Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
A dlaczegoz to?
To nie zajmie wiecej niz minuty...
Idąc w kierunku High Tech, życzyłbym sobie pomiarów on-line.
W innym przypadku zakup pH-metru na 20 litrowe warki to chyba zbytek.
Bardziej przydatny wydaje mi się zakup refraktometru.
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
No, ale to przeciez nie Ty chcesz kupic ten ph-metr
Jesli dla Kolegi nie jest zadnym utrudnieniem - a mysle, ze nie jest - koneicznosc schlodzenia kilku ml brzeczki, to chyba moze sobie na niego pozwolic, prawda?
No jesli oczywiscie jest mu niezbedny i powiedzial sobie juz ze dwa razy: "tak , musze go miec "
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
Tu nawet nie o schłodzenie brzeczki chodzi. Generalnie miałem do czynienia z pH-metrami, zapewne nikłe w porównaniu do niektórych obecnych na forum, ale jestem w stanie postawić kule przeciwko orzechom, że to jest taki odpowiednik tanich alkomatów.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
No, ale to przeciez nie Ty chcesz kupic ten ph-metr
Jesli dla Kolegi nie jest zadnym utrudnieniem - a mysle, ze nie jest - koneicznosc schlodzenia kilku ml brzeczki, to chyba moze sobie na niego pozwolic, prawda?
No jesli oczywiscie jest mu niezbedny i powiedzial sobie juz ze dwa razy: "tak , musze go miec "
Kombinuję jeno, czy warto czy nie. Przeto postawiłem się w roli codera
Kolejny argument na NIE, to konieczność regularnej kalibracji pH-metrów
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
Kolejny argument na NIE, to konieczność regularnej kalibracji pH-metrów
Tak, właśnie doczytałem. Kalibracja co miesiąc, wymiana elektrody co rok tez mi komfort. Zostaję przy paskach, zawsze dadzą dobry odczyt, niezależnie od kalibracji, temperatury itp., tyle, że mają, wąski zakres i są nieco za kosztowne, przynajmniej te z oferty BA - a chciałbym mierzyć nie tylko zacier, ale i wodę do wysładzania.
Coder, powiedz mi jedno bo jestem w Twoim przypadku tym zafascynowany, dlaczego chcesz zajmować się takimi pierdołami? Konkursy piwne wygrywają piwa, których autorzy nie mają inklinacji badania osnowy wszechświata i wody wodociągowej, więc po co? pH-metr jest dosyć skomplikowanym urządzeniem, przy czym porządny, który wymaga roztworów kalibrujących oraz trzymania sondy w odpowiednim roztworze, zdecydowanie kosztuje znacznie więcej niż 150pln.
Przy jakiejś okazji dam Ci parę piw zrobionych bardzo luźno zrobionych (że parę minut wte czy we wte, żadna różnica itp.), wysoko ocenionych przez Belga-mistrza piwowara na usługach największego belgijskiego sklepu i przekonasz się, że tak naprawdę gra nie jest warta świeczki.
Comment