Pomiar gęstości refraktometrem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
    Majac do wyboru zakup tego urzadzenia, a wpakowanie tej samej sumy w inny sprzet... inny sprzet wygrywa. Wedlug mnie mimo ,ze urzadznie jest wygodne itd, malo kiedy faktycznie jest przydatne. Po 20-30 warce bedzie wiadomo mniej wiecej jaka gestosc wyjdzie.(Pozatym czy +- 10% piwowarom amatorom przeszkadza?) W chwili obecnej sporadycznie uzywam sprztu do pomiaru Blg. A jeszcze zadziej podczas fermentacji, po prostu staram sie minimalizowac szanse na zakazenie mlodego piwa jakimis bakteriami, a jakakolwiek czynnosc ,czy pobieranie probek, czy zanurzenie splawika zwieksza ryzyko zakarzenia. A fermentor zawsze mozna zostawic o jeden dzien dluzej w spokoju jak nie jestesmy pewni czy przenosic do butelek/beczek/cicha fermentacje.
    Mając do dyspozycji 40$ wolałbym kupić menzurkę szklaną, termometr ciekłokrystaliczny z sondą na kabelku, balingometr i korzystać z przeliczeń programu ProMash.
    Last edited by DanielJakubowski; 2007-01-31, 09:10.
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • Wesoly
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.10
      • 371

      #17
      Spokojnie można mierzyć gęstość brzeczki w dowolny stadium fermentacji jak i po niej za pomocą refraktometru.
      Jedyne co trzeba znać to gęstość początkową. Następnie wklepujemy dane z refraktometru do ProMascha i wynik gotowy. Sprawdzane wielokrotnie z profesjonalnymi termo-areometrami z podziałką 0,1Blg.
      W przypadku pomiaru refraktometrem i przeliczeniu gęstości końcowej przez program odchyłka w stosunku do pomiaru pływakiem nie przekraczała 0,1Blg.
      Pozdrawiam, Wesoły

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
        Spokojnie można mierzyć gęstość brzeczki w dowolny stadium fermentacji jak i po niej za pomocą refraktometru.
        Jedyne co trzeba znać to gęstość początkową. Następnie wklepujemy dane z refraktometru do ProMascha i wynik gotowy. Sprawdzane wielokrotnie z profesjonalnymi termo-areometrami z podziałką 0,1Blg.
        W przypadku pomiaru refraktometrem i przeliczeniu gęstości końcowej przez program odchyłka w stosunku do pomiaru pływakiem nie przekraczała 0,1Blg.
        A to cenna uwaga.
        Mógłbyś napisać ścieżkę prowadzącą do tego kalkulatora w Pro Mashu?

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
          No to chyba Wielki_B wystarczająco jasno to wyraził. Refraktometr przydaje się tylko do pomiaru cukrów w brzeczce nastawnej. Później kłamie wręcz bezczelnie.
          Pozwolę sobie zauważyć, że refraktometr jako taki nie kłamie. On po prostu mierzy współczynnik załamania światła a ten zmienia się w trakcie fermentacji inaczej niż gęstość brzeczki. Wytwarzający się z cukrów alkohol etylowy obniża gęstość brzeczki jednocześnie zwiększa (nieznacznie) jej współczynnik refrakcji (oczywiście na skutek ubytku cukrów mierzony współczynnik refrakcji będzie się obniżał z postępem fermentacji).
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • olorider
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.01
            • 123

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adanjan
            ale mam już dosyć ciagłego pomiaru gęstości (zwłaszcza w trakcie fermentacji) poprzez pobieranie 150ml do pomiaru balingometrem, trochę szkoda mi piwa i czasu na dezynfekcje i mycie.....
            Ja balingometr dezynfekuję przecierając go spirytusem i mierzę bezpośrednio w fermentorze. Szybko i jak na razie skutecznie. Pomiaru dokonuje dwa do trzech razy: przed zadaniem drożdży(z ciekawości), po fermentacji burzliwej(jeśli mam wątpliwości co do jej przebiegu), przed butelkowaniem(też z ciekawości)

            Comment

            • adanjan
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.08
              • 77

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
              Spokojnie można mierzyć gęstość brzeczki w dowolny stadium fermentacji jak i po niej za pomocą refraktometru.
              Jedyne co trzeba znać to gęstość początkową. Następnie wklepujemy dane z refraktometru do ProMascha i wynik gotowy. Sprawdzane wielokrotnie z profesjonalnymi termo-areometrami z podziałką 0,1Blg.
              W przypadku pomiaru refraktometrem i przeliczeniu gęstości końcowej przez program odchyłka w stosunku do pomiaru pływakiem nie przekraczała 0,1Blg.
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
              A to cenna uwaga.
              Mógłbyś napisać ścieżkę prowadzącą do tego kalkulatora w Pro Mashu?
              Też z przyjemnością poznałbym tą opcję, można prosić o jakiś zrzut ekranu z komentarzem co gdzie i jak?

              Comment

              • angasc
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.04
                • 977

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                Pozwolę sobie zauważyć, że refraktometr jako taki nie kłamie. On po prostu mierzy współczynnik załamania światła a ten zmienia się w trakcie fermentacji inaczej niż gęstość brzeczki. Wytwarzający się z cukrów alkohol etylowy obniża gęstość brzeczki jednocześnie zwiększa (nieznacznie) jej współczynnik refrakcji (oczywiście na skutek ubytku cukrów mierzony współczynnik refrakcji będzie się obniżał z postępem fermentacji).

