Rejestrator temperatury fermentacji
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
W takim razie pozwole sobie zakwestionowac twierdzenie z opracowania o stalym utrzymaniu temperatury w którym pisze sie o pasach grzewczych (dostepnych min. w browamatorze).
A skoro pozostaje to kwestia sporna, to czyz opracowanie nie powinno byc rzetelnym kompendium wiedzy ?
ps co do rownomiernego ogrzewania, to oczywiscie zgodze sie, ze napewno wystepuja pewne roznice ale rozklad temperatur nie jest az tak duzy.Comment
-
Może czegoś nie zrozumiałem, ale dla mnie dość kuriozalnym jest, że piwowar domowy, dysponujący pomieszczeniem o temp. ok. 8 st. C bawi się w dogrzewanie brzeczki do temp. 20 st. C.
No bo w takim pomieszczeniu nie fermentuje się piw górnej fermentacji, lecz bazuje się na na jego dobrodziejstwach i robi się lagery - wszak temperatura to idealna!
Jeśli jednak, z różnych przyczyn, w takim pomieszczeniu chcesz dogrzewać brzeczki górnej fermentacji, to pomysł jest dobry.
I nie masz się co przejmować rzekomym problemem równomierności temparatur w fermentowanej brzeczce, bo ta - na etapie f. burzliwej - bez Twojego udziału, miesza się sama w sobie dość intensywnie.Comment
-
Comment
-
Comment
-
Panowie... ta dyskusja prowadzi tylko do jednego... Niczego sensownego poza wnioskiem, że istnieje problem stałego utrzymania temperatury fermentacji. Tak jak i jej ogrzania w warunkach naglego ochlodzenia jak i oziebienia, kiedy zrobi się za gorąco. Ja tylko podałem tani sposób aby przedziwdziałać jej zbytniemu oziębieniu. Finito. Co z tym zrobicie Wasza sprawa. Dodam, że koszt takiego zestawu wynosi 60 zł i piwo stawiam, że jest o wiele bardziej sprawny niż ten z browamatora. PozdroComment
-
Comment
-
W takim razie pozwole sobie zakwestionowac twierdzenie z opracowania o stalym utrzymaniu temperatury w którym pisze sie o pasach grzewczych (dostepnych min. w browamatorze).
A skoro pozostaje to kwestia sporna, to czyz opracowanie nie powinno byc rzetelnym kompendium wiedzy ?
.
opracowania nie są wynikiem skompilowania rozproszonej wiedzy absolutnej, tylko próbą zebrania obecnej w danym miejscu i czasie wiedzy na dany temat (także tej wiedzy w głowie autora). Nie ma w tym nic dziwnego, że coś gdzieś może się nie zgadzać. Opracowania nie są dziełami zamkniętymi, co jakiś czas będą uaktualniane o nową wiedzę o ile będzie chęć w narodzie do dyskusji na ich temat- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Po mojej wypowiedzi w temacie http://browar.biz/forum/showthread.php?t=65060&page=10 zostałem poproszony o kilka uwag na temat pomiaru temperatury za pomocą czujników DS1820. Nie napiszę nic odkrywczego bo temat był już wałkowany na forum a i w necie jest dobrze opisany ale może takie odświeżenie tematu komuś pomoże.
To może najpierw dawka wiedzy. Tu: http://www.elektroda.net/dla_kompa/ds1820/ lub tu: http://odya.net/ds1820/ jest to nieźle opisane.
Czujnik DS18B20 kupiłem oczywiście na Allegro (4,50 zł/szt.), resztę drobiazgów można kupić w najblizszym sklepie elektronicznym. Wszystko razem kosztowało kilkanaście złotych (najdroższy był chyba wtyk DB9 z obudową). Poniżej obrazki interfejsu zmontowanego wewnątrz obudowy DB9 i czujnika podłączonego do przewodów.
Do odczytu i rejestracji temperatury można wykorzystać sterownik mikroprocesorowy z wyświetlaczem lub po prostu komputer z portem RS232. Są do tego programy pod Windows (jak choćby: http://termik.ok.9x.pl/) lub Linux (np. http://www.digitemp.com/software.shtml).
Układ wykorzystuję do pomiaru temperatury fermentacji - jeden czujnik mierzy temperaturę powietrza w pomieszczeniu, drugi temperaturę brzeczki. Fermentację prowadzę w szklanych gąsiorach (zwykle warki mają po około 45 litrów a gąsior 54l). Gąsior stawiam w okrągłym, głębokim pojemniku budowlanym, owijam ręcznikiem a do pojemnika wlewam wodę, którą łatwo schłodzić (lodem) lub podgrzać. Czujnik montuję na zewnątrz gąsiora, taśmą samoprzylepną. Szkło pod czujnikiem pokrywam miejscowo silikonem (dla lepszego przewodnictwa cieplnego) a od zewnątrz okładam kawałkiem styropianu i oklejam szczelnie taśmą.
Jedynym komputerem pracującym u mnie bez przerwy jest "serwer" z Ubuntu wykorzystywany jako router i firewall do Neostrady. Wykorzystuję więc digitemp - pakiet dostepny w dystrybucji. Wywołuję go z crona co 15 minut a wyniki zapisuję (po obróbce) do pliku tekstowego. A potem to już elementarz: import do Excela i zasilenie wykresu zaimportowanymi danymi.
Przykładowe wykresu poniżej (pszeniczne warzone w sierpniu i aktualnie fermentujący lagerek) .
Na wykresie pszenicznego świetnie widać chłodzenie brzeczki w wodzie, potem schładzanie przez dodawanie lodu do wody i w końcu wzrost temperatury na skutek bardzo burzliwej fermentacji. Widać też jak wpływa woda i owinięcie butli mokrym ręcznikiem na obniżenie temeperatury brzeczki poniżej temperatury powietrza. Na drugim wykresie widać z kolei dokładnie jak stopniowo schładzałem pomieszczenie (uchylając okienko w piwnicy) i kiedy usunąłem wodę z pojemnika i temperatura fermentującej brzeczki zaczęła wzrastać powyżej temperatury otoczenia.Comment
-
Temat może i wszędzie był wałkowany ale ja nigdzie (a dotarłem nawet na strony opisujące układ w języku wegierskim) nie znalazłem odpowiedzi na pytanie: jak zainicjalizować magistralę 1-wire?
Otóż zmontowałem układ, przystawkę. Termometry wsadziłem w sondy. Wielokrotnie je testowałem programem Lampomittari. Działają! Wszystko jest OK, ale...
Postanowiłem napisać program mierzący temperaturę - ściśle dedykowany piwowarstwu.
Narzędziem miał być Excel (łatwość tworzenia wykresów + VBA, do stworzenia kodu odczytującego wskazania, obsługi alarmów...)
Metod jest wiele. Kontrolka MSComm, inpout32, wywoływanie funkcji windowsowych...
Napisałem mnóstwo linii kodu zakładając, że układ zainicjalizuje bajt 11111110, w którym przy baudrate 1200 ostatnie "0" wywoła stan niski o czasie trwania 833ms (1-wire podobno resetuje się impulsem niskim 480-900 ms)
Niestety jakiekolwiek próby komunikacji z magistralą kończą się odpowiedzią typu "echo".
Widziałem kod obsługujący reset pisany w C++, niestety nie potrafię sobie tego przełożyć na VB. Może ktos z Was jest w stanie mi pomóc...Oddam się za sękacz!Comment
-
Comment
-
Coder, sama zabawa w wykonanie układu jest prosta. Lampomittari też da sukces.
Ja wyolbrzymiłem problem nieco (ale po prostu jak już coś zacząłem muszę skończyć) i chwytam sie deski ostatniej (elektroda.pl milczy)
Jakby co służę pomocą. Niedaleko mam wolumen (cena DSa nieco wyższa - 9PLN) ale wszystko na miejscu...Oddam się za sękacz!Comment
-
Jeśli można pomarzyć, to chciałbym taki miernik wmontowany w fermentor, z wyswietlaczem ciekłokrystalicznym , pamięcią i łączem RS do zgrania historii zmian temperatury do komputera. I jeszcze może mieć router bezprzewodowy, żeby dało się temperaturę odczytać zdalnie. I niech też przy okazji mierzy Blg.Comment
-
Jakaś kakofonia wśród postów powstała (wywołana przywołaniem różnych modeli DS'ów zapewne).
Myślę, że jeśli chodzi o fermentację należy:
- założyć, że temperatura w pomieszczeniu będzie w miarę stała (moja ogrzewana piwnica ma takie warunki 22°C-23°C);
- fermentację przeprowadzać dodatkowo w odizolowanym środowisku (np styropianowa lodówka);
- zbadać zachowanie się temperatury w takim środowisku jeżeli wprowadzimy doń n pojemników z lodem;
- zbadać zachowanie się temperatury w w/w środowisku po umieszczeniu w nim fermentora (wzburzonego oczywiście);
- temperaturę fermentacji kontrolować doświadczeniem (przy niewielkim wsparciu współczesnej techniki)
Do tego chyba nie potrzeba prądu a jedynie pastylki 1921 lub laptoka z dobrą baterią (jednak prąd...) z podłączona sondą 1820.
Ehh ten przesyt teorii nad treścią...Oddam się za sękacz!Comment
Related Topics
Collapse
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
-
Channel: Islandia
2024-10-27, 00:16 -
-
Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
-
Channel: Belgia
-
-
Ktoś kto tu jeszcze nie był, a został w ten rejon Prahy przywieziony z zawiązanymi oczami, nigdy by nie uwierzył, że jest w stołecznym mieście. Dość wąska, około 6-kilometrowa dolina (Prokopské údolí), którą płynie Dalejský potok to przyrodnicza perełka zachodnich rubieży Prahy....
-
Channel: Czechy
-
-
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
-
Channel: Niemcy
-
-
Rozmowa z autorem książek takich jak:
- Browary Łodzi i regionu, 2011;
- Polskie piwo. Biografia (historia lekko podchmielona), 2018.
edit: kurde, chyba w złym miejscu umieściłem, bardziej do historii by pasowało.
-
Channel: Historia
2021-12-20, 19:45 - Loading...
- Koniec listy.
Comment