Do takiego zacierania świetnie nadałby się termos wojskowy. Są takie, które mają zamontowany kranik.
Zacieranie w lodówce turystycznej
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedziA warzysz jak??
Czy dałoby radę tak;
1. zacierać w lodówce.
2. następnie podzielić na dwie części - część do fermentoras - bez chmielenia, a nachmielić podczas warzenia tylko tyle ile pojemność gara - mam taki 12L - i połączyć w fermentorze?
Czy takie częściowe nachmielenie sprawdzi się, czy to kompletna pomyłka?
pzdr
flood
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedziTo i ja przyłącze się odkopując stary temat.
Czy dałoby radę tak;
1. zacierać w lodówce.
2. następnie podzielić na dwie części - część do fermentoras - bez chmielenia, a nachmielić podczas warzenia tylko tyle ile pojemność gara - mam taki 12L - i połączyć w fermentorze?
Czy takie częściowe nachmielenie sprawdzi się, czy to kompletna pomyłka?
pzdr
flood
Warzenie to nie tylko chmielenie. Odparowujesz w ten sposób niepotrzebne zwiazki i dezynfekcja.
Ale możesz przecierz spróbować. Np rezygnując z warzenia całkowicie i chmielac "na zimno".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedziTo i ja przyłącze się odkopując stary temat.
Czy dałoby radę tak;
1. zacierać w lodówce.
2. następnie podzielić na dwie części - część do fermentoras - bez chmielenia, a nachmielić podczas warzenia tylko tyle ile pojemność gara - mam taki 12L - i połączyć w fermentorze?
Czy takie częściowe nachmielenie sprawdzi się, czy to kompletna pomyłka?
pzdr
flood"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedziTo i ja przyłącze się odkopując stary temat.
Czy dałoby radę tak;
1. zacierać w lodówce.
2. następnie podzielić na dwie części - część do fermentoras - bez chmielenia, a nachmielić podczas warzenia tylko tyle ile pojemność gara - mam taki 12L - i połączyć w fermentorze?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziTo nie jest dobry pomysł bo chmielić trzeba całą brzeczką ale możesz zrobić ją o wyższym Blg i IBU a w fermentorze rozcieńczyć wodą przegotowaną.
Pytam czy się da - w takim sensie - czy uzywając mniej wody do filtracji - odfiltruje mi niezbędną ilość - czy jak przy normalnym zacieraniu lejecie kolejną porcję do filtratu - to nie wypłukujecie dalszego ekstraktu?
pzdr
flood
PS. pora chyba jednak przestać kombinowac i bić się z myślami - tylko szarpnąć się w końcu na gar...
fl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedziA da się tak odfiltrować - bo to by wyglądało jak chmielenie z ekstraktów?
Pytam czy się da - w takim sensie - czy uzywając mniej wody do filtracji - odfiltruje mi niezbędną ilość - czy jak przy normalnym zacieraniu lejecie kolejną porcję do filtratu - to nie wypłukujecie dalszego ekstraktu?
pzdr
flood
PS. pora chyba jednak przestać kombinowac i bić się z myślami - tylko szarpnąć się w końcu na gar...
fl"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziTrochę odświeżę temat pytaniem:
Czy mash out robi się poprzez dolanie odpowiedniej ilości wrzątku/gorącej wody?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
Comment