Keg i co2

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
    Z przykrością, muszę przyznać Ci rację. Piwo niby jest nagazowane, ale po drugim łyku czuję, że to jest prawie piwo. Nabiłem 1 bar i wstawiłem keg do lodówki. Zobaczymy jaki będzie rezultat. Czy da się go nabrać do kufla bez piany. To rozstrzygnie, czy będę używać kegów do piwa czy nie.
    CO2 rozpuszcza się w wodzie jednak powierzchnia, przez która może on wnikać do piwa w 19l wysokim KEGu jest bardzo mała w porównaniu z objętością, w której ma się rozpuścić. Polecam zrobić taki eksperyment: schłodź piwo, nabij KEG do max dopuszczalnego ciśnienia i wstrząsaj zawartością KEGa przez kilkanaście sekund. Wstaw w chłodne miejsce. Powtórz operacje kilka-kilkanaście razy w odstępach godzinnych, może większych. Co jakiś czas, przed wstrząsaniem, kontroluj ciśnienie w KEGu (będzie spadać w miarę rozpuszczania sie CO2, jeżeli spadnie poniżej 1,5 bara nadciśnienia dobij). Po 1-2 dniach takich operacji nasycenie CO2 powinno wrócić do normy. Przed rozpoczęciem rozlewu daj się piwu uspokoić przez kilka godzin a przy samym rozlewie utrzymuj stałe ciśnienie. Rozlewaj tylko schłodzone piwo, rozpuszczalność CO2 pod P=2bary w piwie o temp 8°C jest o 25% większa niż przy 20°C.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • Madar50
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.04
      • 95

      #17
      Dziękuję za rady. Tak zrobię. Wasze

      Comment

      Przetwarzanie...
      X