Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Worek zacierny
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumJeżeli będą chętni, to możemy zrobić pokaz na giełdzie w Krakowie.
Moje uwagi w tej sprawie dotyczą:- Konieczności prawidłowego nawodnienia całego zacieru.
- Konieczności mieszania w trakcie zacierania.
- Zapewnienia dobrego przepływu wody wysładzającej przez cały zacier.
Comment
-
A ja ma pytanie, moze i glupawe, ale... Czy w czesie kiedy wor wyladuje w kadzi filtracyjej i tam zachodzi proces wysladzanai to czy rownolegle mozna gotowac juz brzeczke pozostala w garze i chmielic? A na koncu tylu dodac wyslodziny i doprowadzic do wrzenia? Czy tez to nie ma sensu bo trzeba brzeczke gotowac przez dluzszy czas?Comment
-
Ja ostatnio zacierałem po raz drugi w worku zaciernym.
I zrobiłem tak jak ty sugerujesz:
Worek włożyłem do kadzi filtracyjnej i przemywałem młóto gorącą wodą.
Zacząłem gotować brzeczkę pozostała w garze i dodałem chmiel.
Sukcesywnie zlewałem filtrat do garnka z gotującą się brzeczką. Po dolaniu ostatniej porcji filtratu całość pogotowałem jeszcze ok. 20 minut i koniecrowarek esołaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika spider74Czy w czesie kiedy wór wyląduje w kadzi filtracyjej i tam zachodzi proces wysładzania to czy równolegle można gotować już brzeczkę pozostałą w garze i chmielić? A na końcu tylko dodać wysłodziny i doprowadzić do wrzenia?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Dokładnie tak samo robiłem bez worka zaciernegoComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumAle musiałeś czekać na pierwsze wysłodziny, a tu, po wyjęciu wora z gara masz od razu kilka litrów brzeczki gotowej do chmielenia/warzenia.Comment
-
Nie trzeba, ja przelewam do fermentora, gdy już wysłodze wtedy wszystko wraca do gara.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumAle musiałeś czekać na pierwsze wysłodziny, a tu, po wyjęciu wora z gara masz od razu kilka litrów brzeczki gotowej do chmielenia/warzenia.
Zaczynam warzyć (podgrzewać) dopiero po uzbieraniu jakichś 10 lirtów, przy połowie kega daję gaz na maxa żeby dojść do wrzenia zaraz po zakończeniu filtracji.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacerNie trzeba, ja przelewam do fermentora, gdy już wysłodze wtedy wszystko wraca do gara.
Do samych worków nic nie mam i zastanawiam się nad ich zakupem.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Pierwsze wybicie (tak się to chyba fachowo nazywa) nie jest wysłodzinami i ma około 27 BLG.Comment
-
wydajność/ pomiar temperatury
Mam jeszcze pytanie:
Zacierając patrzycie na temp. brzeczki (na zewnątrz worka),
czy mierzycie temperaturę w worku?
Znalazłem na forum BA dyskusję na ten temat, jednak tam nikt nie odpowiedział jednoznacznie na to pytanie. ( Ciekawe jak będzie tu)
Zauważyłem, że przy zacieraniu w worku znacznie spada wydajność.
(np. 4kg słodu +zacieranie infuzyjne = 20 litrów brzeczki 9Blg )
Czy zły pomiar temperatury (na zewnątrz zamiast w środku worka ) może być przyczyną spadku wydajności?
rowarek esołaComment
-
Zapytaj Jacera, z tego co napisał całkiem nieźle już sobie radzi.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
Related Topics
Collapse
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Kapslownica stołowa Ferrari N89 + głowica 26 mm
- Akcesoria
Suszarka do butelek FastRack - na 36 butelek (3 x 12)
- Akcesoria
Śrutownik stołowy Brewferm
- Akcesoria
Worek zacierny/worek do...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2018-10-22, 07:07 -
-
Sprzedam worek zacierny zakupiony w sklepiku na tym forum, po jednej warce. Nie doszliśmy do porozumienia
. Worek nie jest zużyty, przypalony itd. Po prostu nie chcę żeby leżał. Sprzedam znacząco taniej niż zakupiłem.
Kontakt najchętniej przez PW.
Pzdr...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Wczoraj wykorzystalem urlop do uwarzenia IRA wg recptury z BA. Uzlem po raz pierwszy do tego wora zaciernego, ktory mial mi ulatwic zycie. NIESTETY UTRUDNIL:
1. przypalil sie (spalil) w dwoch miescach
2. filtracja przebieglala 2 razy dluzej niz normalnie
3. worek uzyty pozniej...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Browar z czeskiej stolicy chmielu (Żatec).
Heckler dokładnie o nim opowiada tu:
https://www.browar.biz/forum/showthr...hlight=Pioneer
Rezident to klasyczny leżak 11% z żateckimi chmielami (zpc i sladek) bez filtracji i pasteryzacji...-
Channel: Czechy
2020-08-23, 22:30 -
-
Witam serczenie wszystkich forumowiczów,
Mam pytanie:
Czy kotły zacierne, z klasy kotłów takich jak:
Kocioł zacierny COOBRA CRAFTBREWER CB5 - 50L, czy Kocioł zacierny BULLDOG MASTER BREWER 30L automat - nadają się do warzenia piwa w małym browarze restauracyjnym?
...-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment