PH - metr elektroniczny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    PH - metr elektroniczny

    Ktoś z was używa PH mertu elektonicznego?
    Czy taki się nada?
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    Raczej do bardzo przybliżonych pomiarów.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
      Ktoś z was używa PH mertu elektonicznego?
      Czy taki się nada?
      Spójrz na temperaturę pracy.
      Odpada.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #4
        I temperatura pracy jest tu pewnie najmniejszym problemem.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • Krzysztof
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.04
          • 1689

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
          I temperatura pracy jest tu pewnie najmniejszym problemem.

          Zgadza się. Zawsze można próbke schłodzić.
          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
          www.twojmalybrowar.pl

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
            Zgadza się. Zawsze można próbke schłodzić.
            Jeśli miałbym jeszcze chłodzić próbkę, to tym bardziej pomysł wydaje się być kiepski.
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • naczelnik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 1884

              #7
              A dlaczegoz to?
              To nie zajmie wiecej niz minuty...
              Popieram domowe browary!

              Polakom gratulujemy naczelnika

              Zamykam browar.
              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

              Comment

              • huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                A dlaczegoz to?
                To nie zajmie wiecej niz minuty...
                Idąc w kierunku High Tech, życzyłbym sobie pomiarów on-line.
                W innym przypadku zakup pH-metru na 20 litrowe warki to chyba zbytek.
                Bardziej przydatny wydaje mi się zakup refraktometru.
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • naczelnik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 1884

                  #9
                  No, ale to przeciez nie Ty chcesz kupic ten ph-metr
                  Jesli dla Kolegi nie jest zadnym utrudnieniem - a mysle, ze nie jest - koneicznosc schlodzenia kilku ml brzeczki, to chyba moze sobie na niego pozwolic, prawda?
                  No jesli oczywiscie jest mu niezbedny i powiedzial sobie juz ze dwa razy: "tak , musze go miec "
                  Popieram domowe browary!

                  Polakom gratulujemy naczelnika

                  Zamykam browar.
                  Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                  gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

                    #10
                    Tu nawet nie o schłodzenie brzeczki chodzi. Generalnie miałem do czynienia z pH-metrami, zapewne nikłe w porównaniu do niektórych obecnych na forum, ale jestem w stanie postawić kule przeciwko orzechom, że to jest taki odpowiednik tanich alkomatów.
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                      No, ale to przeciez nie Ty chcesz kupic ten ph-metr
                      Jesli dla Kolegi nie jest zadnym utrudnieniem - a mysle, ze nie jest - koneicznosc schlodzenia kilku ml brzeczki, to chyba moze sobie na niego pozwolic, prawda?
                      No jesli oczywiscie jest mu niezbedny i powiedzial sobie juz ze dwa razy: "tak , musze go miec "
                      Kombinuję jeno, czy warto czy nie. Przeto postawiłem się w roli codera

                      Kolejny argument na NIE, to konieczność regularnej kalibracji pH-metrów
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                        Kolejny argument na NIE, to konieczność regularnej kalibracji pH-metrów
                        Tak, właśnie doczytałem. Kalibracja co miesiąc, wymiana elektrody co rok tez mi komfort. Zostaję przy paskach, zawsze dadzą dobry odczyt, niezależnie od kalibracji, temperatury itp., tyle, że mają, wąski zakres i są nieco za kosztowne, przynajmniej te z oferty BA - a chciałbym mierzyć nie tylko zacier, ale i wodę do wysładzania.

                        Comment

                        • Maidenowiec
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 2287

                          #13
                          Coder, powiedz mi jedno bo jestem w Twoim przypadku tym zafascynowany, dlaczego chcesz zajmować się takimi pierdołami? Konkursy piwne wygrywają piwa, których autorzy nie mają inklinacji badania osnowy wszechświata i wody wodociągowej, więc po co? pH-metr jest dosyć skomplikowanym urządzeniem, przy czym porządny, który wymaga roztworów kalibrujących oraz trzymania sondy w odpowiednim roztworze, zdecydowanie kosztuje znacznie więcej niż 150pln.
                          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                          Thou shallt not spilleth thy beer!

                          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                          Comment

                          • coder
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.10
                            • 1347

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                            Coder, powiedz mi jedno bo jestem w Twoim przypadku tym zafascynowany, dlaczego chcesz zajmować się takimi pierdołami? .
                            Bo tak lubię

                            Comment

                            • Maidenowiec
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.07
                              • 2287

                              #15
                              Przy jakiejś okazji dam Ci parę piw zrobionych bardzo luźno zrobionych (że parę minut wte czy we wte, żadna różnica itp.), wysoko ocenionych przez Belga-mistrza piwowara na usługach największego belgijskiego sklepu i przekonasz się, że tak naprawdę gra nie jest warta świeczki.
                              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                              Thou shallt not spilleth thy beer!

                              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X