Chłodzenie w wannie z hydromasażem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarmistrz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.11
    • 46

    Chłodzenie w wannie z hydromasażem

    Witam wszystkich,

    Nie chciałem zakładać nowego wątku, ponieważ niewiele dobrego by z tego wynikło, a raczej spowodowałoby pewne zaburzenia strukturalne w forum

    Dzisiaj nasunął mi się całkiem ciekawy sposób chłodzenia gorącej brzeczki. Otóż w łazience posiadam wannę z hydromasażem. Jest to hydromasaż wodno-powietrzny (wodny - dysze poziome z boków, powietrzny - pionowe od dołu). Zatem gdyby wstawić do wanny gar z gorącą brzeczką, interesowałoby mnie bardziej zastosowanie dysz bocznych, które zapewniają cyrkulację wody na bardzo przyzwoitym poziomie - niestety nie mogę się podeprzeć konkretnymi danymi.

    Dodając do tego fakt, że woda "zimna" ma u mnie ok. 5-6 C, a więc jest całkiem lodowata, zamierzam przeprowadzić test chłodzenia w ww. sposób (schłodzenie 20 l wrzącej wody).

    Mam nadzieję, że uda mi się wkrótce zamieścić wyniki. Bardzo mnie ciekawi, jaką "efektywność termiczną" osiągnę - a może jest coś, o czym nie wspomniałem/pomyślałem, a co znacznie stoi na przeszkodzie szybkiego chłodzenia w ten sposób? Wszelkie sugestie na temat ew. ulepszeń mile widziane.

    Za powodzenie !
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #2
    Myślę, że jeśli będziesz przy tym co pewien czas mieszał brzeczkę, to rezultat powinien być dobry. Kłopot w tym, że woda uzyta do chłodzenia dość szybko sie ogrzeje. Możliwe, że trzeba bedzie ja po czasie zmienić na chłodniejszą.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Zadziała na 100% kwestia czasu studzenia i ilości zużytej wody, dodatkowo niepokoi mnie fakt małego styku wody z garnkiem co wpłynie znacznie na czas ( hydromasaż wodno-powietrzny (wodny - dysze poziome z boków).
      Proponuję chłodnicę, nie ma nic lepszego.
      Dodatkowo zazdroszczę tak zimnej wody .

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
        Zadziała na 100% kwestia czasu studzenia i ilości zużytej wody, dodatkowo niepokoi mnie fakt małego styku wody z garnkiem co wpłynie znacznie na czas ( hydromasaż wodno-powietrzny (wodny - dysze poziome z boków).
        Proponuję chłodnicę, nie ma nic lepszego.
        Dodatkowo zazdroszczę tak zimnej wody .
        Zgadzam się z Markiem. Spełni swoje zadanie.
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • Browarmistrz
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.11
          • 46

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
          Myślę, że jeśli będziesz przy tym co pewien czas mieszał brzeczkę, to rezultat powinien być dobry. Kłopot w tym, że woda uzyta do chłodzenia dość szybko sie ogrzeje. Możliwe, że trzeba bedzie ja po czasie zmienić na chłodniejszą.
          Naturalnie zamierzam cyklicznie mieszać brzeczkę, coby wywoływać szybszą wymianę cieplną. Co do szybkiego ogrzania wody - fakt, jej temperatura będzie stopniowo wzrastać, ale pojemnośc wanny, będąca ok. dziesięciokrotnością pojemności 20-litrowej brzeczki, powinna pomóc ten proces spowolnić.

          Układ dyszy jest o tyle korzystny, że będą one uderzały strumieniami wody z dużą siłą w okolicach połowy wysokości gara, co z mojego punktu widzenia jest plusem.

          Oczywiście jeśli chłodzenie moją metodą eksperymentalną będzie zbyt powolne bądź bardzo 'nieekonomiczne', to noszę się z zamiarem zmajstrowania chłodnicy zanurzeniowej.

          Po cichu liczę jednal na to, że zostanę przez wannę i jej mechanizmy mile zaskoczony
          Last edited by Browarmistrz; 2007-01-15, 21:49.

