To byłoby kopanie leżącego, więc nie zapytam wprost, ale pytanie Maidenowca przemknęło mi dziś kilkakrotnie przez myśl
PH - metr elektroniczny
Collapse
X
-
-
Ale dlaczego kopanie leżącego? Mnie po prostu strasznie zafascynował fakt, że jeszcze nie bardzo są wyniki (dojrzewanie), a już jest myśl nad zmienianiem wszystkiego łącznie z twardością i pH wody. Wiesz Coder, ja rozumiem że jako informatyk masz bardzo analityczny umysł, ale prawda polega na tym, że w domowym warzeniu piwa jest nie tyle logika co magia.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
[OT] wywody filozoficzne
Wiem, że macie rację; w kazdej dziedzinie najlepsze wyniki osiągają ludzie mający talent, intuicję i odwagę chodzenia na skróty, tym bardziej im bardziej dana dziedzina jest skomplikowana (no, piwowarstwo jest raczej nie bardzo)
A co jak się jest zwykłą miernotą? Pozostaje metodyczne i krytyczne podejście, gromadzenie wiedzy i uczenie się na błędach cudzych i swoich, w ten sposób także można uzyskać doniosłe i zauważalne wyniki - ze dwie warki zrobiłem już naprawdę wyśmienite.
A przede wszystkim bawi mnie to. Jestem inżynierem, lubię robić pomiary kontrolne, szacować odchyłki i sprawdzać czy mieszczą się w zadanej tolerancji, to mój żywioł.
Kiedyś pewnie mi przejdzie, ale wtedy mam nadzieję już będę umiał robić piwo i będę wiedział, gdzie można odpuścić.
Comment
-
-
A widzisz, to trzeba tak od razu. Tylko, że tak naprawdę przy piwie to i chemikiem musisz być. Jak Cię to bawi, spraw sobie porządny pH-metr, bo ten to o kant rzyci obić i jedziesz. Ale mogę się z Tobą założyć, że po 10 warce już zacznie się rutynaSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaKombinuję jeno, czy warto czy nie. Przeto postawiłem się w roli codera
Coder powiedzial juz sobie:" nie, nie chce go miec"Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Kupiłem sobie kiedyś nowy ph-metr na Allegro z 160 zł (w sklepie był za ponad 2 stówy). Jego elektroda nie jest wymienna i nie wiem czy to dobrze czy źle. W instrukcji nic nie pisze o tym, że po czasie elektroda może wykazywac błędne pomiary.
Do tego dokupiłem sobie (bo potem okazało się, że muszę) płyny kalibrujące w sklepie akwarystycznym; cena coś ok. 15 zł za sztukę, a potrzebne są dwie próbki wzorcowe (np. ph 4 i ph 9).
Po użyciu ph-metr, zgodnie z instrukcją, płukam wodą destylowaną.
Mnie ten przyrząd się przydaje, bo pozwala na zrezygnowanie ze stosowania słodu zakwaszającego, który jest niewygodny w użyciu.
Mierzę nim też ph wody do wysładzania, którą czasami zakwaszam odrobiną kwasu mlekowego.
Równie dobrze mógłbym się jednak obyć bez ph-metru. Nie jest on niezbędny w domowych produkcjach. Zresztą moją kranówkę w miarę wystarczająco zakwaszają już same słody jasne - zbijają ph o jakieś 1-1,5 stopnia, przy kranówce ph 7,25-7,5.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BKupiłem sobie kiedyś nowy ph-metr na Allegro z 160 zł (w sklepie był za ponad 2 stówy). Jego elektroda nie jest wymienna i nie wiem czy to dobrze czy źle. W instrukcji nic nie pisze o tym, że po czasie elektroda może wykazywac błędne pomiary.
Do tego dokupiłem sobie (bo potem okazało się, że muszę) płyny kalibrujące w sklepie akwarystycznym; cena coś ok. 15 zł za sztukę, a potrzebne są dwie próbki wzorcowe (np. ph 4 i ph 9).
Po użyciu ph-metr, zgodnie z instrukcją, płukam wodą destylowaną.
Mnie ten przyrząd się przydaje, bo pozwala na zrezygnowanie ze stosowania słodu zakwaszającego, który jest niewygodny w użyciu.
Mierzę nim też ph wody do wysładzania, którą czasami zakwaszam odrobiną kwasu mlekowego.
