Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
Worek zacierny
Collapse
X
-
-
-
Worek zacierny a gar elektryczny do pasteryzacji
Podczas jednej z ciekawszych rozmów na XII Giełdzie Krakowskiej dowiedziałem się, że popularne wśród niektórych piwowarów domowych garnki do pasteryzacji z termostatem (jak te z Lidla) posiadają na wyposażeniu kratkę na nóżkach, służącą do tego, by stawiać na niej słoiki. Wtedy słoiki nie pękają. By worek zacierny nie przypalił się od mocnych punktowych grzałek umieszczonych pod dnem gara, należałoby go umieścić również na tej podniesionej kratce.
Comment
-
-
Ja tak robię - jednak kratka ta dziwnie śniedzieje - myślę o innym rozwiązaniu
a co do worka to u mnie też było kiepsko z wydajnością - ale to wynik błędów w wysładzaniu - jak następnym razem wysładzałem dłużej (3-4 krotnie) to było lepiej
i jeszcze co do temp - nie wydaje mi się aby różnice były duże w i na zewnatrz worka - moze 1-2 stopnie. Ja jednak mierzę temp w środku - w końcu to tam znajduje się obiekt mojego zainteresowania i to jego temp jest ważna.
aha i jeszcze jedna uwaga - podczas zacierania bardzo często mieszam, ponieważ zacier wydaje się być bardziej zagęszczony aniżeli bez worka - coś jakby spadała pojemność garnka
pozdrawiam
piotr
Comment
-
Comment