Projekt i budowanie RIMS'a

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piotrg
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.05
    • 59

    #46
    RE: Pytanie o schemat i procesy

    pytanie1. literatura o samym piwowarstwie: "Browarnictwo - Przemysł Fermentacyjny" - inne zobacz: http://www.piwowar.com.pl/Literatura.htm
    na temat RIMS/HERMS w internecie jest sporo fajnych opisów domowych instalacji, np



    pytanie 2. Niestety nie wiem, ja nie filtruje wody. Ale jak mieszkałem w Łodzi i kranówa była ohydna to gotowałem wodę. Potem jak mieszkałem na jurze krakowskiej to w kranie płyneła prawie mineralka. Teraz mieszkam w Legnicy i woda w kranie nadaje się bezpośrednio do picia więc używam do piwa bezpośrednio.

    pytanie 3. Twardość wody , przynajmniej teoretycznie, nie ma znaczącego wpływu na smak piwa. Ma jednak znaczny wpływ na procesy enzymatyczne, np. jak w wodzie jest dużo sodu (Na) silnie spowalnia działanie amylaz, ponieważ alkalizuje zacier. Spor na ten temat jest napisane w książce którą wymieniłem na początku.

    pytanie 4. To nie jest proste, dlatego że niektóre rury mają przepływ dwukierunkowy zależnie od fazy procesu. np. kocioł chmielenia - jest jedna rura którą przed chmieleniem wpompowujemy brzeczkę a po chmieleniu wypompowujemy. Natomiast można napisać sekwencję kroków opisującą kolejność otwierania i zamykania zaworów i uruchamiania pompy.

    Pytanie 5. Miedź czy stal nierdzewna to już kwestia dostępności. Sam RIMSA jeszcze nie zbudowałem, a np. chłodnicę mam z miedzi. Stal nierdzewna jest bardziej elegancka, ale zdecydowanie trudniejsza w budowie domowych instalacji, dlatego w większości ludzie stosują miedź.

    Pytanie 6. Otwarte. Zamknięcie nic by nam nie dało a jedynie zwiększyło koszty.

    Pytanie 7. Można. Jednak ten zbiornik jest w zasadzie wymiennikiem ciepła więc i jeśli by ogrzewać to kolejnym wymiennikiem ciepła to mamy zupełnie niepotrzebne dublowanie się wymienników. Jakkolwiek jeśli masz w domu własną instalację i w okolicy pieca i tak wodę już ogrzaną i możesz się w to włączyć to ma sens – wyeliminujesz jeden palnik, niestety i tak zostanie kocioł do chmielenia który trzeba ograć do 100C – tu bez palnika kiepsko .

    Pytanie 8. W domowych systemach są stosowane zwykle pompy od pralki, bo tanie i wytrzymują prace z wrzątkiem oraz zasyfioną wodą. Taka pompa ma „luźno” biegający wiatraczek więc wystarcza przymkniecie któregoś zaworu po drodze.
    Spotkałem też używanie pompy perystaltycznej – tego się powszechnie używa w szpitalach do przetłaczania krwi, ponoć można używane za rozsądne pieniądze czasem kupić – takie pompy mają płynną regulację szybkości pompowania.

    Pytanie 9. Można, ale w domu mało kto ma takie możliwości. Woda z kranu w domowych warunkach jest wystarczająco wygodna, a jak dogadasz się ze swoją panią to odzyskana ciepła woda może być używana do prania ręcznego.

    Pytanie 10. w kotle środkowym (zacieranie+filtracja) to zostało pięknie opisane przez Andrzeja Sadownika : http://www.browamator.pl/szczegoly.p..._id=6336320080

    kocioł pierwszy jest wymiennikiem i tam nic nie zachodzi, to jest tylko źródło ciepła, a podczas wysładzania także ciepłej wody.

    Ostatni kocioł do chmielenia to zwykłe gotowanie. Zwykle ok. godziny z chmielem goryczkowym + przyprawy korzenne o ile występują a na ostatnie 5 min gotowania dodajemy chmiel aromatyczny i inne zioła aromatyczne.

