Zacieranie w lodówce turystycznej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pietruszewskih
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.02
    • 17

    #16
    Do takiego zacierania świetnie nadałby się termos wojskowy. Są takie, które mają zamontowany kranik.
    Żeby życie miało smaczek -
    Raz lagerek, raz koźlaczek.

    Comment

    • flood
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.06
      • 182

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedzi
      A warzysz jak??
      To i ja przyłącze się odkopując stary temat.

      Czy dałoby radę tak;

      1. zacierać w lodówce.

      2. następnie podzielić na dwie części - część do fermentoras - bez chmielenia, a nachmielić podczas warzenia tylko tyle ile pojemność gara - mam taki 12L - i połączyć w fermentorze?

      Czy takie częściowe nachmielenie sprawdzi się, czy to kompletna pomyłka?

      pzdr
      flood

      Comment

      • kham
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 751

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
        To i ja przyłącze się odkopując stary temat.

        Czy dałoby radę tak;

        1. zacierać w lodówce.

        2. następnie podzielić na dwie części - część do fermentoras - bez chmielenia, a nachmielić podczas warzenia tylko tyle ile pojemność gara - mam taki 12L - i połączyć w fermentorze?

        Czy takie częściowe nachmielenie sprawdzi się, czy to kompletna pomyłka?

        pzdr
        flood

        Warzenie to nie tylko chmielenie. Odparowujesz w ten sposób niepotrzebne zwiazki i dezynfekcja.
        Ale możesz przecierz spróbować. Np rezygnując z warzenia całkowicie i chmielac "na zimno".

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
          To i ja przyłącze się odkopując stary temat.

          Czy dałoby radę tak;

          1. zacierać w lodówce.

          2. następnie podzielić na dwie części - część do fermentoras - bez chmielenia, a nachmielić podczas warzenia tylko tyle ile pojemność gara - mam taki 12L - i połączyć w fermentorze?

          Czy takie częściowe nachmielenie sprawdzi się, czy to kompletna pomyłka?

          pzdr
          flood
          Tak to niebardzo, ale moglbys chmielic na 2 razy. najpierw 12l pozniej kolejne 12
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
            To i ja przyłącze się odkopując stary temat.

            Czy dałoby radę tak;

            1. zacierać w lodówce.

            2. następnie podzielić na dwie części - część do fermentoras - bez chmielenia, a nachmielić podczas warzenia tylko tyle ile pojemność gara - mam taki 12L - i połączyć w fermentorze?
            To nie jest dobry pomysł bo chmielić trzeba całą brzeczką ale możesz zrobić ją o wyższym Blg i IBU a w fermentorze rozcieńczyć wodą przegotowaną.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • flood
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.06
              • 182

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              To nie jest dobry pomysł bo chmielić trzeba całą brzeczką ale możesz zrobić ją o wyższym Blg i IBU a w fermentorze rozcieńczyć wodą przegotowaną.
              A da się tak odfiltrować - bo to by wyglądało jak chmielenie z ekstraktów?
              Pytam czy się da - w takim sensie - czy uzywając mniej wody do filtracji - odfiltruje mi niezbędną ilość - czy jak przy normalnym zacieraniu lejecie kolejną porcję do filtratu - to nie wypłukujecie dalszego ekstraktu?

              pzdr
              flood

              PS. pora chyba jednak przestać kombinowac i bić się z myślami - tylko szarpnąć się w końcu na gar...
              fl

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
                A da się tak odfiltrować - bo to by wyglądało jak chmielenie z ekstraktów?
                Pytam czy się da - w takim sensie - czy uzywając mniej wody do filtracji - odfiltruje mi niezbędną ilość - czy jak przy normalnym zacieraniu lejecie kolejną porcję do filtratu - to nie wypłukujecie dalszego ekstraktu?

                pzdr
                flood

                PS. pora chyba jednak przestać kombinowac i bić się z myślami - tylko szarpnąć się w końcu na gar...
                fl
                No jesli chcesz uzyskac dobre efekty to potrzebujesz gar (minimum 5L wiekszy niz twoje potrzeby piwowarskie). I niestety nie ma ucieczki. Popytaj znajomych, ja ku mojemu zdziwieniu znalazlem kilka wsrod rodziny (kiedys powszechnie uzywane do gotowania bielizny), a moze ktos jeszcze ma cos takiego. Pozatym potrzebujesz termometr, opcjonalnie areometr, fermentor i filtrator(lodowka turystyczna ,albo fermentor z np. filtrem z oplotu) i rurka 2m. Reszta to udogodnienia.
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #23
                  Trochę odświeżę temat pytaniem:
                  Czy mash out robi się poprzez dolanie odpowiedniej ilości wrzątku/gorącej wody?

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19267

                    #24
                    A jak inaczej byś to widział? Ja kiedyś włożyłem grzałkę nurkową i drugi raz tego nie zrobię

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10780

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                      Trochę odświeżę temat pytaniem:
                      Czy mash out robi się poprzez dolanie odpowiedniej ilości wrzątku/gorącej wody?
                      Tak, tylko po co?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19267

                        #26
                        Aby wyeliminować enzymy. Wiem do czego zmierzasz... Nie robisz w ogóle tej ostatniej przerwy?

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10780

                          #27
                          W pewnym sensie robię, bywa że pierwsze wody do wysładzania maja prawie 100'C
                          Last edited by anteks; 2014-09-30, 12:58.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19267

                            #28
                            Po prostu wodę do wysładzania masz w wyższej temperaturze. W sumie na to samo wychodzi.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X