Mieszadło

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
    Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje. Z silniczka wychodzi 6 przewodów, lecz tylko jedna para "działa" po podłączeniu do prostownika. Jak sie domyslam 6 przewodów wynika z 3 stopniowości pracy silnika. Dlaczego pozostałe nie działają ? Tylko jeden stopień pracy sprawny ?
    Prawdopodobnie część (2przewody?) odpowiada za wyłączenie napędu gdy wycieraczki są w położeniu spoczynkowym. Musiałbym zobaczyć to Twoje cudo. Musisz rozszyfrować który jest prowadzący/pierwszy (na małym prądzie żebyś nie spalił zasilacza) najlepiej przez mocną żarówkę na 12V np. 45 Amper. W razie zwarcia się zaświeci i nic nie uszkodzisz , połącz szeregowo.

Comment

• intel1000
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.11
      • 55

12V 45 A ??? To będzie jakieś 540 W ! Dla chętnych mogę przygotować takie opracowanie jak znajdę chwilkę czasu jak troszku przerabiając zasilacz AT od PCta otrzymać zasilacz z regulacją napięcia powiedzmy od 9 do 14 V. Dla osób bardziej w temacie powiem że wystarczy stworzyć w takim zasilaczu dzielnik napięcia pomiędzy 5 a 12 V.

Comment

• mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika intel1000 Wyświetlenie odpowiedzi
        12V 45 A ??? To będzie jakieś 540 W ! Dla chętnych mogę przygotować takie opracowanie jak znajdę chwilkę czasu jak troszku przerabiając zasilacz AT od PCta otrzymać zasilacz z regulacją napięcia powiedzmy od 9 do 14 V. Dla osób bardziej w temacie powiem że wystarczy stworzyć w takim zasilaczu dzielnik napięcia pomiędzy 5 a 12 V.
        Wyłowiłeś mój błąd miało być oczywiście 12V i 45W.

Comment

• intel1000
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.11
          • 55

, wiem. Widze że mieszkamy niedaleko siebie. Może kiedyś uda się spotkać i wymienić jakimiś doświadczeniami prędzej elektronicznymi niż piwowarskimi bo w piwie to dopiero startuje.

Comment

• mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

, wiem. Widze że mieszkamy niedaleko siebie. Może kiedyś uda się spotkać i wymienić jakimiś doświadczeniami prędzej elektronicznymi niż piwowarskimi bo w piwie to dopiero startuje.
            Widzę, że używasz Skype więc możemy się zdzwonić. Elektroniką też się bawię http://pl.youtube.com/watch?v=MkZ5HJitz6Y

Comment

• Infam
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.05
              • 715

[...]Dla chętnych mogę przygotować takie opracowanie jak znajdę chwilkę czasu jak troszku przerabiając zasilacz AT od PCta otrzymać zasilacz z regulacją napięcia powiedzmy od 9 do 14 V. Dla osób bardziej w temacie powiem że wystarczy stworzyć w takim zasilaczu dzielnik napięcia pomiędzy 5 a 12 V.
              W moim przypadku mieszadła kręcone były bądź zasilaczami na bazie toroidalnego z własnoręcznie robionymi odczepami (jako regulacja napięcia) + mostek gretza i duuuży elektrolit, bądź właśnie z zasilacza od PC. Ale w przypadku tego ostatniego nie miałem regulacji napięcia. A swego czasu miałem jeszcze zasilacz na zwykłym trafo + stabilizator z regulacją U.
              Jeśli chodzi o regulację napięcia w zasilaczach od PC to zapraszamy do aktywności.
              Pisałeś o dzielniku napięcia, mam ndzieję, że nie na rezystorach

Nie należy jednak zapominać o najważniejszym: mieszadła natleniają (raczej napowietrzają) zacier!!!
              (Przepraszam ze swej strony za tamten wątek)
              "Dużo to nie znaczy Dobrze
              Dobrze znaczy dużo"

Comment

• sebanek
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2009.02
                • 178

Dziś zrobiłem i wypróbowałem chyba najprostsze w wykonaniu domowym sposobem mieszadło. Składa się ze stelaża z trzech kawałków drewna, wiertarki kupionej w hipermarkecie za 30zł i mieszadła budowlanego. Wszystko wskazuje na to, że się sprawdziło. Największy mankament to hałas podczas mieszania (jak to wiertarka). Kręcić trzeba w lewo, bo wówczas młóto jest wciągane z brzegów gara do środka, co zapewnia bardzo równomierny rozkład temperatury i nie grozi wychlapaniem zacieru.
                Attached Files
                Last edited by sebanek; 2010-09-25, 16:05.

Comment

• hasintus
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.07
                  • 850

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dziś zrobiłem i wypróbowałem chyba najprostsze w wykonaniu domowym sposobem mieszadło. Składa się ze stelaża z trzech kawałków drewna, wiertarki kupionej w hipermarkecie za 30zł i mieszadła budowlanego. Wszystko wskazuje na to, że się sprawdziło. Największy mankament to hałas podczas mieszania (jak to wiertarka). Kręcić trzeba w lewo, bo wówczas młóto jest wciągane z brzegów gara do środka, co zapewnia bardzo równomierny rozkład temperatury i nie grozi wychlapaniem zacieru.
                  Moim zdaniem to nie ma sensu, za duże obroty ( brzeczka napowietrza się i siły ścinające źle wpływają na zacieranie), sądząc po konstrukcji musisz i tak trzymać wiertarkę podczas kręcenia to już lepiej mieszać łyżką lub nie mieszać w ogóle. Mieszadło budowlane się nie nadaje stel ocynkowana wchodzi w reakcję z brzeczką.

