Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Worek zacierny
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumJeżeli będą chętni, to możemy zrobić pokaz na giełdzie w Krakowie.
Moje uwagi w tej sprawie dotyczą:- Konieczności prawidłowego nawodnienia całego zacieru.
- Konieczności mieszania w trakcie zacierania.
- Zapewnienia dobrego przepływu wody wysładzającej przez cały zacier.
Comment
-
A ja ma pytanie, moze i glupawe, ale... Czy w czesie kiedy wor wyladuje w kadzi filtracyjej i tam zachodzi proces wysladzanai to czy rownolegle mozna gotowac juz brzeczke pozostala w garze i chmielic? A na koncu tylu dodac wyslodziny i doprowadzic do wrzenia? Czy tez to nie ma sensu bo trzeba brzeczke gotowac przez dluzszy czas?
Comment
-
-
Ja ostatnio zacierałem po raz drugi w worku zaciernym.
I zrobiłem tak jak ty sugerujesz:
Worek włożyłem do kadzi filtracyjnej i przemywałem młóto gorącą wodą.
Zacząłem gotować brzeczkę pozostała w garze i dodałem chmiel.
Sukcesywnie zlewałem filtrat do garnka z gotującą się brzeczką. Po dolaniu ostatniej porcji filtratu całość pogotowałem jeszcze ok. 20 minut i koniecrowarek esoła
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika spider74Czy w czesie kiedy wór wyląduje w kadzi filtracyjej i tam zachodzi proces wysładzania to czy równolegle można gotować już brzeczkę pozostałą w garze i chmielić? A na końcu tylko dodać wysłodziny i doprowadzić do wrzenia?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumAle musiałeś czekać na pierwsze wysłodziny, a tu, po wyjęciu wora z gara masz od razu kilka litrów brzeczki gotowej do chmielenia/warzenia.
Comment
-
-
Nie trzeba, ja przelewam do fermentora, gdy już wysłodze wtedy wszystko wraca do gara.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumAle musiałeś czekać na pierwsze wysłodziny, a tu, po wyjęciu wora z gara masz od razu kilka litrów brzeczki gotowej do chmielenia/warzenia.
Zaczynam warzyć (podgrzewać) dopiero po uzbieraniu jakichś 10 lirtów, przy połowie kega daję gaz na maxa żeby dojść do wrzenia zaraz po zakończeniu filtracji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacerNie trzeba, ja przelewam do fermentora, gdy już wysłodze wtedy wszystko wraca do gara.
Do samych worków nic nie mam i zastanawiam się nad ich zakupem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Pierwsze wybicie (tak się to chyba fachowo nazywa) nie jest wysłodzinami i ma około 27 BLG.
Comment
-
-
wydajność/ pomiar temperatury
Mam jeszcze pytanie:
Zacierając patrzycie na temp. brzeczki (na zewnątrz worka),
czy mierzycie temperaturę w worku?
Znalazłem na forum BA dyskusję na ten temat, jednak tam nikt nie odpowiedział jednoznacznie na to pytanie. ( Ciekawe jak będzie tu )
Zauważyłem, że przy zacieraniu w worku znacznie spada wydajność.
(np. 4kg słodu +zacieranie infuzyjne = 20 litrów brzeczki 9Blg )
Czy zły pomiar temperatury (na zewnątrz zamiast w środku worka ) może być przyczyną spadku wydajności?
rowarek esoła
Comment
-
-
Zapytaj Jacera, z tego co napisał całkiem nieźle już sobie radzi.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
Comment