          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            #6
            Myślę, że chłodzenie nie bedzie zbyt powolne - wszak powierzchnia styku garnka z woda nie jest mała (nie chce mi sie tego obliczać i porównywać do chłodnicy).
            Zastanawiam się jakbym to ja robił na Twoim miejscu...
            Pewnie mierzyłbym temp. wody w wannie i jeśli przestałaby ona (temperatura) się znacząco podnosić w odstępie 5 min., to pewnie byłby to dla mnie znak, że czas na wymianę wody.

            Spróbuj i opisz. Może sie to komus kiedys przyda...

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23929

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarmistrz
              Witam wszystkich, Nie chciałem zakładać nowego wątku, ponieważ niewiele dobrego by z tego wynikło, a raczej spowodowałoby pewne zaburzenia strukturalne w forum
              Cholera kolejny co nie chce zakładać nowych wątków, i w efekcie muszę sam to robić
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                #8
                Tytuł jest piękny
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23929

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                  Tytuł jest piękny
                  też mnie urzekł
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                    Myślę, że chłodzenie nie bedzie zbyt powolne - wszak powierzchnia styku garnka z woda nie jest mała (nie chce mi sie tego obliczać i porównywać do chłodnicy).
                    Zastanawiam się jakbym to ja robił na Twoim miejscu...
                    Pewnie mierzyłbym temp. wody w wannie i jeśli przestałaby ona (temperatura) się znacząco podnosić w odstępie 5 min., to pewnie byłby to dla mnie znak, że czas na wymianę wody.

                    Spróbuj i opisz. Może sie to komus kiedys przyda...
                    Witam,
                    Zadałem sbie troche "trudu" i policzyłem.
                    1. Powierzchnia wymiany ciepła 10m chłodnicy zanurzeniowej fi10mm to ok 0.31m2.
                    2. Powierzchnia wymiany ciepła garnka fi 30cm zanurzonego na 25cm to ok 0,24m2

                    Punkt 2 nie uwzględnia dna garnka. Jeżeli postawic garnek na czymś tak by nie stykał sie z dnem wanny i byl zachowany swobodny przepływ wody to powierzchnia wymiany rośnie do 0,31m2 czyli tel samo co wspomnianej chłodnicy zanurzeniowej.

                    Sprawa temperatury wody w wannie.
                    Przy wejściowej temp. wody 6°C i brzeczki 95°C zakładając, że do wanny nalano ok 150litrów wody a garnek z brzeczką waży 25kg to temp. końcowa wody w wannie wyniesie 18,5°C przy brzeczce schłodzonej do 20°C.


                    Obliczenia sa uproszczone ale dają jako takie pojęcie. Dynamika chłodzenia w wannie na pewno bedzie mniejsza niż w przypadku chłodnicy zanurzeniowej (rośnie temp. wody chłodzącej) a ilośc zużytej wody będzie większa jednak takie chłodzenie jest bezinwestycyjne a rurki miedziane do tanich nie należą. Dynamike chłodzenia możnaby podnieść wymieniając część wody.

                    Zastosowane uproszczenia:
                    Ciepło wł. wody, brzeczki, garnka takie samo
                    Nie uwględniono wymiany ciepla do powietrza i odparowania
                    Nie uwzględniono ogrzewania wody w wannie przez otoczenie
                    Wątpliwości mam co do średnicy garnka (nie dorobiłem sie jeszcze właściwego) jakby ktoś podal to raz dwa skoryguje oblicznia.

                    Ps. Nie bijcie z treść i styl - skutek zboczenia zawodowego Poza tym to mój pierwszy post na tym forum
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #11
                      Znalazłem informacje o garnkach i wiem juz, ze mają średnice 36cm (30litrowe) a nie 30 zatem korekta:

                      punkt 2. fi 36cm, zanurzenie 20cm powierzchnia 0,23m2
                      uwzględnienie dna daje powierzchnie wiekszą niż chłodnicy zanurzeniowej 0,33m2
                      Reszta właściciwie bez zmian.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • strzelczyk76
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2003.11
                        • 823

                        #12
                        Podobną wanne mam dłużej, niż sam browar domowy - ale przez myśl mi podobna opcja chłodzenia nie przeszła - wolę sobie w niej tyłek grzać i plecy masować

                        Dlaczego ja taki ciężko kapujący i "chłodnicy" za kilka tys. zł nie wykorzystał - tylko wolał wydać kilkadziesiąt zł na rurkę miedzianą - może dlatego, że nalewanie 100 litrów zimnej wody, a następnie włączenie pompy wodnej o mocy ok. 700-900W na pół godziny, a może dłużej - wydaje mi się... no właśnie - wcale mi się nie wydaje.

