RE: Pytanie o schemat i procesy
pytanie1. literatura o samym piwowarstwie: "Browarnictwo - Przemysł Fermentacyjny" - inne zobacz: http://www.piwowar.com.pl/Literatura.htm
na temat RIMS/HERMS w internecie jest sporo fajnych opisów domowych instalacji, np
pytanie 2. Niestety nie wiem, ja nie filtruje wody. Ale jak mieszkałem w Łodzi i kranówa była ohydna to gotowałem wodę. Potem jak mieszkałem na jurze krakowskiej to w kranie płyneła prawie mineralka. Teraz mieszkam w Legnicy i woda w kranie nadaje się bezpośrednio do picia więc używam do piwa bezpośrednio.
pytanie 3. Twardość wody , przynajmniej teoretycznie, nie ma znaczącego wpływu na smak piwa. Ma jednak znaczny wpływ na procesy enzymatyczne, np. jak w wodzie jest dużo sodu (Na) silnie spowalnia działanie amylaz, ponieważ alkalizuje zacier. Spor na ten temat jest napisane w książce którą wymieniłem na początku.
pytanie 4. To nie jest proste, dlatego że niektóre rury mają przepływ dwukierunkowy zależnie od fazy procesu. np. kocioł chmielenia - jest jedna rura którą przed chmieleniem wpompowujemy brzeczkę a po chmieleniu wypompowujemy. Natomiast można napisać sekwencję kroków opisującą kolejność otwierania i zamykania zaworów i uruchamiania pompy.
Pytanie 5. Miedź czy stal nierdzewna to już kwestia dostępności. Sam RIMSA jeszcze nie zbudowałem, a np. chłodnicę mam z miedzi. Stal nierdzewna jest bardziej elegancka, ale zdecydowanie trudniejsza w budowie domowych instalacji, dlatego w większości ludzie stosują miedź.
Pytanie 6. Otwarte. Zamknięcie nic by nam nie dało a jedynie zwiększyło koszty.
Pytanie 7. Można. Jednak ten zbiornik jest w zasadzie wymiennikiem ciepła więc i jeśli by ogrzewać to kolejnym wymiennikiem ciepła to mamy zupełnie niepotrzebne dublowanie się wymienników. Jakkolwiek jeśli masz w domu własną instalację i w okolicy pieca i tak wodę już ogrzaną i możesz się w to włączyć to ma sens – wyeliminujesz jeden palnik, niestety i tak zostanie kocioł do chmielenia który trzeba ograć do 100C – tu bez palnika kiepsko .
Pytanie 8. W domowych systemach są stosowane zwykle pompy od pralki, bo tanie i wytrzymują prace z wrzątkiem oraz zasyfioną wodą. Taka pompa ma „luźno” biegający wiatraczek więc wystarcza przymkniecie któregoś zaworu po drodze.
Spotkałem też używanie pompy perystaltycznej – tego się powszechnie używa w szpitalach do przetłaczania krwi, ponoć można używane za rozsądne pieniądze czasem kupić – takie pompy mają płynną regulację szybkości pompowania.
Pytanie 9. Można, ale w domu mało kto ma takie możliwości. Woda z kranu w domowych warunkach jest wystarczająco wygodna, a jak dogadasz się ze swoją panią to odzyskana ciepła woda może być używana do prania ręcznego.
Pytanie 10. w kotle środkowym (zacieranie+filtracja) to zostało pięknie opisane przez Andrzeja Sadownika : http://www.browamator.pl/szczegoly.p..._id=6336320080
kocioł pierwszy jest wymiennikiem i tam nic nie zachodzi, to jest tylko źródło ciepła, a podczas wysładzania także ciepłej wody.
Ostatni kocioł do chmielenia to zwykłe gotowanie. Zwykle ok. godziny z chmielem goryczkowym + przyprawy korzenne o ile występują a na ostatnie 5 min gotowania dodajemy chmiel aromatyczny i inne zioła aromatyczne.