    Pozdrawiam,
    Piotr
    FemtoBrowar
    http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/

    Comment

    • Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5618

      #47
      Może komuś się przyda - Brewzilla - część linków jest już niestety nieaktualna.
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

      Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

      Comment

      • zabq
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2003.04
        • 3

        #48
        Wielkie dzięki

        Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. O rozpoczęciu prac na pewno poinformuję i zdam relację wielkie dzięki.
        Pozdrawiam

        Comment

        • Kapselek
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2003.03
          • 24

          #49
          RIMS w praktyce

          Witam
          Jak postepy w budowie RIMS-a ? Prace zaczełeś już dawno.
          Czy rzeczywiscie zastanawiasz sie nad automatyzają procesu ? Bo ta automatyzacja na pewno podraża budowę. Jakie masz spostrzeżenia z eksploatacji swojej maszyny.
          Pozdrawiam

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #50
            A jaka byłaby różnica kosztów pomiędzy gazem a elektryką? Czy naprawde elektrycznie grzanie jest na tyle dużo droższe aby tworzyć automatyke do gazu?
            Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2009-02-25, 18:47.
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • piotrg
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.05
              • 59

              #51
              Koszty gaz a prąd

              jak założymy że KWh prądu kosztuje 0,33zł
              1m3 gazu ziemnego 1,75zł to daje 0,19zł/KWh – policzone wg zależności
              (koszt KWh = {koszt zł/m3}/{9,17 KWH/m3})

              przy założeniu że na gazie tracimy o 10% więcej energii (np. na ogrzewanie powietrza zamiast wody) mamy 60% większy koszt prądu.

              Oczywiście ceny się zmieniają zwłaszcza ostatnio, czy warto to naprawdę zależy od skali i dostępności części.
              FemtoBrowar
              http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19291

                #52
                Ponawiam pytanie dt. efektów prac, bo od 2007 sporo się mogło zmienić. Chętnie poczytamy.

                Comment

                • szoszon
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.01
                  • 44

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefi
                  taka instalacja to chyba jest w Bierhalle w Wawie; nie mniej mam kilka pytań:
                  • jak podgrzewać brzeczkę podczas zacierania ? i regulować przerwy ?
                  • skąd brać podgrzaną wodę do wysładzania ? (podgrzewacz przepływowy ?)
                  • jaka pompa by musiała być aby przepompować słód z brzeczką czy sam ten element nie zabiłby pomysłu ?
                  Nie lepiej zastosować patent z kociołka Braumeister przykładowo młóto w pojemniku a pompować tylko do ogrzania brzeczkę.Która cały czas przepływa przez pojemnik z młótem w takim układzie nie trzeba kupować drogiej pompy wystarczy z pralki.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • dadek
                    Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                    dadek
                    Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                    2023-11-22, 05:14
                  • zepol
                    HERMS 100+100+50 L + stół + taboret + sterownik
                    zepol
                    Witam

                    Mam do sprzedania prawie kompletny system HERMS o wybiciu ok. 100 L

                    W jego skład wchodzą:

                    - kadź warzelna 100 L ze wspawanymi złączami

                    - kadź zacierna 100 L ze wspawanymi złączami

                    - fałszywe dno wycinane laserowo na wymiar...
                    2023-07-28, 10:26
                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 09:28
                  • Czarny1975
                    Czas chłodzenia brzeczki
                    Czarny1975
                    Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

                    Czy (i jaki) wpływ...
                    2017-09-26, 08:50
                  • dadek
                    Stargard, Krzywoustego 1, Miejski Browar Stargard
                    dadek
                    W Stargardzie (Szczecińskim) bywałem kilka razy, jednak generalnie w kwestiach kolejowych. 26.07.2019 przyjechaliśmy z Wojtazzem (oczywiście pociągiem) by zwiedzić i napić się piwa w jednym z dwóch ostatnio powstałych w tym mieście browarów ale jedynym restauracyjnym. Przy okazji spaceru...
                    2019-09-05, 04:42
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...