Czy w Waszych domowych browarach stosujecie filtrowanie brzeczki nastawnej? - Chodzi o wyeliminowanie "zimnego osadu" i mikrocząsteczek chmielu, zawieszonych w schłodzonej brzeczce.
Filtracja schłodzonej brzeczki
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BCzy w Waszych domowych browarach stosujecie filtrowanie brzeczki nastawnej? - Chodzi o wyeliminowanie "zimnego osadu" i mikrocząsteczek chmielu, zawieszonych w schłodzonej brzeczce. -
Ja czekam okolo 15 minut az wszystkie w miare ciezkie elemenyt uloza sie na dnie, pozniej sciagam wysterylizowanym wezykiem wszystko znad osadow. Niestety przy ciemnych piwach ciezko zobaczyc kiedy przestac."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Zasadniczo tę funkcję pełnić może obciąg po fermentaci głównej. Obciąg po cichej jest już praktycznie klarowny. Dawniej zdarzało mi się fitrować brzeczkę nastawną przez pieluchę (zwłaszcza jak stosowałem granulat), ale zawsze przy tym narozlewałem i dałem sobie spokój.Comment
-
A po co Panowie to robicie? W jaki sposób negatywnie może to wpłynąć na piwo?
Ja jak warzę sama, dekantuję brzeczkę rurką znad osadu, ale tylko dlatego, że nie mam siły podnieść garaJak jest Slavoy, to przelewa całość do fermentora i tyle. Nigdy żadnej różnicy w jakości piwa nie stwierdziłam.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaA po co Panowie to robicie? W jaki sposób negatywnie może to wpłynąć na piwo?
Ja jak warzę sama, dekantuję brzeczkę rurką znad osadu, ale tylko dlatego, że nie mam siły podnieść garaJak jest Slavoy, to przelewa całość do fermentora i tyle. Nigdy żadnej różnicy w jakości piwa nie stwierdziłam.
bo te flyje tak niefajnie wyglądają! bleeee!Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
A drożdże to niby fajnie wyglądają?Wszystko i tak opada na dno. Powiem więcej: czasem zbieram z dna gęstwę z tymi osadami i daję do następnego piwa
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaA po co Panowie to robicie? W jaki sposób negatywnie może to wpłynąć na piwo?
Ja jak warzę sama, dekantuję brzeczkę rurką znad osadu, ale tylko dlatego, że nie mam siły podnieść garaJak jest Slavoy, to przelewa całość do fermentora i tyle. Nigdy żadnej różnicy w jakości piwa nie stwierdziłam.
Comment
-
Ja swoja filtruję w miarę możliwości, na nóżkę od lejka zakładam dwie pończochy, jedna w drugiej, a na wierz lejka zrobiłem sobie filtr też z pończochy, przy następnym piwie mam zamiar zimnic je na nieco grubiej tkane bądź na płótno.
Przy przelewaniu brzeczka napowietrza mi się od razu, nie jest do bardzo pracochłonne, a moim zdaniem jednak eliminuje niepotrzebne osady.
PozdrawiamComment
-
Ja również stosuję technikę MarusinoslavoyowąPrzelewam z gara bezpośrednio do fermentora, jak widzę, że zaczynają osady lecieć to przerywam proses i wsio.
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecJa również stosuję technikę MarusinoslavoyowąPrzelewam z gara bezpośrednio do fermentora, jak widzę, że zaczynają osady lecieć to przerywam proses i wsio.
Mniej książków więcej piwaComment
-
W Browarze Bratnim robię też bez komplikacji - przelewam wszystko z gara do fermentora, część osadów również. Te najgrubwsze osady zostawiam w garnku, ale nie przywiązuje do tego większej wagi ile ich zostanie - raz mniej , raz więcej.
Gdzieś czytałem że te osady działają korzystnie na drożdże, ale to pewnie bez znaczenia.
Szkoda mi czasu i pracy na dodatkową filtrację brzeczki nastawnej (chmielę w woreczkach, więc nie muszę chmielu filtrować).Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BCzy w Waszych domowych browarach stosujecie filtrowanie brzeczki nastawnej? - Chodzi o wyeliminowanie "zimnego osadu" i mikrocząsteczek chmielu, zawieszonych w schłodzonej brzeczce.
Z osadami zimnymi z tego co wiem to tak łatwo nie ma - pończoszka i po sprawie.
Brzeczkę nastawną filtruję przez pończochę sposobem Marka33, wcześniej filtrowałem przez pieluchę.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...-
Channel: Kujawsko-Pomorskie
-
-
Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.
Czy (i jaki) wpływ...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim,
Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam,
problem, który chcę poruszyć już kiedyś próbowałem tutaj na forum rozwiązać ale wciąż sobie z nim nie radzę.
Chodzi o użycie (bądź nie) mchu irlandzkiego (albo whirlflocku) oraz o oddzielenie brzeczki od osadów białkowych. Po kolei:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment