Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
Worek zacierny
Collapse
X
-
-
Worek zacierny a gar elektryczny do pasteryzacji
Podczas jednej z ciekawszych rozmów na XII Giełdzie Krakowskiej dowiedziałem się, że popularne wśród niektórych piwowarów domowych garnki do pasteryzacji z termostatem (jak te z Lidla) posiadają na wyposażeniu kratkę na nóżkach, służącą do tego, by stawiać na niej słoiki. Wtedy słoiki nie pękają. By worek zacierny nie przypalił się od mocnych punktowych grzałek umieszczonych pod dnem gara, należałoby go umieścić również na tej podniesionej kratce.Comment
-
Ja tak robię - jednak kratka ta dziwnie śniedzieje - myślę o innym rozwiązaniu
a co do worka to u mnie też było kiepsko z wydajnością - ale to wynik błędów w wysładzaniu - jak następnym razem wysładzałem dłużej (3-4 krotnie) to było lepiej
i jeszcze co do temp - nie wydaje mi się aby różnice były duże w i na zewnatrz worka - moze 1-2 stopnie. Ja jednak mierzę temp w środku - w końcu to tam znajduje się obiekt mojego zainteresowania i to jego temp jest ważna.
aha i jeszcze jedna uwaga - podczas zacierania bardzo często mieszam, ponieważ zacier wydaje się być bardziej zagęszczony aniżeli bez worka - coś jakby spadała pojemność garnka
pozdrawiam
piotrComment
Related Topics
Collapse
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Kapslownica stołowa Ferrari N89 + głowica 26 mm
- Akcesoria
Suszarka do butelek FastRack - na 36 butelek (3 x 12)
- Akcesoria
Śrutownik stołowy Brewferm
- Akcesoria
Worek zacierny/worek do...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2018-10-22, 07:07 -
-
Sprzedam worek zacierny zakupiony w sklepiku na tym forum, po jednej warce. Nie doszliśmy do porozumienia
. Worek nie jest zużyty, przypalony itd. Po prostu nie chcę żeby leżał. Sprzedam znacząco taniej niż zakupiłem.
Kontakt najchętniej przez PW.
Pzdr...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Wczoraj wykorzystalem urlop do uwarzenia IRA wg recptury z BA. Uzlem po raz pierwszy do tego wora zaciernego, ktory mial mi ulatwic zycie. NIESTETY UTRUDNIL:
1. przypalil sie (spalil) w dwoch miescach
2. filtracja przebieglala 2 razy dluzej niz normalnie
3. worek uzyty pozniej...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Browar z czeskiej stolicy chmielu (Żatec).
Heckler dokładnie o nim opowiada tu:
https://www.browar.biz/forum/showthr...hlight=Pioneer
Rezident to klasyczny leżak 11% z żateckimi chmielami (zpc i sladek) bez filtracji i pasteryzacji...-
Channel: Czechy
2020-08-23, 22:30 -
-
Witam serczenie wszystkich forumowiczów,
Mam pytanie:
Czy kotły zacierne, z klasy kotłów takich jak:
Kocioł zacierny COOBRA CRAFTBREWER CB5 - 50L, czy Kocioł zacierny BULLDOG MASTER BREWER 30L automat - nadają się do warzenia piwa w małym browarze restauracyjnym?
...-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment