Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
Chłodzenie w wannie z hydromasażem
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika garfunkelPewnikiem znajdę się w przechmielinach za niemerytoryczny post, ale pragnę zaznaczyć, że żadnej wanny z hydromasarzem, i z żadnym innym masarzem nie chiałabym.
A co do niechęci do masarzy to może się ta grupa zawodowa poczuć dyskryminowana
No i mi wyszedł post OT. Już nie będę.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Chłodzenie w wannie.
Chcę poinformować rozdyskutowane koleżeństwo, że w wannie chłodziłem keg wypełnioniony warką. Chłodzenie jest OK.
Niestety sposób ten ma poważne wady:
1. Duże zużycie wody
2. Poziom czystości łaziennej nijak się nie ma do czystości potrzebnej przy warzeniu. Przy warzeniu jest konieczna czystość sterylna.
3. Konieczność przenoszenia kega do łazienki. Kto ma wannę w kuchni?
Powyższe spowodowało, że jestem na etapie zakupu chłodnicy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Jak przeniosłeś gorącego kega do łazienki
Niestety wszystkie jednogarnkowe systemy to ciężka praca.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomaszChcę poinformować rozdyskutowane koleżeństwo, że w wannie chłodziłem keg wypełnioniony warką. Chłodzenie jest OK.
Niestety sposób ten ma poważne wady:
1. Duże zużycie wody
2. Poziom czystości łaziennej nijak się nie ma do czystości potrzebnej przy warzeniu. Przy warzeniu jest konieczna czystość sterylna.
3. Konieczność przenoszenia kega do łazienki. Kto ma wannę w kuchni?
Powyższe spowodowało, że jestem na etapie zakupu chłodnicy.
Sporo osób używa wody z chłodzenia do:
- mycia sprzętów po warzeniu,
- napełniania wanny do kąpieli...
Zamiast zanurzeniowej można też zastosować chłodnicę przeciwbieżną lub wymienni płytowy. To drugie to chyba najlepszy, niestety nie najtańszy w zakupie, sposób chłodzeni brzeczki.
Co do Czystości warzelni. Osobiście piwo robię w piwnicy. Fermentacja również odbywa się w piwnicy. Wokól jest sporo pleśni, jednak nie wpływa to na piwo. Sterylne musi być po prostu wszystko co ma bezpośredni kontakt z ochłodzoną brzeczką lub piwem.Pozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WesolyCo do Czystości warzelni. Osobiście piwo robię w piwnicy. Fermentacja również odbywa się w piwnicy. Wokól jest sporo pleśni, jednak nie wpływa to na piwo. Sterylne musi być po prostu wszystko co ma bezpośredni kontakt z ochłodzoną brzeczką lub piwem.
Mój kocioł zacierno warzelny jest wyposażony w zawór spustowy, który służy do spuszczania płynu po zacieraniu, gotowaniu i chłodzeniu.
Comment
-
-
Są na świecie kompaktowe wymienniki płytowe, a niedługo w Polsce też będąSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Sam odpowiedziałeś.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomaszMój kocioł zacierno warzelny jest wyposażony w zawór spustowy, który służy do spuszczania płynu po zacieraniu, gotowaniu i chłodzeniu.
Zapewne tez byłoby dobrze, żeby brzeczka spływała do przykrytego fermentora, jak rozwiązujesz problem filtracji osadów po chmieleniu i napowietrzanie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderTeż się zastanawiam, czy uszczelnienie obiegu brzeczki nastawnej nie wpłynęło by korzystnie na piwo. Kranik to niezły pomysł, ale do emaliowanego gara chyba go nie dam rady wstawić?
Zapewne tez byłoby dobrze, żeby brzeczka spływała do przykrytego fermentora, jak rozwiązujesz problem filtracji osadów po chmieleniu i napowietrzanie?
Co do napowietrzania - nie mam wystarczającej wiedzy i doświadczenia żeby skomentować. W moim przypadku mogę warkę lać do fermentora bezpośrednio lub przy użyciu węża.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomaszW moim przypadku mogę warkę lać do fermentora bezpośrednio lub przy użyciu węża.
Comment
-
-
Już bez przesady Mam w domu dwa futrzaki z czego jeden sierść gubi na potęgę i nic do gara jakoś jeszcze nie wpadłoSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderPrzy bezpośrednim przelewaniu z pewnością napowietrza się wystarczająco. Ale myślałem, że jeżeli unikasz otwierania gara warzelnego, to może masz też jakiś patent na przelanie brzeczki wężem do zamkniętego fermentora.
Comment
-
Comment