Witam,
linki:
opis iButtona:
W załączniku zdjęcie zmontowanego czytnika DS->komputer - wybaczcie wygląd, to prowizorka
TZi
podziele się swoim rozwiązaniem rejestrowania temperatury fermentcji.Mało kto ma możliwość doglądania termometru przez cały dzień i noc. Żeby wyjaśnić wątpliwości czy fermentcja odbywa się w założonym przedziale temeratur dobrze jest wrzucić na fermentator rejestrator który przez dzień, tydzień czy miesiąć będzie np co 15 minut rejestrował temperature fermentatora.
Pasuje do tego zadania pastylka iButton DS1921G. Jest to urządzenie średnicy monety, nie wymaga zewnętrzenego zasilania, nie jest zbyt wrażliwe na wilgoć i temperaturę a potrafi zarejestrować temperature z dokładnością ok 0,5 °C przez czas od kilku dni do kilku miesięcy ( czym częściej zbieramy dane tym krócej możemy rejestrować temperture ). Rejestrator podłącza się potem do komputera ( schemat najtańszego interfejsu np tu: http://odya.net/ds1820/ ) i możemy prześledzić co działo się z naszym piwem przez ostatni tydzień.
Jedyny kłopot to zmontowanie / kupno czytnika i kupno samego DS1921 ( niestety ok 50 zł ).
Może to lekka przesada rejestrować temperature jak ma się do dyspozycji pomieszczenie o stałej temperaturze, ale z racji że z zawodu jestem automatykiem przychodzą mi do głowy takie dziwne pomysły. Oczywiście całość opisana wyżej działa u mnie i jak dotąd sprawdza się bez zarzutu.
linki:
opis iButtona:
W załączniku zdjęcie zmontowanego czytnika DS->komputer - wybaczcie wygląd, to prowizorka
TZi
Comment