalacji moim zdaniem.

                Comment

                • nunek
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.01
                  • 110

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                  to jest filtr dwustronny ,czy może ta druga rurka służy do dmuchnięcia
                  Druga rurka jest zaślepiona i służy jako rączka do wyjmowania filtra z młóta (czego na pewno się domyśliłeś )

                  Filtr jest super- jestem zdania ze ten typ jest najbardziej funkcjonalny (tak uzycie jak i np. czyszczenie.
                  Ale mam pytanie odnosnie zielonego weza ktorym odprowadzasz goraca brzeczke. Czy jest to ogrodowy waz do wody? Tak sugeruje jego kolor. Tymczasem nawet picie wody z takiego weza nie jest zalecane, szczegolnie po wygrzaniu jego na sloncu, z pcv wyplukuja sie szkodliwe zwiazki chemiczne. Jezeli to faktycznie pcv to inwestycja w silikonowy waz jest wysoce wskazana. To drugie po aluminium "be" ktorego nalezy unikac w zdrowej instalacji moim zdaniem.
                  Wąż silikonowy jest na pewno wskazany, ale narazie nie dostałem takiego o potrzebnej średnicy.
                  Może ktoś mi podpowie gdzie go kupić?

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
                    Może ktoś mi podpowie gdzie go kupić?
                    Niestety węże silikonowe sa potwornie drogie a te o dużych średnicach jeszcze trudno zdobyć. Lepiej zrób redukcje do średnicy fi 10-12mm na którą pasuje wąż dostępny w BA. Nic nie stracisz na wydajności
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • nunek
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.01
                      • 110

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                      Niestety węże silikonowe sa potwornie drogie a te o dużych średnicach jeszcze trudno zdobyć. Lepiej zrób redukcje do średnicy fi 10-12mm na którą pasuje wąż dostępny w BA. Nic nie stracisz na wydajności
                      Nie jestem przekonany czy nie stracę na wydajności i czy nie zmniejszy się siła zasysająca, lekcje fizyki były strasznie dawno, ale mamy przecież fachowców na forum, może się wypowiedzą?

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
                        Nie jestem przekonany czy nie stracę na wydajności i czy nie zmniejszy się siła zasysająca, lekcje fizyki były strasznie dawno, ale mamy przecież fachowców na forum, może się wypowiedzą?
                        Siła ssąca zależy praktycznie tylko od różnicy poziomów lustra cieczy i wylotu z rury (lub poziomu lustra cieczy w dolnym zbiorniku). Opory przepływu przez rurę przy tak małych prędkościach są bardzo małe. Poza tym dążenie do dużych prędkości przepływu jest niekorzystne: skutkuje mętnym filtratem i obniża wydajność wysładzania.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • buran
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.12
                          • 110

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
                          Wąż silikonowy jest na pewno wskazany, ale narazie nie dostałem takiego o potrzebnej średnicy.
                          Może ktoś mi podpowie gdzie go kupić?
                          mcz.com.pl
                          Węże wszelkiej średnicy. Miła obsługa . Sprzedaż na metry. Ale jak to za silikon i do tego odpowiednią średnicę sporo zapłacisz. I tak lepiej kupić pod tym adresem, bo to producent..

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • m2200
                            Warzenie mocnych piw - za niskie BLG w garze + zbędna brzeczka w filtratorze
                            m2200
                            Cześć,

                            ostatnio warzyłem dwa mocne piwa (wee heavy i RIS - właśnie go warzę). Oba piwa wedle receptur miały mieć 19 BLG. Podczas filtracji zagapiłem się i w obu przypadkach BlG w garze wyszło mi około 14 BLG. Powinno być około 17 żeby po odparowaniu paru litrów podczas...
                            2017-08-12, 16:36
                          • Adin
                            Guma w filtratorze
                            Adin
                            Witam wszystkich gorąco, to mój pierwszy post, gdyż dopiero zaczynam przygodę z domowym warzeniem piwa. Na początku tej przygody mam pytanie odnośnie filtratora z oplotu. Zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi w internecie wykonałem go poprzez nakłucie wężyka znajdującego się w środku, a...
                            2016-09-26, 21:22
                          • bumbastic
                            Jaka optymalna długość i rodzaj wężyka do wygodnego rozlewu?
                            bumbastic
                            To jeszcze dopytam jeśli mogę. Jak długi macie wężyk aby było wygodnie i czy musi być silikonowy czy daje radę igielitowy.
                            2009-10-16, 10:40
                          • t800
                            mocowanie filtratora
                            t800
                            Witajcie,
                            Będę instalował filtrator z oplotu ze sracz-wężyka w fermentorze. Zakupiłem taki, który z jednej strony ma prostą końcówkę, z drugiej zaś zagiętą. I mam dylemat, którą końcówkę podłączyć pod kranik. Czy zastosowanie którejś końcówki będzie miało jakąś większą...
                            2015-10-24, 22:29
                          • mecedo
                            Coś złego dzieje się podczas fermentacji?
                            mecedo
                            Koledzy. Może coś doradzicie, bo nie jestem w stanie dojść, co mi wychodzi nie tak.

                            Nie jestem w stanie uzyskać APA chmielonej na zimno o czystym, przyjemnym aromacie chmielowym, takim jaki produkują browary rzemieślnicze. Zawsze mam nieprzyjemny słodko-gorzki aromat (już w momencie...
                            2015-09-12, 16:33
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...