ciekawy młynek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • muavmf
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.08
    • 119

    #16
    Dzięki.

    Odezwę się jak posprawdzam.
    Chociaż nadal to będzie dla mnie wyzwaniem.
    pozdr

    Comment

    • muavmf
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.08
      • 119

      #17
      Młynek

      Pierwsze śrutowanie za mną.

      Śrutowanie na 1 okazało się, krótko mówiąc, nieprzydatne(drobna śruta, powolny proces).
      Przy ustawieniu między 1 a 2 ok. 1,3 , idzie jak burza. Trzeba tylko powiększyć (rozpiłować) nieznacznie otwór wsypowy.

      Z podajnika nie zrezygnuję. Wielkość nie jest znaczącą przeszkodą, za to jego kształt zapewnia szczelność przed przesypywaniem się nieśrutownego słodu.

      Nie poprawiałem ustawień fabrycznych (patrz jkocurek), bo nie potrafię, przez co cały czas blokowałem pokrętło regulacyjne jedną ręką, ale to też nie stanowi problemu.

      Ogólnie jestem zadowolony z zakupu. Dzięki polecającym ten młynek.

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #18
        Ponieważ doszedłem już do wprawy w śrutowaniu młynkiem z Bogutyna chciałem pokazać krótki filmik przedstawiający śrutowanie za jego pomocą. Obecnie ześrutowanie 1kg słodu pszenicznego zajmuje mi około 5minut. Śrutowanie idzie lekko (mwa twierdzi, że dużo lżej niż Porketem) a śruta jest dobrej jakości. Filtracja idzie sprawnie a wydajność mojej ostatniej warki przekroczyła 75%.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • Tomek-Pasieka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.10
          • 197

          #19
          tak z ciekawości... ile kosztowało takie cacko??

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasieka
            tak z ciekawości... ile kosztowało takie cacko??
            Około 60zł. Musiałbym poszukać przelewu, żeby dokładnie podać. Ale widzę, że nie maja go już w ofercie
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • Tomek-Pasieka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.10
              • 197

              #21
              ano nie mają dlatego pytam szkoda, bo śrutuję na radzieckim młynku żarnowym i 5 kg zajmuje mi ze 2 czy 3 godziny... przy takiej cenie pewnie bym sobie ulżył

              Comment

              • gniady
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.12
                • 146

                #22
                W końcu też użyłem swojego młynka. Właściwie to chyba można nazwać go śrutownikiem ze względu na zasadę działania.
                Muszę przyznać, że bez przeróbek sugerowanych przez Jacka Kocurka można się zajeździć i nie dotrwać do końca śrutowania.
                Jednakże odpowiednie ustawienie i idzie naprawdę świetnie.
                Ja jednak zacząłem przerabiać swój młynek, wykręciłem mimośród z jednej strony, chciałem wybić, ale za głośno było (córa spała), więc podważyłem pokrywkę pokrętła i zdjąłem ją, następnie wywierciłem otwory od drugiej strony (wkrętarką, żeby nie hałasować ).
                Do śrutowania pilzneńskiego nadaje się idealnie, natomiast pszenicę jechałem na dwa razy, najpierw nowe ustawienie, potem fabryczna jedynka (nowe ustawienie za słabo miażdżyło, jedynka za to nie dawała rady zabierać słodu). Połączenie tych dwóch ustawień mimo podwójnego kręcenia dało dobry efekt.
                Co do wydajności, to muszę przyznać, że lepsze wyniki udawało mi się osiągać na moim młynku do maku. Dzisiejsza wydajność na nowym sprzęcie to 65%. W sumie to i tak nieźle.

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #23
                  Zmodernizowałem mój młynek.
                  Po poważeniu zaślepki odkręciłem śrubę i zdjąłem pokrętło.
                  Nawierciłem dodatkowe otwory. Dzięki temu uzyskałem więcej opcji regulacji.
                  Pozycja na pierwszej fotce jest najbardziej optymalna.
                  Daje najlepszą śrutę.
                  Attached Files

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #24
                    Śruta słodu pszenicznego.
                    Attached Files

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #25
                      Śruta słodu jęczmiennego.
                      Attached Files

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #26
                        Młynek napędzam wiertarką za pośrednictwem trzpienia, zrobionego na wzór oryginalnej korbki.
                        Zrobiłem go wypiłowując środek w mosiężnym wałku i wklejając poxipolem kawałek 1 mm blaszki.
                        Wiertarka ma jednak trochę za szybkie obroty i nadal szukam silnika z przekładnią
                        Attached Files

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #27
                          Zsyp zrobiłem z grubej folii z opakowania. Trochę było z tym zabawy.
                          Otwór zsypowy powiększyłem okrągłym pilnikiem bo oryginalny zatykał się.

                          Śrutowanie 4 kg słodu trwa 20 minut.
                          Attached Files
                          Last edited by mareks; 2009-11-28, 19:49.

                          Comment

                          • szoszon
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2011.01
                            • 44

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elrow
                            Na stronie bogutylmłyn zauważyłem ciekawe urządzonko. Jest to młynek do zboża, który dzięki regulacji stopnia zmielania zmielisz zboże na płatki, śrutę lub mąkę.
                            Może to być alternatywą dle śrutownika, bo cena jego jest niska 59zł. Lecz ktoś by musiał się pierwszy odważyć, zakupić i wypróbować ( ja niestey tego nie zrobię bo mam śrutownik).
                            http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=557&page=
                            Można jeszcze na necie kupić taki młynek.

                            Comment

                            • scabby
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.01
                              • 10

                              #29
                              Kolega powyżej pytał, czy stwierzał fakty? Bo jeśli to drugie- link podany w cytacie prowadzi mnie do pustej strony, a na tejże nie mogę znaleźć tego młynka.

                              Prośba: jeśli ktoś wie gdzie kupić taki młynek, podajcie link bo mi jęczmień kiełkuje a śrutownika jeszcze nie mam...

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #30
                                Może to: http://www.restposten.de/article-8454665.html

                                Wpisz w google: GETREIDEMÜHLE ZERKLEINERER FLOCKENPRESSE CHROMSTAHL
                                Trochę tego się pojawia.

                                Comment

                                Przetwarzanie...