Też nieco nad tym myslałem
Podczas zacierania u mnie wystarcza koc (zacieram w kociołku Lidlowym). Dla temp <80 stopni taka izolacja w zupełności wystarcza.
Jako że moje warki mają ok 25l (pojemność kociołka na styk) i z chęci oszczędzenia czasu (jeszcze się wysładza, a częśc brzeczki już wrze) gotuje i chmielę w osobnym garnku na gazie.
I tu:
Pianki typu karimata sie niestety słabo spisują... po stopieniu mają mikre własności termoizolacyjne
Wełna - bardzo dobry materiał...tylko słabo odporny na wilgoć (traci sporo na termoizolacyjności) i nieodporna na np. zgniatanie i inne fizyczne maltretowanie (łatwo uszkodzić)
Styropian - nie chce się formować w okrąg są takie sprytne rolki czegoś gdzie naklejone sa niewielkie prostokąty styro, ale tez zauwazyłem że się nadtapia.
Ostatnio oglądałem otuliny z kauczuku syntetycznego gr 18mm które mają temp pracy do 105 stopni. Tym mozna by okleić gar pozostawiając puste jakies 10cm przy samym dnie.
Ja takiej izolacji stosował nie będę, gotowanie jest odpowiednio szybkie i intensywne, ale może komus się przyda.
Straty ciepła też aż tak mnie nie bolą. Garnek grzeje, a więc zakręcam grzejnik w kuchni
Podczas zacierania u mnie wystarcza koc (zacieram w kociołku Lidlowym). Dla temp <80 stopni taka izolacja w zupełności wystarcza.
Jako że moje warki mają ok 25l (pojemność kociołka na styk) i z chęci oszczędzenia czasu (jeszcze się wysładza, a częśc brzeczki już wrze) gotuje i chmielę w osobnym garnku na gazie.
I tu:
Pianki typu karimata sie niestety słabo spisują... po stopieniu mają mikre własności termoizolacyjne
Wełna - bardzo dobry materiał...tylko słabo odporny na wilgoć (traci sporo na termoizolacyjności) i nieodporna na np. zgniatanie i inne fizyczne maltretowanie (łatwo uszkodzić)
Styropian - nie chce się formować w okrąg są takie sprytne rolki czegoś gdzie naklejone sa niewielkie prostokąty styro, ale tez zauwazyłem że się nadtapia.
Ostatnio oglądałem otuliny z kauczuku syntetycznego gr 18mm które mają temp pracy do 105 stopni. Tym mozna by okleić gar pozostawiając puste jakies 10cm przy samym dnie.
Ja takiej izolacji stosował nie będę, gotowanie jest odpowiednio szybkie i intensywne, ale może komus się przyda.
Straty ciepła też aż tak mnie nie bolą. Garnek grzeje, a więc zakręcam grzejnik w kuchni
Comment