Buduję ogrodową piwniczkę
Collapse
X
-
Niech się mury pną do góry
Widzę, że coś tam jeszcze budujesz?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNiech się mury pną do góry
Widzę, że coś tam jeszcze budujesz?
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedziPo mojemu to wygląda na taras - żeby było gdzie usiąść podczas pilnowania piwniczki... hihihihihi
MarekMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
To ja bym zrobił tunel podziemny do piwniczki. To było by coś. W zimie wychodzić na mróz żeby napić się piwa? brrr.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasieka Wyświetlenie odpowiedziw takim razie wejście do piwniczki jest ze złej strony... trudniej będzie wypatrzyć potencjalnego złoczyńcę
Comment
-
-
Fajnie zapowiada się ta piwniczka. Aczkolwiek, jeśli przytyjesz, to pewnie jakimś bosakiem trza se bedzie pomagać przy wydobywaniu z niej zawartości No w każdym razie, po zabudowaniu ościeżnicy, ja bym Ci sie do niej nie wkradł
Przydałoby się podciągnięcie prądu oraz ocieplenie części naziemnej, w tym dachu. Wtedy mógłbyś się oddawać sztuce piwowarskiej przez cały rok. U mnie wolnostojący garaż murowany, i ocieplony zewsząd, pozwala na znaczne wydłużenie sezonu. Okresowe, wiosenne ocieplenia (a nawet zdarzające się kilkudniowe upały), mają minimalny wpływ na wzrost temp. Nawet w czasie letnich upałów trudno jest o przekroczenie w niej 20 st. C. U Ciebie będzie jeszcze lepiej, bo chłód trzymała będzie ziemia.
Do piwniczki można by też wstawić chłodziarkę. Przyda się na trzymanie kilku gatunków piw w ciągłej gotowości do spożycia. U mnie tak to działa, tylko że chłodziarka stoi w zasięgu ręki
Comment
-
-
Dziękuję za sugestie. Izolację oczywiście zrobię, na całości, bo planuję ją w całości przysypać ziemią, tak z metr. Ocieplenie - planuję styropian 5 cm; ale chyba faktycznie nie ma sensu ocieplać części podziemniej (?).
Będę musiał tylko znaleźć jakiś lepik niereagujący ze styropianem, na pewno juz coś takiego wymyślili. Prąd może podciagnę przy okazji elektyfikowania ogródka, ale z drenażem dam sobie spokój - mam b. ciężką, gliniastą ziemię, nie ma tego nawet jak rozprowadzić. Drzwi wyszły wąskie, będą miały 70 cm, ale tak majstrowi wyszło z bloczków. Zresztą im mniejsze tym lepsze, będzie mniej wietrzenia.
Comment
-
Comment