Buduję ogrodową piwniczkę
Collapse
X
-
Fajnie, czekamy na relacje fotograficzna z placu budowy. Głęboka będzie? Projekt jest?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Comment
-
Chłodu dużego nie uzyskasz.
Wodę można by pompą wypompićdoszło by szalowanie, bo pewnikiem brzegi by się zaczeły zarywać, potem izolacja od spodu i wylanie betonowej podłogi. No ale lepiej jak się jakiś budowlaniec wypowie, jam tylko skromny inż. ale od prundu.
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Nie chcę mieć potem za dużo problemów z wodą, toż to trzeba by zaizolować jak basen. Wolę potem przysypać w wierzchu z 1m ziemi, będę miał ładną górkę w ogrodzie dla dzieci - a może i się przyda słoneczne zbocze do hodowli winorośli.Comment
-
Na problem z wodą jest folia. Teraz się tak wykłada wykopy pod fundamenty, folia do wykopu, zbrojenie i zalewa się betonem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
tak to jest jak się robi piwniczkę na plaży
a poważnie słuszna koncepcja. gdybym miał swój kawałek ziemi to też bym budował (póki co dzierżawię trochę od teściowej na chmiel)Comment
-
W tym temacie Browarzyciel zajmował się budową piwniczki:http://www.browar.biz/forum/showthre...ight=piwniczka przejrzyj może będzie tam coś ciekawego co przy budowie Twojej piwniczki się przyda.Comment
-
Nie idź na kompromisy, znając twoje poczynania z działu "twoje warzenie" mała piwniczka wkrótce nie wystarczy.
Ja mam tego farta że, mieszkam na górce i w ogóle nie mam wód podskórnych. Za pomocą młoda udarowego rozbiłem fundament i podkopuję się pod domem obok tarasu:
Na razie wykopałem nie dużą norę i przerwałem pracę ponieważ miejsce w środku od razu zajęły 2 warki "grodziskiego". Temperatura rewelacja, przy tych upałach termometr na tanku fermentacyjnym pokazywał 17 st.
W planach mam wykonanie pomieszczenia przynajmniej ok. 12 mk, pośrodku stół (do degustacji) na ścianach regały z piwem i nie tylko (winko, domowe przetwory).
Comment
-
Podkopujesz się pod domem??!! rozbiłes fundamenty?
nie wiem czy to jest dobry pomysł.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Spoko. Mój dom jest drewniany a strop przyziemia jest wiszący. Tyle że fundament zagłębiony na jakieś 1,5 metra. Czeka nie podbijanie fundamentu tak, aby piwnica była na tyle głęboka żeby nie ocierać głową o sufit . Kopie się bardzo łatwo bo w piasku (to Mazowsze), tyle że rośnie góra ziemi do wywiezienia.Comment
-
Wow! ale degustować w takiej norze... wolę przenieść piwko do pokoju klubowego. Browarzyciel twierdzi, że w jego 2*2m mieści się 1000 butelek piwa i 3 fermentory, ja nie mam większych ambicji. A robię odrobinę większą, żeby weszło z 5-6 fermentorów/dymionów z winem.Comment