Ulepszenia w filtratorze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #16
    Worek zacierny

    Porozmawiałem z użytkownikami worków zaciernych, i z opisu to wygląda jak marzenie - jeden ruch i po filtracji. Chyba kupię i spróbuję - cena jest nieduża.
    Jedyne, co mnie niepokoi, to fakt, że skoro jest tak dobry, to czemu ktokolwiek chce jescze używać filtratorów... musi być w tym jakis haczyk

    Comment

    • wojtomasz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.01
      • 135

      #17
      A to ci pech, moje dzieci już wyrosły z pieluch .

      Ale rzeczywiście kształt nie jest istotny, płyn i tak popłynie.

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
        Jedyne, co mnie niepokoi, to fakt, że skoro jest tak dobry, to czemu ktokolwiek chce jescze używać filtratorów... musi być w tym jakis haczyk
        Wynikało to z tego, że dawniej produktu tego nie było na polskim rynku. Piwodziej sprowadził pierwsze sztuki z Belgii a Piwowar.biz chcąc sprostać konkurencji zrobił tak samo działającą rzecz w Polsce, przez co wyszło taniej.

        Oczywiście nie każdy będzie ich używał, bo różne mają gusta piwowarowie. Przykład: dawniej wszyscy używali kadzi z BA bo nic lepszego nie było, później ktoś wpadł na genialny pomysł rurki filtracyjnej a kto inny filtratora ciśnieniowego a i tak wielu nadal używa kadzi z BA.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
          Ale tego nie robi . Próbowałem stosować plecionkę jako odchmielacz - nie nadaje się bo za dużo "błota" przepuszcza. Najlepszym odchmielaczem jest pielucha .
          Oraz podwójna pończocha

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
            Typowa plecionka z cienkich drucików nie utrzyma formy rurki. A może drut jest tak gruby, że nic takiego się nie dzieje? Czy możesz podać więcej szczegółów?
            U mnie nic się z plecionką nie dzieje, przecież ciśnienie występuje jednakowe wokół plecionki , jest równe wysokości poziomu brzeczki czyli góra 25cm słupa wody/brzeczki w garnku zaciernym.

            Podałem ekstremum dla całkowicie pustej/suchej plecionki - w praktyce nie występuje, faktycznie jest jeszcze dużo niższe i zależne od siły ssącej ( długość węża w dół lub mocy kompresora -jak u Shlangiego)
            Last edited by mark33; 2007-01-10, 11:17.

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              Wynikało to z tego, że dawniej produktu tego nie było na polskim rynku. Piwodziej sprowadził pierwsze sztuki z Belgii a Piwowar.biz chcąc sprostać konkurencji zrobił tak samo działającą rzecz w Polsce, przez co wyszło taniej.
              OK, czuję się przekonany - po krótkiej walce ze stroną piwowar.biz złożyłem zamówienie, jak wypróbuję, napiszę recenzję

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23960

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                OK, czuję się przekonany - po krótkiej walce ze stroną piwowar.biz złożyłem zamówienie, jak wypróbuję, napiszę recenzję
                napisz mi proszę na PW na czym owa walka polegała
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #23
                  No i na zapowiedziach się skończyło.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                    No i na zapowiedziach się skończyło.
                    Sorry, myślałem że cały browarbiz czyta mojego bloga w Twoje Warzenie
                    Zajrzyj tu

                    Comment

                    • Madar50
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2007.04
                      • 95

                      #25
                      Od niedawna zacząłem warzyć, nie licząc brew-kitów. Filtrator zrobiłem z fermentora i w nim filtruję. Chmielę granulatem bezpośrednio, a po schłodzeniu filtruję za pomocą worka filtracyjnego kupionego u kol. 98% z C2H5OH. Moim skromnym zdaniem, spisuje się nad zwyczaj dobrze, a czyszczenie mycie nie nastręcza żadnych problemów. Po trzech warkach, worek wygląda jak nowy. Polecam

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10782

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
                        pomocą worka filtracyjnego kupionego u kol. 98% z C2H5OH. ...
                        u kogo go kupiłeś ? jakiś nowy sklep
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • Madar50
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2007.04
                          • 95

                          #27
                          Na forum C2H5OH -http://www.bimber.info/forum/index.php- jest kolega o niku - 98% - On tym handluje.
                          Polecam.
                          Last edited by Madar50; 2007-05-09, 18:52.

                          Comment

                          • krogo
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2007.03
                            • 66

                            #28
                            O filtrze dogarnkowym z rurek pisano już wielokrotnie. Może jednak odświeżenie tematu komuś pomoże (przynajmniej tym początkującym).
                            Kilkanaście warek wykonałem filtrując za pomocą "wiaderek". W jednym z nich zamontowałem zawór a w dnie drugiego wywierciłem około 1500 otworów fi2. Jak się później okazało ilość była wystarczająca ale średnica dziurek stanowczo za duża. Ponadto przelewanie takiej ilości zacieru (zwykle warzę z 7 - 8 kg słodu w 25 litrach wody) wcale nie było łatwe.
                            Filtrator dogarnkowy wykonałem (z pomocą "fachowca") z rurek miedzianych o średnicy zewnętrznej 22mm i 10mm. Wyzwaniem było wykonanie odpowiednio wąskich nacięć. Planowałem 0,5mm, wyszły trochę szersze: 0,7mm. Nacięcia zrobiłem co 13mm. Miałem zamiar dwukrotnie gęściej ale po pierwszej próbie uznałem to za zbędne. Do końca cienkiej rurki dołączam 1m wężyka silikonowego co pozwala uzyskać niezłą siłę ssania.
                            Click image for larger version

Name:	Filtr1.jpg
Views:	1
Size:	14,8 KB
ID:	2024715
                            Click image for larger version

Name:	Filtr2.jpg
Views:	1
Size:	16,3 KB
ID:	2024716
                            Click image for larger version

Name:	Filtr3.jpg
Views:	1
Size:	23,9 KB
ID:	2024717

                            A efekt? Rewolucja w filtrowaniu!
                            Brzeczka przednia z 7,5 kg słodu (ześrutowanego bardzo drobno), zatartego w 26l wody, odfiltrowała się w kilka minut! Na ułożenie złoża nie czekałem dłużej niż 5 minut, pierwsze kilka litrów zawróciłem a potem brzeczka była idealnie klarowna.
                            Mając takie ekspresowe tempo filtrowania zmieniłem sposób wysładzania. Pozwoliłem na odessanie brzeczki przedniej do końca, potem do młóta wlałem 13l wody 80*C, dokładnie rozmieszałem, odczekałem kilka minut na powtórne ułożenie złoża i szybka filtracja. Wysładzałem jeszcze 2 razy w taki sam sposób (po 9l wody 80*C). Cała filtracja z wysładzaniem trwała około 50 minut. Mogło być krócej ale nie nadążałem z grzaniem wody do wysładzania. Dzięki takiemu wysładzaniu wydajność wyszła ekstremalnie wysoka - około 73% (do fermentacji wlałem około 44l 12Blg).

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10782

                              #29
                              w jaki sposób wyginałeś rurkę i czym robiłeś nacięcia ?
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • krogo
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2007.03
                                • 66

                                #30
                                rurkę wyginał i spawał "fachowiec"
                                nacięcia brzeszczotem do metalu ale znacznie węższym od tych normalnych (udało mi się taki kupić) - te zwykłe robią nacięcie o szerokości ponad 1mm

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X