Worek zacierny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Sprawdzałem kilka razy. Wychodzi tak samo. Trwa też tyle samo.
    Jeżeli będą chętni, to możemy zrobić pokaz na giełdzie w Krakowie.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • wojtomasz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.01
      • 135

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
      Jeżeli będą chętni, to możemy zrobić pokaz na giełdzie w Krakowie.
      Z pewnością pokaz skuteczności tej metody byłby pomocny w podejmowaniu decyzji w trakcie budowy zastawu zaciernego. Wszędzie jednak nie dojedziesz. A może jakaś przekonująca wirtualna prezentacja...

      Moje uwagi w tej sprawie dotyczą:
      • Konieczności prawidłowego nawodnienia całego zacieru.
      • Konieczności mieszania w trakcie zacierania.
      • Zapewnienia dobrego przepływu wody wysładzającej przez cały zacier.

      Comment

      • spider74
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.12
        • 77

        #18
        A ja ma pytanie, moze i glupawe, ale... Czy w czesie kiedy wor wyladuje w kadzi filtracyjej i tam zachodzi proces wysladzanai to czy rownolegle mozna gotowac juz brzeczke pozostala w garze i chmielic? A na koncu tylu dodac wyslodziny i doprowadzic do wrzenia? Czy tez to nie ma sensu bo trzeba brzeczke gotowac przez dluzszy czas?

        Comment

        • tomcio83
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.02
          • 258

          #19
          Ja ostatnio zacierałem po raz drugi w worku zaciernym.
          I zrobiłem tak jak ty sugerujesz:


          Worek włożyłem do kadzi filtracyjnej i przemywałem młóto gorącą wodą.
          Zacząłem gotować brzeczkę pozostała w garze i dodałem chmiel.
          Sukcesywnie zlewałem filtrat do garnka z gotującą się brzeczką. Po dolaniu ostatniej porcji filtratu całość pogotowałem jeszcze ok. 20 minut i koniec
          rowarek esoła

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika spider74
            Czy w czesie kiedy wór wyląduje w kadzi filtracyjej i tam zachodzi proces wysładzania to czy równolegle można gotować już brzeczkę pozostałą w garze i chmielić? A na końcu tylko dodać wysłodziny i doprowadzić do wrzenia?
            Dokładnie tak. To jest jedna z głównych zalet worka.

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              Dokładnie tak. To jest jedna z głównych zalet worka.
              Dokładnie tak samo robiłem bez worka zaciernego
              Last edited by mark33; 2007-02-01, 15:44.

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                Dokładnie tak samo robiłem bez worka zaciernego
                Ale musiałeś czekać na pierwsze wysłodziny, a tu, po wyjęciu wora z gara masz od razu kilka litrów brzeczki gotowej do chmielenia/warzenia.

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • endrio
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.10
                  • 222

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                  Ale musiałeś czekać na pierwsze wysłodziny, a tu, po wyjęciu wora z gara masz od razu kilka litrów brzeczki gotowej do chmielenia/warzenia.
                  Raczej trzeba mieć dwa garnki, i z tego co widziałem Mark tak robi.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #24
                    Nie trzeba, ja przelewam do fermentora, gdy już wysłodze wtedy wszystko wraca do gara.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                      Ale musiałeś czekać na pierwsze wysłodziny, a tu, po wyjęciu wora z gara masz od razu kilka litrów brzeczki gotowej do chmielenia/warzenia.
                      Pierwsze wybicie (tak się to chyba fachowo nazywa) nie jest wysłodzinami i ma około 27 BLG.
                      Zaczynam warzyć (podgrzewać) dopiero po uzbieraniu jakichś 10 lirtów, przy połowie kega daję gaz na maxa żeby dojść do wrzenia zaraz po zakończeniu filtracji.

                      Comment

                      • endrio
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2004.10
                        • 222

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                        Nie trzeba, ja przelewam do fermentora, gdy już wysłodze wtedy wszystko wraca do gara.
                        Oczywiście, że nie trzeba. Wystarczy jeden - kadź filtracyjna postawiona powyżej kotła warzelnego .

                        Do samych worków nic nie mam i zastanawiam się nad ich zakupem.

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                          Pierwsze wybicie (tak się to chyba fachowo nazywa) nie jest wysłodzinami i ma około 27 BLG.
                          O ile się nie mylę, to jest to brzeczka przednia.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                            O ile się nie mylę, to jest to brzeczka przednia.

                            Brzeczka, brzeczką a wybicie to nazwa procesu, muszę sprawdzić w książce.

                            Comment

                            • tomcio83
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2006.02
                              • 258

                              #29
                              wydajność/ pomiar temperatury

                              Mam jeszcze pytanie:

                              Zacierając patrzycie na temp. brzeczki (na zewnątrz worka),
                              czy mierzycie temperaturę w worku?

                              Znalazłem na forum BA dyskusję na ten temat, jednak tam nikt nie odpowiedział jednoznacznie na to pytanie. ( Ciekawe jak będzie tu )

                              Zauważyłem, że przy zacieraniu w worku znacznie spada wydajność.
                              (np. 4kg słodu +zacieranie infuzyjne = 20 litrów brzeczki 9Blg )

                              Czy zły pomiar temperatury (na zewnątrz zamiast w środku worka ) może być przyczyną spadku wydajności?

                              rowarek esoła

                              Comment

                              • Maidenowiec
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.07
                                • 2287

                                #30
                                Zapytaj Jacera, z tego co napisał całkiem nieźle już sobie radzi.
                                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                                Thou shallt not spilleth thy beer!

                                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X