Pozdrawiam,
Piotr
pytanie1. literatura o samym piwowarstwie: "Browarnictwo - Przemysł Fermentacyjny" - inne zobacz: http://www.piwowar.com.pl/Literatura.htm
na temat RIMS/HERMS w internecie jest sporo fajnych opisów domowych instalacji, np
pytanie 2. Niestety nie wiem, ja nie filtruje wody. Ale jak mieszkałem w Łodzi i kranówa była ohydna to gotowałem wodę. Potem jak mieszkałem na jurze krakowskiej to w kranie płyneła prawie mineralka. Teraz mieszkam w Legnicy i woda w kranie nadaje się bezpośrednio do picia więc używam do piwa bezpośrednio.
pytanie 3. Twardość wody , przynajmniej teoretycznie, nie ma znaczącego wpływu na smak piwa. Ma jednak znaczny wpływ na procesy enzymatyczne, np. jak w wodzie jest dużo sodu (Na) silnie spowalnia działanie amylaz, ponieważ alkalizuje zacier. Spor na ten temat jest napisane w książce którą wymieniłem na początku.
pytanie 4. To nie jest proste, dlatego że niektóre rury mają przepływ dwukierunkowy zależnie od fazy procesu. np. kocioł chmielenia - jest jedna rura którą przed chmieleniem wpompowujemy brzeczkę a po chmieleniu wypompowujemy. Natomiast można napisać sekwencję kroków opisującą kolejność otwierania i zamykania zaworów i uruchamiania pompy.
Pytanie 5. Miedź czy stal nierdzewna to już kwestia dostępności. Sam RIMSA jeszcze nie zbudowałem, a np. chłodnicę mam z miedzi. Stal nierdzewna jest bardziej elegancka, ale zdecydowanie trudniejsza w budowie domowych instalacji, dlatego w większości ludzie stosują miedź.
Pytanie 6. Otwarte. Zamknięcie nic by nam nie dało a jedynie zwiększyło koszty.
Pytanie 7. Można. Jednak ten zbiornik jest w zasadzie wymiennikiem ciepła więc i jeśli by ogrzewać to kolejnym wymiennikiem ciepła to mamy zupełnie niepotrzebne dublowanie się wymienników. Jakkolwiek jeśli masz w domu własną instalację i w okolicy pieca i tak wodę już ogrzaną i możesz się w to włączyć to ma sens – wyeliminujesz jeden palnik, niestety i tak zostanie kocioł do chmielenia który trzeba ograć do 100C – tu bez palnika kiepsko .
Pytanie 8. W domowych systemach są stosowane zwykle pompy od pralki, bo tanie i wytrzymują prace z wrzątkiem oraz zasyfioną wodą. Taka pompa ma „luźno” biegający wiatraczek więc wystarcza przymkniecie któregoś zaworu po drodze.
Spotkałem też używanie pompy perystaltycznej – tego się powszechnie używa w szpitalach do przetłaczania krwi, ponoć można używane za rozsądne pieniądze czasem kupić – takie pompy mają płynną regulację szybkości pompowania.
Pytanie 9. Można, ale w domu mało kto ma takie możliwości. Woda z kranu w domowych warunkach jest wystarczająco wygodna, a jak dogadasz się ze swoją panią to odzyskana ciepła woda może być używana do prania ręcznego.
Pytanie 10. w kotle środkowym (zacieranie+filtracja) to zostało pięknie opisane przez Andrzeja Sadownika : http://www.browamator.pl/szczegoly.p..._id=6336320080
kocioł pierwszy jest wymiennikiem i tam nic nie zachodzi, to jest tylko źródło ciepła, a podczas wysładzania także ciepłej wody.
Ostatni kocioł do chmielenia to zwykłe gotowanie. Zwykle ok. godziny z chmielem goryczkowym + przyprawy korzenne o ile występują a na ostatnie 5 min gotowania dodajemy chmiel aromatyczny i inne zioła aromatyczne.
Pozdrawiam,
Piotr
Comment