                Masz oczywiście rację. To było takie uproszczenie z mojej strony. Chodziło mi o to, że nie można bezpośrednio przenieść odczytów z refraktometru na faktyczny poziom cukrów, gdy fermentacja już się rozpoczęła.

                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
                  Masz oczywiście rację. To było takie uproszczenie z mojej strony. Chodziło mi o to, że nie można bezpośrednio przenieść odczytów z refraktometru na faktyczny poziom cukrów, gdy fermentacja już się rozpoczęła.
                  Wiesz ile Blg mają koncerniaki typu Tyskie mierzone refraktometrem? - Aż 6 Blg!
                  Dlatego informacja Wesołego jest dla mnie (nas) b. cenna.
                  Szkoda tylko, że Pro Mash jest tylko w wersji anglojęzycznej, bo z tym u mnie na bakier.
                  W każdym razie zakup refraktometru okazuje się w tym świetle znacznie bardziej celowy.

                  Comment

                  • angasc
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.04
                    • 977

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                    Wiesz ile Blg mają koncerniaki typu Tyskie mierzone refraktometrem? - Aż 6 Blg!
                    Dlatego informacja Wesołego jest dla mnie (nas) b. cenna.
                    Szkoda tylko, że Pro Mash jest tylko w wersji anglojęzycznej, bo z tym u mnie na bakier.
                    W każdym razie zakup refraktometru okazuje się w tym świetle znacznie bardziej celowy.
                    Natomiast dla mnie nie jest celowy. Dla mnie robienie piwa w domu to hobby i przyjemność, a nie praca w laboratorium. Nie obchodzi mnie do ilu stopni piwo mi odfermentowało. Ważne by smakowało mi, mojej małżowince oraz znajomym.
                    Wielki- nie wybierasz się w okolice Warszawy? Pszeniczka mi dojrzała i czeka na opinię.

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
                      Wielki- nie wybierasz się w okolice Warszawy? Pszeniczka mi dojrzała i czeka na opinię.
                      Niestety, nie wybieram się
                      Ale może kiedyś znowu zleci się wiara do Pszowa. Darmowe spanko i jakieś atrakcje + keg z pszowskim lagerem...

                      Comment

                      • angasc
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.04
                        • 977

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                        Niestety, nie wybieram się
                        Ale może kiedyś znowu zleci się wiara do Pszowa. Darmowe spanko i jakieś atrakcje + keg z pszowskim lagerem...
                        Oj, nie kuś, bo nie wiesz co Cię czeka jak przyjadę.

                        Comment

                        • adanjan
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2006.08
                          • 77

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                          A to cenna uwaga.
                          Mógłbyś napisać ścieżkę prowadzącą do tego kalkulatora w Pro Mashu?
                          Chyba znalzałem opcję opisywaną przez Wesołego, znajduje sie ona w zakładce Utilities/Recfractometer/Specific Gravity During Fermetation. Teraz pozostaje potwierdzić we własnej praktyce doświadczenia Wesołego
                          Attached Files

                          Comment

                          • Wesoly
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.10
                            • 371

                            #28
                            Próbowałem wprowadzać w podany prze Ciebie sposób, ale coś się nie zgadzadzało...
                            Ja wchodzę poprzez:
                            - Load Session,
                            - Fermentation,
                            W prawym dolnym rogu jest symbol refraktometru, podajemy tam wynik pomiaru i gotowe.
                            Podstawa jest oczywiście wpisana prawidłowo gęstość początkowa.
                            Refraktometr wykorzystuje do szybkich pomiarów brzeczki przy warzeniu. Przy pomiarach w fermentującego piwa lub już na koniec stopnia odfermentowania stosuje bardzo dokładne termo-areometry. Przecieram spirytusem pływak i mierzę bezpośrednio w tanku.
                            Pozdrawiam, Wesoły

                            Comment

                            • adanjan
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2006.08
                              • 77

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
                              Próbowałem wprowadzać w podany prze Ciebie sposób, ale coś się nie zgadzadzało...
                              Ja wchodzę poprzez:
                              - Load Session,
                              - Fermentation,
                              W prawym dolnym rogu jest symbol refraktometru, podajemy tam wynik pomiaru i gotowe.
                              Podstawa jest oczywiście wpisana prawidłowo gęstość początkowa.
                              Refraktometr wykorzystuje do szybkich pomiarów brzeczki przy warzeniu. Przy pomiarach w fermentującego piwa lub już na koniec stopnia odfermentowania stosuje bardzo dokładne termo-areometry. Przecieram spirytusem pływak i mierzę bezpośrednio w tanku.
                              OK, dzięki za info, już to znalazłem, choć użycie tego nie jest dla mnie jeszcze jasne, poćwiczę na kilku kolejny warkach porównując ze wskazaniami balingometru, to się wyjaśni

                              PS.
                              Reflaktometr sprawuje się super podczas zacierania! Dzięki niemu wysładzanie przebiega pod całkowitą i szybką kontrolą, zawsze wysładzałem 3x4l, bez mierzenia gęstości (studzenie brzeczki do pomiaru jakoś tak zawsze długo trwa...). Teraz widzę że to był błąd i warto mierzyć co wycieka z kadzi filtracyjnej. Robiąc bizowego koźlaka oprócz standardowej ilości piwa udało się mi nazbierać jeszcze prawie 5l brzeczki 11Blg - do refermentacji lub starterka chyba się nadadzą?.

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #30
                                Czy ktoś widzi różnice w odczycie? (temat taki)
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X