Butelki 650 ml

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mlodedrwale
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.02
    • 19

    Butelki 650 ml

    No właśnie, czy takie butelki (jak po żywcu, lechu, królewskim itp.) nadają się do piwa domowego, czy nie wybuchają itp?

    Szukałem informacji na forum ale nic nie znalazłem.


    Pozdrawiam!
    Rady eksperta piwowara: ;)
    http://www.kp.pl/artykuly.xml?id=5
  • a_szypura
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.08
    • 23

    #2
    Mam, używam
    U mnie nie wybuchają.

    Comment

    • Sherman
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.09
      • 305

      #3
      Oczywiście że się nadają. Po standardowym umyciu i zdezynfekowaniu. Wielkość butelki nie ma znaczenia tylko trzeba zachować proporcje z surowcem do refermentacji.
      A wybuchnąć może każda butelka jeśli dasz za dużo glukozy do refermentacji wzrasta wtedy ciśnienie i butelka wybucha, czego Ci oczywiście nie życzę.

      Comment

      • mlodedrwale
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.02
        • 19

        #4
        Dzięki, bałem się, że są one może wykonane z cieńszego szkła, czy coś w tym stylu.
        A co do zachowania proporcji glukozy, to i tak wsypuję całą rozpuszczoną glukozę do baniaka, do którego dekantuję piwo z cichej, więc mam pewność, że w każdej butelce będzie takie samo stężenie.

        Pozdrawiam!
        Rady eksperta piwowara: ;)
        http://www.kp.pl/artykuly.xml?id=5

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23960

          #5
          ale jednak są z cieńszego szkła niż standardowe EURO, Vichy, NRW, bączki, więc de facto są bardziej podatne na eksplozje Choć oczywiście przy umiarkowanym dozowaniu surowca refermentacyjnego nie powinno im się za wiele stać (o ile główny etap fermentacji został zakończony przed rozlewem ). No i kołnierz niewygodny, bo krótki i można ukruszyć podczas "gretowania".
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • mlodedrwale
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.02
            • 19

            #6
            Ok, ale zakładając, że piwo jest całkowicie dofermentowane, to ile glukozy można dodać, żeby piwo nie było bardziej nagazowane niż przemysłowe (siakieś tyskie, królewskie)? Bo standardowo podaje się duży rozżut - 120 - 200 g glukozy na 20 l. piwa. Nie chodzi mi tu o naśladowanie piw przemysłowych, tylko o to, żeby nie przedobrzyć używając butelek 650 ml.

            Pozdrawiam!
            Rady eksperta piwowara: ;)
            http://www.kp.pl/artykuly.xml?id=5

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlodedrwale
              Ok, ale zakładając, że piwo jest całkowicie dofermentowane, to ile glukozy można dodać, żeby piwo nie było bardziej nagazowane niż przemysłowe (siakieś tyskie, królewskie)? Bo standardowo podaje się duży rozżut - 120 - 200 g glukozy na 20 l. piwa. Nie chodzi mi tu o naśladowanie piw przemysłowych, tylko o to, żeby nie przedobrzyć używając butelek 650 ml.
              Spokojnie, nic się nie bój. Jak dasz nawet 200g na 20l czyli normę na pszeniczniaka, na 99,9% nic się butelkom nie stanie. Ja butelkuję w jeszcze cieńsze butelki, bo np. 0,33l po Żywcu Niskoalkoholowym i nigdy żadnego granata nie miałem. Aha do 3 Blg to mi rzadko odfermentowuje, zwykle zostaje więcej ekstraktu resztkowego.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #8
                A ja mam pytanie jak najlepiej przechowywać te butelki.
                Pytam, gdyż nie pasują do skrzynek, do zielonych euro wchodzi 18 szt. ale szyjki wystają i nie można układać jedno na drugie.
                Ma ktoś jakiś sposób?
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                  A ja mam pytanie jak najlepiej przechowywać te butelki.
                  Pytam, gdyż nie pasują do skrzynek, do zielonych euro wchodzi 18 szt. ale szyjki wystają i nie można układać jedno na drugie.
                  Ma ktoś jakiś sposób?
                  Dogadaj się w sklepie, żeby ci odłożyli kartony po takim piwie.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • peter007
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.06
                    • 2820

                    #10
                    Ja butelki 0,6 jak i te po grolshu i innych szerokich z krachlą wrzucam do skrzynek po winie. Są wysokie i szyjki nie wystają, co umożliwia stawianie jednej na drugiej. Minusem jest to, że mieści się w nich tylko 12 sztuk
                    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X