Równie dobrze mógłbym się jednak obyć bez ph-metru. Nie jest on niezbędny w domowych produkcjach. Zresztą moją kranówkę w miarę wystarczająco zakwaszają już same słody jasne - zbijają ph o jakieś 1-1,5 stopnia, przy kranówce ph 7,25-7,5.
Dlaczego wg Ciebie słód zakwaszający jest nie wygodny w użyciu?Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaIdąc w kierunku High Tech, życzyłbym sobie pomiarów on-line.
W innym przypadku zakup pH-metru na 20 litrowe warki to chyba zbytek.
Bardziej przydatny wydaje mi się zakup refraktometru.
Refraktometr? A po co?Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecA widzisz, to trzeba tak od razu. Tylko, że tak naprawdę przy piwie to i chemikiem musisz być. Jak Cię to bawi, spraw sobie porządny pH-metr, bo ten to o kant rzyci obić i jedziesz. Ale mogę się z Tobą założyć, że po 10 warce już zacznie się rutynaJesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaKombinuję jeno, czy warto czy nie. Przeto postawiłem się w roli codera
Kolejny argument na NIE, to konieczność regularnej kalibracji pH-metrów
Kalibracja to bardzo prosta czynność.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofCiekawe ile razy użyje owego pH-metru?
Kalibracja to bardzo prosta czynność.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaJednak wymaga ważnych roztworów buforowych, procedur, itp.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofDlaczego wg Ciebie słód zakwaszający jest nie wygodny w użyciu?
Dotyczy to zwłaszcza browarów eksperymentalnych, a więc np. domowych.
Wszędzie tam, gdzie znane jest ph wody używanej do zacierania oraz ustalona receptura, określenie ilości słodu zakwaszającego nie stanowi problemu.
W domowym browarnictwie (gdzie często co warka to inny zasyp), moim zdaniem, należałoby mieć pod ręką ph-metr i, w trakcie zacierania, osobno ześrutowany słód zakwaszający, którego stopniowe dodawanie pozwalałoby na dojście do właściwej wartości ph. No i tu dochodzi kwestia czasu potrzebnego do rozpuszczenia kwasu mlekowego zawartego w słodzie.
Moim zdaniem, znacznie łatwiej operować gotowym, płynnym kwasem.
Zwłaszcza, że można nim zakwasić wode do wysładzania, w przeciwieństwie do słodu zakwaszającego.
Tak czy inaczej uważam, że przejmowanie się kwestią odczynu zacieru w browarnictwie domowym, nie jest tym czym piwowar powinien sobie ekstra zaprzątać głowę. Po doświadczeniach z ph-metrem zakwaszam jedynie zaciery wybitnie pilsowe.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BDlatego, że wygodniejszy w użyciu jest kwas, np. mlekowy.
Dotyczy to zwłaszcza browarów eksperymentalnych, a więc np. domowych.
Wszędzie tam, gdzie znane jest ph wody używanej do zacierania oraz ustalona receptura, określenie ilości słodu zakwaszającego nie stanowi problemu.
W domowym browarnictwie (gdzie często co warka to inny zasyp), moim zdaniem, należałoby mieć pod ręką ph-metr i, w trakcie zacierania, osobno ześrutowany słód zakwaszający, którego stopniowe dodawanie pozwalałoby na dojście do właściwej wartości ph. No i tu dochodzi kwestia czasu potrzebnego do rozpuszczenia kwasu mlekowego zawartego w słodzie.
Moim zdaniem, znacznie łatwiej operować gotowym, płynnym kwasem.
Zwłaszcza, że można nim zakwasić wode do wysładzania, w przeciwieństwie do słodu zakwaszającego.
Tak czy inaczej uważam, że przejmowanie się kwestią odczynu zacieru w browarnictwie domowym, nie jest tym czym piwowar powinien sobie ekstra zaprzątać głowę. Po doświadczeniach z ph-metrem zakwaszam jedynie zaciery wybitnie pilsowe.
W sumie pH nie jest najważniejszym problemem podczas zacierania w domu.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofZ tą rozpuszczalnością to nie ma problemu. Sam praktykuję z tym na codzień.
W sumie pH nie jest najważniejszym problemem podczas zacierania w domu.
Czy zakwaszacie wodę do wysładzania?
Comment
-
Comment