Warnik do wody, wina, piwa 30 l

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • itkal
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.08
    • 15

    Warnik do wody, wina, piwa 30 l

    Wita serdecznie.
    Mam pytanko, czy ktoś z Was używał może takiego cuda, jeżeli tak to jak to sie sprawdza w praktyce (link do aukcji z warnikiem o mniejszej pojemności http://www.allegro.pl/item214057947_...ktury_vat.html )
    Pozdrawiam
    O każdej porze dnia i nocy, zawsze i wszedzie, w każdych ilościach-PIWO DOMOWE :-)
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    #2
    Mam taki w hotelu, tylko 10 litrowy. Przy jakiejś okazji potestuję w tym celu.

    Comment

    • itkal
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.08
      • 15

      #3
      W teorii powinien sprawdzic sie naprawde dobrze, poniewaz mozna utrzymywac bez problemow zadane temperatury przy zacieraniu i dodatkowo ten sprzet jest w dosc przyzwoitej cenie( 30L ok 455zl). Pytanie jak to bedzie w praktyce? :-)
      Pozdrawiam
      O każdej porze dnia i nocy, zawsze i wszedzie, w każdych ilościach-PIWO DOMOWE :-)

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #4
        W żadnym tego typu kociołku/warniku nie może być mowy o bezproblemowym utrzymywaniu temperatur zacierania. Czujnik temperatury to pewnie jakies bimetalowe ustrojstwo wbudowane pod dnem. Pomijając lokalizację czujnika, jego "dokładność" dyskwalifikuje go do zacierania.
        Pare m-cy temu kupiłem właśnie taki 30-litrowy sprzęt (producentem jest, o ile pamiętam, firma Stalgast). Nie uzyłem go jeszcze ani razu, bo chce go przerobic na automat zacierno/filtracyjno/warzelny, lecz mam okropnego lenia.
        Wybrałem go głównie z uwagi na moc grzałki. Kupiłem przez Internet, gdzie nie było widać czegoś, co może być jego poważnym mankamentem. Otóż na środku dna jest punktowo domocowana (zgrzew) pokrywa (pewnie osłaniająca element grzejny), pomiędzy którą a dnem kociołka jest mała szczelina. Jeśli warnik ten używany byby tylko do czystej wody, to szczelinka ta nie powinna sprawiać większego problemu. Gorzej z lepką brzeczką...
        Miernik poziomu słupa cieczy też może byc kłopotliwy, ale z tego przy zakupie zdawałem sobie sprawę (zawsze można go usunąc i zaślepić).
        O to co jest pomiedzy ww. szczeliną a resztą konstrukcji zamierzałem spytać producenta, ale jakoś nie chce mi się. Może Ty więc odrobisz tę lekcję za mnie.

        Comment

        • Piotras81
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.05
          • 11

          #5
          Warnik

          Witam.
          Odgrzeję temat, bo chcę zakupić jakieś urządzenie głównie do podgrzewania wody, przy wysładzaniu.
          Pytanie, czy ktoś ma lub widział taki warnik?

          Zastanawiam się nad niskiej mocy grzałką i jak długo podgrzewa wodę w maksymalnej objętości?
          Jest jeszcze taki o mocy 3kW, ale i cena x2.

          Ten drugi ze stali szlachetnej.
          Będę wdzięczny za opinie

          Pozdrawiam

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19269

            #6
            Ten pierwszy to model a la ten z Lidla, którego wielu używa po przeróbkach.

            Comment

            • Piotras81
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.05
              • 11

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              Ten pierwszy to model a la ten z Lidla, którego wielu używa po przeróbkach.
              Dzięki za odp. Ja nie planuję w nim zacierać, może z ciekawości kiedyś z ekstraktów
              Rozumiem, że cena adekwatna do jakości? W takim razie chyba się na niego skuszę.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19269

                #8
                Kupowałem za 165 zł bez kranika.

                Comment

                • Piotras81
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.05
                  • 11

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                  Kupowałem za 165 zł bez kranika.
                  No to nie zostaje mi nic innego, jak kupić. Jesteś w stanie powiedzieć, ile czasu zajmuje mu zagotowanie wody w maksymalnej objętości?

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19269

                    #10
                    W pasteryzatorze nie gotowałem jeszcze. Tylko na pokazie warzenia brzeczkę, ale nie monitorowałem wtedy czasu. Warniki są do tego bardziej stworzone, bo są szczelniejsze i grzałka (mam nadzieję) jest mocniejsza niż 1800 W.

                    Comment

                    • Piotras81
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.05
                      • 11

                      #11
                      Dzięki za info.
                      Zaryzykuję tą tańszą opcję, jak coś będzie nie tak podczas eksploatacji, podzielę się opinią.
                      Pozdrawiam
                      Last edited by Piotras81; 2014-07-09, 10:53.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X