                        Do tego blokowanie wanny na godzinę, gdy można w tym czasie umyć nad nią/w niej sprzęt wielkogabarytowy, a jak zrobisz kilkadziesiąt warek - to za każdym razem nalewanie pełnej wanny wody, odpalanie hydromasażu (zakładam że powietrznego nie będziesz używał, bo ci się naplumka wody do garnka) itp. - daj sobie spokój - i tak prędzej czy później zrobisz/kupisz chłodnicę zanurzeniową...

                        a tak półżartem - to można wykorzystać wannę z masażem powietrznym - do napowietrzania już schłodzonej brzeczki
                        NORMALNOŚĆ



                        Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                        Comment

                        • JAckson
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2004.05
                          • 6123

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                          Obliczenia sa uproszczone ale dają jako takie pojęcie. Dynamika chłodzenia w wannie na pewno bedzie mniejsza niż w przypadku chłodnicy zanurzeniowej (rośnie temp. wody chłodzącej) a ilośc zużytej wody będzie większa jednak takie chłodzenie jest bezinwestycyjne a rurki miedziane do tanich nie należą. Dynamike chłodzenia możnaby podnieść wymieniając część wody.
                          Dużą zaletą chłodnicy jest stały przepływ wody chłodzącej, co znacznie intensyfikuje wymianę ciepła (przy odpowiednim podłączeniu króćców powoduje to także naturalną cyrkulację brzeczki). W wannie należałoby cały czas mieszać wodę tworząc przepływ turbulentny zapobiegający powstawaniu warstwy przyściennej.
                          Rozwiązaniem, które dodatkowo zintensyfikowałoby wymianę ciepła w przypadku chłodnicy jest zastosowanie żeber na rurce miedzianej. Wtedy chłodzenie brzeczki przebiegałoby błyskawicznie
                          MM961
                          4:-)

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                            Dużą zaletą chłodnicy jest stały przepływ wody chłodzącej, co znacznie intensyfikuje wymianę ciepła (przy odpowiednim podłączeniu króćców powoduje to także naturalną cyrkulację brzeczki). W wannie należałoby cały czas mieszać wodę tworząc przepływ turbulentny zapobiegający powstawaniu warstwy przyściennej.
                            W wannie z hydromasarzem chyba nie ma z tym problemu Jednak co do ścisłości to warstwa przyscienna wystepuje właśnie w przypadku przepływu turbulentnego. Od intensywności turbulencji zależy jej grubość

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                            Rozwiązaniem, które dodatkowo zintensyfikowałoby wymianę ciepła w przypadku chłodnicy jest zastosowanie żeber na rurce miedzianej. Wtedy chłodzenie brzeczki przebiegałoby błyskawicznie
                            Żebrowanie stosuje sie raczej przy zdecydowanie niższych współczynnikach wnikania ciepła: konwekcji naturalnej w gazach. Tu wystarczyłoby mieszanie
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • JAckson
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2004.05
                              • 6123

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                              Jednak co do ścisłości to warstwa przyscienna wystepuje właśnie w przypadku przepływu turbulentnego. Od intensywności turbulencji zależy jej grubość
                              Chodziło mi o laminarną warstwę powstającą przy powierzchni garnka stojącego w naturalnie cyrkulującej wodzie, która obniża sprawność wymiany ciepła. Wprowadzenie turbulencji powoduje zwiększenie intensywności wymiany ciepła - tyle pamiętam z dawnych czasów.
                              MM961
                              4:-)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X