Comment

• sebanek
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.02
                    • 178

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                    Moim zdaniem to nie ma sensu, za duże obroty ( brzeczka napowietrza się i siły ścinające źle wpływają na zacieranie), sądząc po konstrukcji musisz i tak trzymać wiertarkę podczas kręcenia to już lepiej mieszać łyżką lub nie mieszać w ogóle. Mieszadło budowlane się nie nadaje stel ocynkowana wchodzi w reakcję z brzeczką.
                    Obroty są regulowane i przy ustawieniu ich na minimum młóto porusza się z prędkością jak przy intensywnym mieszaniu ręcznym, brzeczka się nie napowietrza, a jeśli już to chyba i tak mniej niż przy mieszaniu ręcznym, gdyż młóto bardzo płynnie cyrkuluje w garze. Warunkiem jest mieszanie w lewo. Przy mieszaniu w prawo rzeczywiście prędkość (nawet ta minimalna) była za duża i zacier poruszał się szybko, w środku tworzył się wir i dochodziło nawet do wychlapywania brzeczki. Poza tym były duże różnice w temperaturze zacieru. Przy obrotach w lewo, czyli cyrkulacji ściągającej zacier ze ścian gara do środka temperatura rozkłada się bardzo równomiernie, a zacier miesza się spokojnie. Przy muciu gara okazało się, że nie ma nawet minimalnych śladów przywierania zacieru do dna. Trzymać wiertarki nie trzeba, bo jest blokada obrotów. Nie rozumiem o jakie siły ścinające Ci chodzi. A czy stal ocynkowana wchodzi w reakcję z brzeczką - może i tak, ale jakie będą tego skutki okaże się przy degustacji. Mieszadło to traktuję jako eksperyment. Być może okaże się udany, a może nie. Zobaczymy.

Comment

• Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

Ja tam podczas zacierania lubie "stać na warcie" z drewnianą łyżką w ręku....

Comment

• wesolcmg
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.10
                        • 78

Wracając do tematu mieszadła, to jak podłączyć ten silnik bo nie chce coś spalić znając szczęście
                        Foto w załączniku.
                        Attached Files

Comment

• Singer67
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2013.10
                          • 23

Mieszadło...

Witam wszystkich...
                          Jestem tu nowy... czytam i staram się chłonąć wiedzę...ale niestety nie mam pojęcia o elektryce tudzież elektronice a chcę zorganizować sobie właśnie mieszadło z silnika wycieraczek. Wymieniacie się doświadczeniem, spostrzeżeniami prowadząc dość obszerną dyskusję. Miło się coś takiego czyta tylko dla kogoś kto nie dysponuje taką wiedzą nic to nie daje! Jest po prostu dla mnie za wielka! Ta wiedza... Nie ogarniam tego....
                          Żeby nie było...!
                          Nie "idę" na łatwiznę w związku z czym pytanie moje brzmi:
                          Jakiego silniczka mam szukać? Marka samochodu)
                          Jaki motoreduktor dobrać do w/w silniczka?
                          Chyba, że nie jest potrzebny...
                          Jakiego rodzaju zasilanie? Etc;
                          Proszę tylko o nie robienie mi wykładu nt; prądów itd; bo to nic nie da!
                          Jeśli możecie to wrzućcie mi konkretne linki na konkretne przedmioty lub konkretny zestaw urządzeń wtedy postaram się to sobie załatwić. Dam elektrykowi czy też elektronikowi a on już będzie wiedział co z tym zrobić.

Comment

• Singer67
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2013.10
                            • 23

Mieszadło cd..

Znalazłem coś takiego...

i specyfikacja tegoż....
                            Czy można by było to wykorzystać?

2IK6GN-C 36k MOTOREDUKTOR Z SILNIKIEM INDUKCYJNYM

prędkość obrotowa pod obciążeniem
                            obr/min
                            8
                            moment obrotowy
                            kg.cm; N.m
                            30; 2,9
                            moc mechaniczna na wale
                            W
                            6
                            napięcie zasilania, częstotliwość
                            V / Hz
                            230 / 50
                            prąd pobierany
                            A
                            0,12
                            kondensator (w zestawie z silnikiem)
                            uF
                            0,8
                            kierunek obrotów

przełączany
                            ułożyskowanie wału wyjściowego

toczne kulkowe
                            masa
                            kg
                            1,2
                            temperatura otoczenia
                            st. C
                            -20…40
                            przyrost temperatury
                            st. C
                            <75
                            hałas
                            dB
                            <50
                            Zastosowany silnik indukcyjny o prędkości obrotowej przed redukcją 1200 obr/min. Ta niewielka prędkość oraz brak szczotek i komutatora umożliwiają stosunkowo cichą pracę i zwiększają trwałość reduktora. W pokazanym motoreduktorze zastosowano przekładnię 50-krotną. Silnik posiada trzy przewody podłączeniowe i kondensator, co umożliwia łatwe przełączanie kierunku obrotów, np. pojedynczym przełącznikiem. Schemat połączeń na naklejce znamionowej silnika. Długość reduktora L=42mm.
                            Attached Files

Comment

• anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10769

Ja ma cos w ten deseń

Mniej książków więcej piwa

Comment

• wesolcmg
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2010.10
                                • 78

Ja kupiłem tańszą (135zł) wersję motoreduktora na 24V 0,7A 45obr/min 1,9Nm 20kg/cm zaś obciążenie promieniowe 10kg a osiowe 5kg.
                                Kupiłem wersje na 24v bo nie miałem dobrego zasilacza na 12v a do tego używam od laptopa na 20V i już jedną warkę nim zrobiłem "IRA" i grzeje się tylko od zacieru. Wiatraczek wstawie i baja
                                Silnik od wycieraczek coś się popsuł bo tylko jedna warkę zrobił i już nie chce ruszyć się

Comment

Przetwarzanie...
                                X