Worek zacierny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
    Czy zły pomiar temperatury (na zewnątrz zamiast w środku worka ) może być przyczyną spadku wydajności?
    Jakaś różnica temperatury między tą w gęstej mazi w środku worka a temperaturą wody na około pewnie jest (przede wszystkim większa jest bezwładność temperaturowa zacieru ale to jest raczej na plus dla piwowara) ale za zmniejszenie wydajności obwiniałbym raczej brak przemieszania co jakiś czas zacieru w worku lub nedostateczne wysładzanie.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #32
      Worek zacierny a gar elektryczny do pasteryzacji

      Podczas jednej z ciekawszych rozmów na XII Giełdzie Krakowskiej dowiedziałem się, że popularne wśród niektórych piwowarów domowych garnki do pasteryzacji z termostatem (jak te z Lidla) posiadają na wyposażeniu kratkę na nóżkach, służącą do tego, by stawiać na niej słoiki. Wtedy słoiki nie pękają. By worek zacierny nie przypalił się od mocnych punktowych grzałek umieszczonych pod dnem gara, należałoby go umieścić również na tej podniesionej kratce.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • piotry
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.08
        • 761

        #33
        Ja tak robię - jednak kratka ta dziwnie śniedzieje - myślę o innym rozwiązaniu

        a co do worka to u mnie też było kiepsko z wydajnością - ale to wynik błędów w wysładzaniu - jak następnym razem wysładzałem dłużej (3-4 krotnie) to było lepiej

        i jeszcze co do temp - nie wydaje mi się aby różnice były duże w i na zewnatrz worka - moze 1-2 stopnie. Ja jednak mierzę temp w środku - w końcu to tam znajduje się obiekt mojego zainteresowania i to jego temp jest ważna.

        aha i jeszcze jedna uwaga - podczas zacierania bardzo często mieszam, ponieważ zacier wydaje się być bardziej zagęszczony aniżeli bez worka - coś jakby spadała pojemność garnka


        pozdrawiam
        piotr

        Comment

        Przetwarzanie...
        X