Właśnie sprawdziłem materiał z jakiego jest wykonany mój filtr z plecionki, test magnesem neodymowym nie wykazał najmniejszej chęci przyciągania więc jest to dobrej klasy drut z kwasówki.
Ulepszenia w filtratorze
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziA czy ktos moze przytoczyc konkrety dotyczace szkodliwosci Aluminium?Al znajduje sie w piwie oraz sokach owocowych przechowywanych w opakowaniach aluminiowych. Jego stezenie rosnie w miare okresu przechowywania. Po dwunastu miesiacach przechowywania stezenie Al w piwie osiaga wartosc 10-20 mg/l.
...
Znacznie wieksze zagrozenie stanowili aluminiowe naczynia do przygotowywania goracych potraw, dlatego stopniowo eliminowano je z produkcji.
Dluga i bardzo ciekawa praca z Instytutu Medycyny Pracy i Zdrowia Srodowiskowego w Sosnowcu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi... test magnesem neodymowym nie wykazał najmniejszej chęci przyciągania więc jest to dobrej klasy drut z kwasówki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo Wyświetlenie odpowiedziA oplot aluminiowy będzie przyciągany?
Wyjaśnić chciałem czy to zwykła stal pokryta czymś szlachetniejszym czy pełna nierdzewka.
Comment
-
-
Mój nowy filtr
Jestem po pierwszych próbach nowego filtra zrobionego zgodnie z sugestiami Krogo.
Średnica rurki miedzianej 22 mm, odstęp między szczelinami około 13 mm,
grubość szczeliny 0,5 mm, rurka nacięta do połowy. Długość naciętej rurki 1240 mm.
Długość węża 1,5 m.
Pierwsza warka Stout ponad 14 kg zasypu, w tym ciemne słody, jęczmień palony, płatki owsiane filtrowała się razem z wysładzniem (łącznie 55 litrów) 1,5 godziny.
Myślałem nad zagęszczeniem szczelin, ale po drugiej warce zrezygnowałem
Po 15 minutach uzyskałem 28 litrów brzeczki 15 Blg i dobrze że miałem przygotowaną wodę do wysładzania bo na pewno bym jej nie zdążył zagrzać.
Comment
-
-
Filtr jest super- jestem zdania ze ten typ jest najbardziej funkcjonalny (tak uzycie jak i np. czyszczenie.
Ale mam pytanie odnosnie zielonego weza ktorym odprowadzasz goraca brzeczke. Czy jest to ogrodowy waz do wody? Tak sugeruje jego kolor. Tymczasem nawet picie wody z takiego weza nie jest zalecane, szczegolnie po wygrzaniu jego na sloncu, z pcv wyplukuja sie szkodliwe zwiazki chemiczne. Jezeli to faktycznie pcv to inwestycja w silikonowy waz jest wysoce wskazana. To drugie po aluminium "be" ktorego nalezy unikac w zdrowej instalacji moim zdaniem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzito jest filtr dwustronny ,czy może ta druga rurka służy do dmuchnięcia
Filtr jest super- jestem zdania ze ten typ jest najbardziej funkcjonalny (tak uzycie jak i np. czyszczenie.
Ale mam pytanie odnosnie zielonego weza ktorym odprowadzasz goraca brzeczke. Czy jest to ogrodowy waz do wody? Tak sugeruje jego kolor. Tymczasem nawet picie wody z takiego weza nie jest zalecane, szczegolnie po wygrzaniu jego na sloncu, z pcv wyplukuja sie szkodliwe zwiazki chemiczne. Jezeli to faktycznie pcv to inwestycja w silikonowy waz jest wysoce wskazana. To drugie po aluminium "be" ktorego nalezy unikac w zdrowej instalacji moim zdaniem.
Może ktoś mi podpowie gdzie go kupić?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedziMoże ktoś mi podpowie gdzie go kupić?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziNiestety węże silikonowe sa potwornie drogie a te o dużych średnicach jeszcze trudno zdobyć. Lepiej zrób redukcje do średnicy fi 10-12mm na którą pasuje wąż dostępny w BA. Nic nie stracisz na wydajności
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedziNie jestem przekonany czy nie stracę na wydajności i czy nie zmniejszy się siła zasysająca, lekcje fizyki były strasznie dawno, ale mamy przecież fachowców na forum, może się wypowiedzą?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedziWąż silikonowy jest na pewno wskazany, ale narazie nie dostałem takiego o potrzebnej średnicy.
Może ktoś mi podpowie gdzie go kupić?
Węże wszelkiej średnicy. Miła obsługa . Sprzedaż na metry. Ale jak to za silikon i do tego odpowiednią średnicę sporo zapłacisz. I tak lepiej kupić pod tym adresem, bo to producent..
Comment
-
Comment